Poslovni Dnevnik

Financiran­je plavoga gospodarst­va postaje važno u srednjoj i istočnoj Europi

U sljedećih pet godina potencijal za mala i srednja ulaganja privatnog sektora u plavo gospodarst­vo u Rumunjskoj, Hrvatskoj, Poljskoj, Srbiji i Gruziji iznosit će 11-16 milijardi eura

-

vremenu kad se svijet oporavlja od razornih posljedica pandemije bolesti Covid-19, stavljanje klime u središte razvoja ključno je za stvaranje otpornog i pravednog rasta. Financiran­je ublažavanj­a klimatskih promjena odnosno zelena tržišta eksponenci­jalno su rasla te se sada radi na pokretanju i sve većem financiran­ju aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama, osobito kad je riječ o plavim resursima. Očekuje se da će gospodarst­vo povezano s oceanima i vodama dosegnuti 3 bilijuna dolara do 2030. pa inovativne mogućnosti financiran­ja, kao što je financiran­je plavoga gospodarst­va, mogu imati vrlo važnu ulogu u srednjoj i istočnoj Europi.

UObveznice i zajmovi

S obzirom na povećani globalni interes investitor­a, financijsk­ih institucij­a i izdavatelj­a, financiran­je plavoga gospodarst­va područje je u financiran­ju klimatskih aktivnosti koje bilježi sve veći rast. U okviru ovog financijsk­og instrument­a ulaganja se koriste za financiran­je ili refinancir­anje aktivnosti koje mogu pridonijet­i zaštiti oceana ili poboljšanj­u gospodaren­ja vodama. Konkretno, plavim obveznicam­a i plavim zajmovima osiguravaj­u se sredstva isključivo za projekte zaštite oceana i ključnih čistih vodnih resursa.

Azija, koja proizvodi više od 80% plastičnog otpada koje završi u svjetskim morima, predvodnik je u plavom gospodarst­vu. Korištenje­m morskih i obalnih resursa na održiv način, preusmjera­vanjem plastičnog otpada s odlagališt­a i iz oceana, smanjenjem zagađenost­i mora i očuvanjem čistoće vodnih resursa poduzeća rade na proširenju svojih kapaciteta za recikliran­je plastike i gospodaren­je otpadom.

U srednjoj i istočnoj Europi plavo gospodarst­vo još je u začetku, no otvara se velik broj prilika. Regija se mora usmjeriti na ostale sektore povezane s oceanima, a ne samo na one tradiciona­lne (na primjer, ribarstvo) te ubrzati ulaganja u područja vezana uz kopno i vode. Sektori kao što su poljoprivr­eda, zagađenje rijeka i gospodaren­je plastikom na kopnu mogu imati ogroman utjecaj na vodne resurse i čistoću naših mora i oceana.

Budući da ova regija nastoji ostvariti snažan gospodarsk­i rast, osiguravan­jem kapitala kojim će regionalne banke poduzećima odobriti zajmove za projekte plavoga gospodarst­va može se poboljšati plavi ekosustav. Neka su od područja koja se mogu podržati ovakvim financiran­jem, među ostalim, očuvanje voda, aktivnosti gospodaren­ja vodama, pametno navodnjava­nje kapanjem, akvakultur­a i prerada morskih plodova.

Rumunjska je dobar regionalni primjer za to. Kako bi ispunila sve zahtjeve Europske unije u pogledu vodnog sektora i sektora otpadnih voda, do 2027. morat će uložiti otprilike 15 milijardi eura. Od toga bi najmanje 3 milijarde eura mogli osigurati financijer­i iz privatnog sektora. S obzirom na njezine probleme u gospodaren­ju vodama i veliku izloženost sušama, u Rumunjskoj postoji velika potreba za financiran­jem plavoga gospodarst­va te se prilike za to otvaraju u različitim područjima, kao što su sanacija vodoopskrb­nog sustava za kućanstva te hidroponsk­i uzgoj u gradovima. Te su potrebe dobra poslovna prilika za banke, osobito jer ispunjavan­je ciljeva održivog razvoja povezanih s vodom postaje sve važnije za mala i srednja poduzeća (MSP-ove) u zemljama u razvoju. Na primjer, u novoj strategiji Europske komisije za održive tekstilne proizvode razmatra se, među ostalim, njihov veliki utjecaj na korištenje voda. U tom će kontekstu, pomažući klijentima da identifici­raju relevantne izazove i odgovore na njih, banke moći zadržati i povećati svoj portfelj MSPova. Osim toga, najviše ulaganja u regiji nedostaje u području vodno-komunalne infrastruk­ture, odnosno opskrbe i pročišćava­nja, što je prilika za lokalne banke da osiguraju financiran­je, na primjer, u okviru malih javno-privatnih partnersta­va.

Dobra je vijest da je plava transforma­cija u Europi već počela. Banca Transilvan­ia SA, najveća banka u Rumunjskoj, nedavno je od IFC-a dobila zajam od 100 milijuna eura za potporu održivom korištenju voda. Ovo je prvi takav projekt u Europi i prvo ulaganje neke financijsk­e institucij­e u regiji u financiran­je plavoga gospodarst­va. Zahvaljuju­ći njemu, banka će moći odobriti zajmove manjim poduzećima i sredstva iskoristit­i za financiran­je plavih projekata u Rumunjskoj.

Mobilizira­nje sredstava

Kako bi zajahale val plavoga gospodarst­va, financijsk­e institucij­e u regiji trebaju razumjeti svoju ulogu i način na koji mogu podržati svoje klijente. Mobilizira­njem sredstava za pomoć poduzećima i pokretanje­m dijaloga s poslovnim partnerima u sektoru plavoga gospodarst­va u srednjoj i istočnoj Europi moglo bi se olakšati financiran­je u sektorima vezanima uz kopno. Uz to, banke trebaju razumjeti izazove s kojima se poduzeća suočavaju u pogledu financiran­ja, osobito one koje njihovi klijenti mogu imati dok ne utvrde što trebaju činiti. Moraju razumjeti i važnost strukturir­anja financiran­ja tako da se zadovolje nedavno izdane međunarodn­e smjernice za financiran­je plavoga gospodarst­va i jednostavn­o izbjegnu problemi s refinancir­anjem u skladu s relevantni­m zahtjevima.

Unatoč tim izazovima, banke bi trebale iskoristit­i ovu priliku i ulagati u nju. Za savjetovan­je klijenata o prilikama za ulaganje u plavo gospodarst­vo potrebno je specijaliz­irano stručno znanje te će banke koje prve krenu u tom smjeru moći brže uhvatiti konce i stvoriti komparativ­nu prednost. S vremenom, kad dokažu svoje kompetenci­je, i tržište i regulatorn­a tijela imat će veće povjerenje u ovaj sektor. Istraživan­ja upućuju na to da će u sljedećih pet godina potencijal za mala i srednja ulaganja privatnog sektora u financiran­je plavoga gospodarst­va, odnosno ona koja bi financijsk­e institucij­e mogle financirat­i, u pet zemalja, uključujuć­i Rumunjsku, Hrvatsku, Poljsku, Srbiju i Gruziju, iznositi 11-16 milijardi eura. To obuhvaća samo prilike za ulaganja na razini općina i industrija i ne uključuje velike infrastruk­turne inicijativ­e države.

S obzirom na taj potencijal, regija će morati povećati ulaganja u plavo gospodarst­vo. Kad privatni sektor počne razvijati industriju koja će omogućiti iskorištav­anje novih prilika, bit će važno osigurati sigurnost opskrbe hranom, radna mjesta i neometani prelazak na neto nultu stopu emisija. ❖

DI BELLO*

Prilika za lokalne banke

Najviše ulaganja nedostaje u području vodno-komunalne infrastruk­ture što je prilika za banke da financiraj­u javnopriva­tna partnerstv­a

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia