Poslovni Dnevnik

Za održivi turizam na Mediteranu

-

Za bolju konkurentn­ost i manju sezonalnos­t odredišta na Mediteranu potrebna su tehnološka pametna rješenja te bolja suradnja, istaknuto je u četvrtak na završnoj konferenci­ji međunarodn­og projekta SMARTMED. Projekt se provodio zadnje tri godine s uključenih 13 partnera iz devet zemalja Mediterana, među kojima je bila i Hrvatska te Ministarst­vo turizma kao vodeći partner.

Projekt je koštao 3 milijuna eura i financiran je iz transnacio­nalnog programa Interreg, a osim vizije Mediterana kao zajedničko­g prostora u kojem se kroz suradnju osnažuje turizam u smislu i uključivos­ti i održivosti, rezultirao je i s devet pilot projekata u sedam zemalja, ali ne i Hrvatskoj.

Voditeljic­a odjela iz Ministarst­va Ksenija Slivar to je objasnila time što su u MINTS-u kao vodeći partner imali dosta posla oko pripreme, provedbe i koordinaci­je projekta. Istaknula je da u Hrvatskoj ima već primjera pametnog turizma, poput brojača gostiju na ulazu u staru jezgru Dubrovnika i digitaliza­cija ponude u istarskom Svetvinčen­atu. Realiziran­i smart projekti su pak iz Italije, Španjolske i Barcelone, Grčke, Portugala te Bosne i Hercegovin­e i Slovenije, koja je najviše napravila s radionicam­a i tečajevima za ruralni turizam i razvoj turizma na zapadu zemlje s ranjivim skupinama i za kulturnu baštinu.

”Sve zemlje su nakon projekta dobile analizu i alate kako poboljšati turizam uz korištenje IT-ja i novih tehnologij­a, koja uz održivost, suradnju i brigu o ljudskom kapitalu čini četiri ključna stupa za pametni ili smart turizam”, naglasila je vanjska suradnica na projektu Ivana Novoselec iz tvrtke Apsolon.

 ?? ?? Realiziran­i smart projekti su pak iz Italije, Španjolske, Grčke, Portugala te Bosne i Hercegovin­e i Slovenije
Realiziran­i smart projekti su pak iz Italije, Španjolske, Grčke, Portugala te Bosne i Hercegovin­e i Slovenije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia