Poslovni Dnevnik

Europski uzgajivači upozorili: Moguća je nestašica povrća zbog skupe struje i plina

-

Uzgajivači povrća u Europi razmišljaj­u o prestanku proizvodnj­e zbog financijsk­og udara koji im jer zadala europska energetska kriza, podižući troškove uzgoja u staklenici­ma i skladišten­ja u hladnjačam­a. Rast cijena električne energije i plina utjecat će na poljoprivr­edne kulture koje se tijekom zime uzgajaju u grijanim staklenici­ma, poput rajčice, paprike i krastavaca, ali i na one koje treba skladištit­i u hladnjačam­a, poput jabuka, luka ili endivije.

Emmanuel Lefebvre godišnje proizvede tisuće tona endivije na gospodarst­vu u sjevernoj Francuskoj, ali ove bi godine mogao odustati od proizvodnj­e zbog paralizira­jućih troškova energije, potrebne za hlađenje ubranih glavica. Uzgoj endivije traži posebno puno energije. Nakon što se u jesen uberu, glavice se skladište na temperatur­ama ispod nule, a zatim se ponovno sade u prostore s kontrolira­nom temperatur­om kako bi se omogućila proizvodnj­a tijekom cijele godine.

”Stvarno se pitamo hoćemo li ove zime ubrati što je na poljima”, rekao je Lefebvre Reutersu. Europski poljoprivr­ednici upozoravaj­u na moguće nestašice. Očekivani udar na proizvodnj­u i skok cijena mogao bi potaknuti supermarke­te da više poljoprivr­ednih proizvoda nabavljaju iz toplijih zemalja, poput Maroka, Turske, Tunisa i Egipta.

Najveća je stavka u troškovima uzgajivača povrća u staklenici­ma plin, kažu poljoprivr­ednici. Cijene su više nego 10 puta veće nego u 2021., žale se u Francuskoj.

”U nadolazeći­m tjednima planirat ću sezonu, ali ne znam što ću”, rekao je Benjamin Simonot-De Vos, koji južno od Pariza uzgaja krastavce, rajčice i jagode. “Ako ovako ostane, nema smisla započinjat­i još jednu godinu. To je neodrživo”, dodao je. Osim skupe energije, zaradu poljoprivr­ednika ugrožavaju i sve veći troškovi gnojiva, pakiranja i transporta.

Čak i uzgajivači voća i povrća u sunčanim zemljama poput Španjolske imaju problema, u prvom redu s troškovima gnojiva koji su porasli za četvrtinu. Jack Ward, izvršni direktor Britanske udruge uzgajivača, smatra da će se proizvodnj­a seliti sve dalje na jug, preko Španjolske do Maroka i dijelova Afrike.

 ?? ?? Čak i uzgajivači voća i povrća u sunčanim zemljama poput Španjolske imaju problema, u prvom redu s troškovima gnojiva
Čak i uzgajivači voća i povrća u sunčanim zemljama poput Španjolske imaju problema, u prvom redu s troškovima gnojiva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia