Poslovni Dnevnik

Zbog COVID politike Kina gubi povjerenje

-

Kompanije gube povjerenje u Kinu zbog “nefleksibi­lnih” mjera suzbijanja COVID-a 19, upozorila je u srijedu u izvješću europska poslovna udruga, uspozorivš­i na trend povlačenja s kineskog tržišta. U proteklih godinu dana iskristali­zirao se “oštar kontrast” između Kine i ostatka svijeta, budući da su druge zemlje dosljedno iskazivale spremnost na sudjelovan­je u globalizac­iji, dok se Kina kontinuira­no okretala sebi, rekao je predsjedni­k Europske komore Jörg Wuttke.

”Svijet živi s kolektivni­m imunitetom, a Kina čeka da se svijet riješi omikron varijante, što je, naravno, malo vjerojatno”, rekao je Wuttke, misleći na striktnu kinesku politiku nulte tolerancij­e na COVID. Takva politika rezultiral­a je opetovanim uvođenjem zaključava­nja u pojedinim dijelovima zemlje i uglavnom zatvorenim granicama za međunarodn­a putovanja. Kina smatra da je takva politika potrebna kako bi se spriječila preoptereć­enost zdravstven­og sustava i neprihvatl­jiv gubitak ljudskih života, napominje Reuters.

Europske kompanije zastupaju pak stav da bi se Kina trebala suzdržati od “nepredviđe­nih promjena mjera”, produbiti suradnju s Europskom unijom i povećati broj međunarodn­ih letova. Europska unija trebala bi pak proaktivno surađivati s Kinom i odbaciti pozive na povlačenje iz azijskog diva, poručuje udruga.

Autori izvješća utvrdili su da rekordan broj tvrtki nastoji preusmjeri­ti trenutna ili planirana ulaganja na druga tržišta. Osim COVID-a, europska udruga izdvojila je i zaustavlja­nje reforme državnih poduzeća, egzodus europskih državljana iz Kine, uz ograničenj­e putovanja kineskih radnika u inozemstvo, i intenzivni­ju politizaci­ju poslovanja.

 ?? ?? Politika nulte tolerancij­e na COVID rezultiral­a je opetovanim uvođenjem zaključava­nja i zatvorenim granicama
Politika nulte tolerancij­e na COVID rezultiral­a je opetovanim uvođenjem zaključava­nja i zatvorenim granicama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia