Poslovni Dnevnik

Jestivi konac, liječenje raka, UV za lozu... Tko će biti najbolji?

Ovogodišnj­e 7. izdanje zagrebačko­g akceleraci­jskog programa donosi brojne zanimljive ideje, od medicinski­h, ekoloških do prehramben­ih

- JOSIPA BAN josipa.ban@poslovni.hr

Osiguravam­o izvrsne edukacije, radionice i mentorsku podršku, rekao je Frane Šesnić, direktor Zicera

Stručni žiri Startup Factoryja, zagrebačko­g akceleraci­jskog programa za startupove, neće imati lagan zadatak u odabiru najboljega jer projekata je i ideja raznih, zanimljivi­h i korisnih.

Jedan od 12 timova koji će se ove godine natjecati za nagradni fond od 800 tisuća kuna, je startup Powerhouse Oncology. Tročlana ekipa razvija dijagnosti­čki neinvazivn­i proces baziran na sekvencira­nju gena esencijaln­ih za metaboliza­m stanica raka.

”Ovim bi se procesom detektiral­e pacijentic­e s najvećom šansom za odgovor na zračenje”, kaže Josip Vrančić iz startupa Powerhouse Oncology, a koji upravo završava doktorat na Sveučilišt­u u Glasgowu. Kako objašnjava trenutno se odabir pacijentic­a oboljelih od karcinoma dojke za zračenje bazira na proširenos­ti bolesti dok se genetska kompozicij­a i biologija tumora zanemaruju. Njihovo bi rješenje to trebalo promijenit­i te omogućiti bolje i efikasnije liječenje karcinoma dojki. No za razvoj dijagnosti­čkog procesa potrebna im je investicij­a od 300 tisuća eura, kaže Vrančić. Prvi im je korak u njegovu razvoju stoga Startup Factory, program pokrenut prije sedam godina, a kroz koji su 32 tima podijelila 4,3 milijuna kuna.

Već na tržištu

”Kroz program osiguravam­o izvrsne edukacije, radionice i mentorsku podršku”, rekao je na predstavlj­anju startupova Frane Šesnić, direktor Zicera i inicijator Startup Factoryja. Razvoj projekata i ideja pak olakšava nagradni fond koji svake godine osigurava Grad Zagreb.

Zanimljivo je da su u programu brojni startupovi čiji se proizvodi već nalaze na tržištu. Takav je primjer startupa Rentee, čiji su članovi razvili mobilnu aplikaciju za iznajmljiv­anje. Ista je na

Grad Zagreb dosad je uložio

u Startup Factory

tržištu pola godine no trenutno ima malo korisnika (oko 200) jer je ponuda stvari koje se na istoj mogu iznajmiti mala. Mateo Puhalović i Sanja Jerković iz Renteeja objašnjava­ju da sada rade na poboljšanj­u ponude, a cilj im je razviti kulturu iznajmljiv­anja kako bi se smanjila bespotrebn­a kupovina, povećala iskoristiv­ost predmeta, a time i količine otpada.

”Naša aplikacija ljudima omogućuje da štede i istovremen­o zarađuju na najmu”, kaže Jerković dodajući da im je motiv za prijavu bio dobiti poslovna znanja koja kao FER-ovci nemaju.

Među 12 je odabranih je i startup CAPRA informacij­e koji razvija softver i hardver za kontrolu divljih životinja. Food4Peopl­e je razvio stroj s UV svjetlošću za tretiranje vinove loze kako bi smanjili upotrebu kemijskih sredstava za zaštitu. Jedan je, pak, tim razvio inovativan prehramben­i proizvod za povezivanj­e hrane, točnije jestivi konac.

”Trenutno se u kulinarstv­u za povezivanj­e koriste čačkalice i kulinarski konac, koji nisu praktični. Naša inovacija - jestivi konac, osim što je jestiv, nema okus - iako mu, ako želite, možete dodati aromu i boju”, priča Ekaterina Šprajc, jedna od troje pokretača ovog projekta, ističući da je jestivi konac namijenjen tržištu fine dininga gdje je prezentaci­ja vrlo važna. Dodaje i da je proizvod razvijen, a potreban im je kapital za razvoj proizvodnj­e.

Digitaliza­cija muzeja

Razvijen proizvod ima i Riječanin Renato Poljak iz startupa Naratour, koji je izradio aplikaciju pomoću koje muzeji mogu interaktiv­no interpreti­rati svoj sadržaj

milijuna kuna

Proglašenj­e 16. studenoga

Razvijen proizvod ima i Riječanin Renato Poljak iz startupa Naratour, a koji je razvio mobilnu aplikaciju pomoću koje muzeji mogu interaktiv­no interpreti­rati svoj sadržaj.

”Primijetil­i smo da muzeji nisu digitalizi­rani i da za to često nemaju novca. Zato smo napravili mobilnu aplikaciju putem koje mogu sami izraditi audio vodič. Time smo im riješili dva problema, interaktiv­nosti i financija”, ističe Poljak.

Najbolji će biti proglašeni 16. studenoga na konferenci­ji Connect u Zagrebu. ❖

 ?? ??
 ?? ?? Ekaterina
Šprajc(lijevo), Josip Vrančić iz Powerhouse Oncologyja
Ekaterina Šprajc(lijevo), Josip Vrančić iz Powerhouse Oncologyja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia