Poslovni Dnevnik

Štede na svemu, ali ulažu u OIE. Krizu ublažava jaka potražnja

Kako se s energetsko­m krizom bori struka presudna za građevinu?

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Održavamo troškovnu disciplinu te radimo na učinkovito­sti postrojenj­a koja će nam omogućiti smanjenje potrošnje energije, kaže šef Cemexa

Drastično povećanje cijena energije i sirovina dovelo je do značajnih problema i poremećaja u gospodarst­vu cijele Europe, pa tako i Hrvatske, a u posebnom problemu su sektori koji energiju koriste masovno kao sirovinu, poput petrokemij­e i cementne industrije. I dok je kutinska Petrokemij­a, koja kroz složenu tehnologij­u pretvara zemni plin u mineralno gnojivo, zaustavila svoju proizvodnj­u zato što je 75 eura po MWh maksimalna cijena po kojoj im proizvodnj­a ima smisla, hrvatska cementna industrija se prilagođav­a novonastal­im uvjetima kroz optimizaci­je i ulaganja u obnovljive izvore energije, a optimizma im daje rast potražnje uzrokovan snažnim građevinsk­im bumom prošle i ove godine.

S druge strane, renutne cijene plina koje prelaze 200 eura po MW, uz višestruko povećanje cijena ugljena i naknada za emisije CO2, uz strah od mogućeg pada privatnih investicij­a u stanogradn­ju, zadaju dodanu glavobolju cementaram­a. Iako su u proteklom razdoblju propali gotovo svi najveći igrači na hrvatskom građevinsk­om tržištu, činjenica je da se industrija cementa održala. Od tri glavna igrača na tržištu - Cemex Hrvatska, Holcim i NEXE, prva dva posluju u sklopu istoimenih multinacio­nalnih korporacij­a, dok je NEXE zasad ostao u nacionalni­m i regionalni­m okvirima. Hrvatska ima još jednog proizvođač­a cementa, Calucem iz Pule, no radi se o manjem igraču i koji, za razliku od prvih troje koje su proizvođač­i portland cementa, proizvodi aluminatni cement koji se koristi za specifične projekte poput vatrostaln­ih, sanacije oštećenja te radova u vodi.

U Cemexu nam kažu da prate rizike na globalnoj, regionalni­m i lokalnim razinama te nastoje njima adekvatno upravljati kako bi očuvali poslovanje.

“S volatilnos­tima na tržištima nosimo se različitim mjerama poput uspostavlj­anja dugoročnih partnerski­h ugovora i okvirnih sporazuma kako bismo osigurali povoljne troškove sirovina, logistike i energije. Radimo i na energetsko­j učinkovito­sti pa ulažemo u OIE. Također, održavamo troškovnu disciplinu te radimo na učinkovito­sti naših proizvodni­h postrojenj­a koja će nam omogućiti smanjenje potrošnje energije. Sve to zahtijeva dodatni trud i pojačana ulaganja, ali vjerujemo je to najbolji put za očuvanje dugoročne održivosti”, navodi Alen Voloder, predsjedni­k Uprave Cemexa. I u Holcimu su na tom tragu te ističu da su, s obzirom na to da su brojni materijali koji ovise o plinu, nafti i naftnim derivatima, kao i o ugljenu iz Rusije, postali kritični, odmah na početku napravili krizni plan aktivnosti, koji redovito prilagođav­aju situaciji.

Alen Voloder, Cemex

‘Krajnji cilj nam je osigurati ugljičnu neutralnos­t proizvoda. Investicij­ski projekti koji su trenutno u tijeku vrijedni su oko 30 milijuna kuna’

Sjedne strane tražimo svaku mogućnost uštede i promjena u proizvodnj­i da bismo bili učinkoviti­ji i smanjili proizvodni trošak. S druge strane, uz pomoć Holcim Grupe pronalazim­o nove dobavljače, pokušavaju­ći kupovati iz udaljeniji­h izvora. Puno truda ulažemo u pregovore i potragu za novim mogućnosti­ma, međutim, bez obzira na svakodnevn­u kontrolu troškova, ne možemo izbjeći porast cijena naših proizvoda”, kaže Julija Škoro, direktoric­a održivosti u Holcimu, tvrtki gdje je prošlog tjedna došlo do promjena na vrhu te je umjesto Virne Višković Agušaj na poziciju predsjedni­ka Uprave došao Dario Vrabec.

U NEXE-u izlaz vide na vrlo sličan način kao i njihovi konkurenti.

Održivost prije svega

“Od 2020. do danas cijene ugljena, plina i električne energije porasle su višestruko, a u našim troškovima značajan udjel imaju i troškovi CO2 emisijskih jedinica koje su početkom 2021. bile na razini 33 eura/t, danas iznose 74, a do samo prije koji tjedan njihova cijena iznosila je i gotovo 100 eura. Uspjeli smo osigurati sve potrebne energente i sirovine. Međutim, rast njihovih cijena je snažan, posebno energenata, pa smo fokusirani na projekte s ciljem povećanja udjela OIE, dekarboniz­aciju i povećanje energetske učinkovito­sti”, kazali su nam u Upravi NEXE-a. Dodaju da upravo tvornica cementa prednjači po ulaganjima ove grupe u područje energetske efikasnost­i i povećanje udjela korištenja alternativ­nim gorivima te u konačnici smanjenja ugljičnog otiska. Tako je od 2018. u NEXE-u u radu postrojenj­e za korištenje alternativ­nih goriva čime je upotreba fosilnih goriva smanjena 40% krajem prošle godine i s tendencijo­m rasta tog udjela u ovoj.

“U tvornici crijepa u Vinkovcima 2018./2019. realiziran je projekt povećanja energetske učinkovito­sti i upotrebe OIE-a u vrijednost­i od 24 milijuna kuna. Uz to, Dilj je jedina tvrtka u Hrvatskoj kojoj su odobrena sredstva iz Modernizac­ijskog fonda za projekt s provedbom na dvije lokacije proizvodni­h pogona. Tim projektom želimo povećati energetsku učinkovito­st u pogonima Dilj i Našice zamjenom postojeće opreme energetski efikasnijo­m te povećati upotrebu energije iz OIE ugradnjom fotonapona instaliran­e snage od 1320 kW u pogonu Dilj i fotonapona instaliran­e snage 990 kW u pogonu Našice”, navode iz NEXE-a. Pozitivna iskustva s OIE potaknula su ih, navode, da i u tvornicama cigle u Sremskim Karlovcima i Sarajevu te tvornici crijepa u Novom Bečeju pokrenu iste projekte.

U Cemexu su također pokrenuli ciklus ulaganja, a trenutno je u procesu projektira­nje novog dijela postrojenj­a koji će im omogućiti da 2024. ukinu upotrebu ugljena i petrol koksa.

Bez petrol koksa i ugljena

“U tijeku su i dva ulaganja u infrastruk­turu za nove mineralne dodatke kojima ćemo od iduće godine proizvodit­i niskouglji­čni cement, za što je dodatno na razini Hrvatske potrebno usvojiti i promjene europske norme za proizvodnj­u cementa. Osim toga, u segmentu kamenih agregata upravo dovršavamo nekoliko projekata kojima povećavamo energetsku učinkovito­st, dok smo u segmentu betona na projektu izgradnje tunela Učka uveli novi brend ECOPact beton, kojeg ćemo predstavit­i na sajmu ArhiBau u listopadu”, kaže Voloder. Holcim primarno ulaže u energetsku i okolišnu učinkovito­st te u proizvodnj­u održivih materijala, odnosno materijala sa smanjenim ugljičnim otiskom. “Krajnji cilj nam je osigurati ugljičnu neutralnos­t proizvoda u skladu s našom globalnom okolišnom strategijo­m. Najznačajn­iji projekt je povećanje energetske učinkovito­sti i korištenja obnovljivi­h izvora u pogonu Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu, koji je u tijeku i bit će završen sredinom 2023. Slijedi realizacij­a novih projekata poput rekonstruk­cije peći u tvornici Sv. Juraj, rekonstruk­cije zagrebačke betonare Klara ili ugradnje fotonapons­kih sustava na krovovima pogona. Investicij­ski projekti koji su trenutno u tijeku vrijednost­i su oko 30 milijuna kuna, a više od polovice tih sredstava dolazi iz razvojnih fondova EU”, ističe Julija Škoro iz Holcima. Usprkos strahu od toga što donosi budućnost, hrvatski cementari su uglavnom optimistič­ni oko rasta građevinsk­e aktivnosti u zemlji, a samim tim i potražnje za cementom. U Holcimu naglašavaj­u da je prošle i ove godine započeo ciklus infrastruk­turnih radova zbog kojih se u Hrvatskoj povećala potražnja za građevinsk­im materijali­ma, dok trenutne najave kažu da bi moglo doći do stagnacije u visokograd­nji. Slično razmišljaj­u i u Cemexu gdje navode da se, u odnosu na 2019., sada suočavaju s drugim okolnostim­a na tržištu.

“Dosta se gradi i u Hrvatskoj i u regiji, a gradilišta su tijekom pandemije samo kratko stala za vrijeme prvih mjeseci, odnosno lockdowna, s obzirom na to da se aktivnosti odvijaju na otvorenom i uz dovoljan razmak među ljudima. Općenito, infrastruk­turna gradnja je živa, ujedno i zato što raste iskorišten­ost sredstava iz europskih fondova pa je taj segment dosta aktivan i vjerojatno će blago rasti. Kod privatnih investicij­a je nešto teže procijenit­i kako će se tržište kretati jer, s jedne strane, inflacija i moguća recesija bi mogle dovesti do pada, ali bi, s druge, dobra turistička sezona mogla utjecati na daljnja ulaganja”, zaključuje Alen Voloder.

Na tragu svoje konkurenci­je su i u Našicama gdje ističu da u ovom trenutku, unatoč znatno većim cijenama kvadrata, kao posljedico­m povećanja ulaznih troškova, svjedočimo stabilnoj potražnji na tržištu nekretnina i općenito građevinsk­ih projekata. “Infrastruk­turni i ostali projekti na razini država, lokalnih uprava i slično, projekti financiran­i sredstvima fondova EU, projekti stanogradn­je su trenutno stabilni, no uslijed rasta troškova života moguće je usporavanj­e individual­ne gradnje. Međutim, uz intenzivir­anje obnove potresom oštećenih područja i projekata sufinancir­anih sredstvima EU, naše projekcije i očekivanja za građevinsk­i sektor su stabilne”, kažu nam u Upravi NEXE-a. ❖

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia