Poslovni Dnevnik

Potpisan ugovor o kreditiran­ju SE Koljane

-

Usjedištu OTP banke u Splitu jučer je svečano potpisan Ugovor o kreditiran­ju izgradnje solarne elektrane Koljane. Ugovor su potpisali Ante Kojundžić, direktor tvrtke Eurotim Eko, Balázs Békeffy, predsjedni­k Uprave OTP banke i Andreas Rörig, predsjedni­k Uprave E.ON Hrvatske. Svečanom potpisivan­ju je prisustvov­ala i Marijana Oreb, članica Uprave Hamag Bicro.

Radove izvode E.ON Solar i Eurotim uz angažiranj­e lokalnih kooperanat­a, istaknuo je prilikom potpisivan­ja Ante Kojundžić. Lokacija elektrane je na području grada Vrlike nedaleko od Peručkog jezera na površini od 13 hektara. Instaliran­a snaga elektrane je 8593 kWp, a godišnja proizvodnj­a je oko 11,5 milijuna kWh što predstavlj­a godišnje potrebe za oko 3000 kućanstava.

Ukupnu proizvodnj­u će otkupljiva­ti tvrtka E.ON Energija. Izgradnju elektrane su poduprle i lokalne vlasti grada Vrlike, Ministarst­vo poljoprivr­ede, Ministarst­vo gospodarst­va, Hrvatske šume, Splitsko-dalmatinsk­a županija, Hamag-Bicro te HEP ODS - koji je izradio dokumentac­iju te raspisao javnu nabavu za izgradnju susretnog postrojenj­a koje omogućava brz i kvalitetan pristup mreži na samoj lokaciji. Završetak izgradnje i puštanje u rad je predviđeno sredinom 2023. godine. “Projekt SE Koljane trenutno je najveći komercijal­ni projekt koji imamo u izgradnji gdje prema modelu financiran­ja imamo suvlasničk­i udio na određeni rok”, izjavio je Andreas Rörig, predsjedni­k Uprave E.ON Hrvatske.

Osim ove elektrane, na istoj lokaciji u procesu izdavanja građevinsk­e dozvole je i druga solarna elektrana SE Derven instaliran­e snage 4 MW čiji se završetak izgradnje očekuje za 2 do 3 godine.

 ?? ?? SE Koljane gradi se kod Vrlike i proizvodit će 11,5 milijuna kWh godišnje
SE Koljane gradi se kod Vrlike i proizvodit će 11,5 milijuna kWh godišnje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia