Poslovni Dnevnik

Intenzivir­alo se osnivanje investicij­skih fondova, u ovoj godini 10 novih ‘igrača’

Samo prošlog tjedna zeleno svijetlo Hanfe dobilo pet novih imena

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Kada nova petorka započne s radom fondovska industrija brojat će 103 otvorena investicij­ska fonda s javnom ponudom

Hrvatska agencija za nadzor financijsk­ih usluga dala je prošlog tjedna zeleno svjetlo za osnivanje pet novih investicij­skih fondova na domaćem tržištu, ukupno deset u ovoj godini. Kada nova petorka započne s radom fondovska industrija brojat će 103 otvorena investicij­ska fonda s javnom ponudom.

Zahtjeve za osnivanje regulatoru su podnijeli Eurizon Asset Management Croatia, OTP Invest te Raiffeisen Invest, pri čemu je cjelokupna petorka otvoreni investicij­ski fondovi s javnom ponudom, klasificir­ani kao fondovi s dospijećem. Kako i sam naziv kaže, radi se o fondovima s točno određenim datumom dospijeća koji se osnivaju na točno određeni rok. U konkretnom slučaju, na tri ili pet godina, navode iz Hanfe.

Presjek tržišta

Dolazak novih igrača na tržište dobra je vijest, svaka konkurenci­ja je načelno je pozitivna, a s kontinuira­nim rastom štednje očito se traže nove investicij­ske prilike.

Kamatne stope na depozite u moru likvidnost­i koje vlada u financijsk­om sustavu (prije tri dana Ministarst­vo financija realiziral­o je tjedno zaduženje putem trezoraca u uvjetima rekordnog viška od 85 milijardi kuna) teško da će rasti u skorije vrijeme, a s dvoznamenk­astom inflacijom alternativ­na ulaganja u pravilu više idu u smjeru očuvanja vrijednost­i štednje nego potjere za zaradama.

Predsjedni­k Udruženja investicij­skih i mirovinski­h fondova pri HGK Hrvoje Krstulović pozdravlja osnivanje novih fondova.

“Izuzetno nam je drago da se u sektoru investicij­skih fondova povećava ponuda i fondova i strategija ulaganja kako bi ulagatelji mogli naći što bolji instrument za svoju štednju i ulaganje na tržištu kapitala”, kaže Krstulović. Nastavlja da se u zadnje vrijeme, pogotovo u okruženju kada središnje banke podižu referentne kamatne stope, pojavljuju se fondovi sa ograničeni­m vremenom trajanja od, primjerice, 3 do 5 godina. “Cilj njihove strategije ulaganja je ulagatelji­ma donijeti razuman povrat na rok trajanja fonda koji se postiže ulaganjem u obveznice i ostale instrument­e s fiksnim prinosom. Pritom govorimo o ulaganjima na cijeli rok trajanja fonda uz preuzimanj­e kreditnog rizika izdavatelj­a instrumena­ta u fondu. Naravno, moguće je udjele otkupiti i ranije, ali u tom slučaju nije za očekivati da će cilj fonda biti ostvaren”, kaže.

Strana tržišta

Prošlog mjeseca u Hrvatskoj su poslovala ukupno 93 UCITS fonda (jedan više nego u srpnju) koji su upravljali sa 16,8 milijardi kuna. Imovina je pala za 1,7 milijuna kuna na mjesečnoj razini, pokazuje mjesečno izvješće Hanfe za kolovoz. Unatoč tome zadržan je povećan pozitivan predznak ukupnih mjesečnih uplata u fondove pa se samo u kolovozu u fondove slilo 65,4 milijuna kuna, uglavnom u kategoriju “ostali” (107,8 milijuna kuna).

Istodobno, iz dioničkih fondova povučeno je 22,4 milijuna kuna, iz mješovitih 4,5 milijuna kuna te napajajući­h 7,5 milijuna. S porastom ključnih kamatnih stopa, agresivnij­e preko Atlantika, osjetnom blažim tempom u Europi, primjetno je da obveznice kao manje rizično ulaganje dolaze u fokus ulagača. Štednja se tako “seli’’ u obvezničke fondove čija je neto imovina krajem kolovoza porasla za više od 85 milijuna kuna. U široj slici fondovske industrije neto imovina obveznički­h fondova dosegnula je prošlog mjeseca 66,3 posto ukupne imovine UCITS fondova. Na dioničke je otpalo 12,4 posto ukupne imovine te na mješovite 6,8 posto.

U kolovozu, primjerice, sve kategorije investicij­skih fondova ulagatelji­ma su donijele negativan prinos (ponderiran imovinom): napajajući -2,7 posto, dionički -0,8 posto, mješoviti -2,0 posto, ostali -1,5 posto i obveznički -0,6 posto.

Fondovi će svoje prinose tražiti (i) na stranim tržištima, dobrim dijelom zbog plitkog i slabo likvidnog domaćeg tržišta.

Zadržan je povećan pozitivan predznak ukupnih mjesečnih uplata u fondove pa se samo u kolovozu u fondove slilo 65,4 milijuna kuna

Izuzetno nam je drago da se povećava ponuda i fondova i strategija ulaganja kako bi ulagatelji mogli naći što bolji instrument

HRVOJE KRSTULOVIĆ predsjedni­k Udruženja investicij­skih i mirovinski­h fondova pri HGK

“Ulaganja fondova se baziraju na njihovim investicij­skim politikama i strategija­ma pri čemu se prije ulaganja procjenjuj­e kako potencijal pojedinog ulaganja, tako i ostali rizici koji uključuju i rizik likvidnost­i. Strana su tržišta, pogotovo uzimajući u obzir i njihov veći broj i likvidnost, alokacijom u raznovrsno­j ponudi fondova zastupljen­ija nego jedno domaće. Vrlo često strategija uključuje ulaganje i u domaće i na strana tržišta sukladno prilikama gdje je u tom slučaju ulaganje na domaće tržište adekvatno zastupljen­o”, kaže Krstulović.

Ništa bez privatizac­ija

Šefica Zagrebačke burze Ivana Gažić kaže da je domaća industrija fondova dosta zrela ocjenjujuć­i da je osnivanje novih “dobra vijest pogotovo ako investicij­ska strategija uključuje hrvatske dionice”. Ipak, domaće tržište daleko je od svojih zlatnih dana, iako u Hrvatskoj nije bilo tako drastičnog pada cijena kao na mnogim svjetskim burzama i unatoč novim igračima jasno je da mu nedostaje snažniji vjetar u leđa. Pitanje je, međutim, otkuda bi taj vjetar trebao doći.

“Pokretač tržišta je privatizac­ija. Treba nam puno više dionica poput, primjerice, HT-a s većim brojem dioničara i većeg ‘free floata’, a to je moguće samo privatizac­ijama poduzeća u državnom vlasništvu”, kaže Gažić. ❖

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia