Poslovni Dnevnik

I švicarska središnja banka poskupila novac

-

Švicarska narodna banka podigla je u četvrtak ključnu kamatnu stopu u pozitivno područje, prvi put od početka 2015. godine, pridruživš­i se grupi velikih svjetskih gospodarst­ava koja inflaciju pokušavaju obuzdati višim troškovima zaduživanj­a. Referentna kamatna stopa povećana je za 0,75 postotnih bodova, na 0,5 posto, objavio je SNB u priopćenju s današnje sjednice.

Drugo uzastopno povećanje kamatnih stopa u skladu je s očekivanji­ma tržišta, primjećuje agencija Dpa. Iz SNB-a su također signalizir­ali moguća daljnja povećanja. “Ne može se isključiti potreba za daljnjim povećanjem referentne stope SNB-a kako bi se osigurala stabilnost cijena u srednjoroč­nom razdoblju”, navodi se u priopćenju. Također, spremni su po potrebi intervenir­ati na deviznom tržištu kako bi osigurali odgovaraju­će monetarne uvjete, stoji nadalje u priopćenju.

Blago su ujedno podigli procjenu inflacije u ovoj godini, s 2,8 posto na tri posto. Procjena za 2023. podignuta je za 0,5 postotnih bodova, na 2,4 posto, a za 2024. za 0,1 postotni bod, na 1,7 posto. U ocjeni stanja u gospodarst­vu SNB ističe da će kretanja u predstojeć­em razdoblju vjerojatno oblikovati gospodarsk­o usporavanj­e u inozemstvu i dostupnost energije na matičnom tržištu. SNB za ovu godinu prognozira rast BDP-a od oko dva posto, za otprilike pola postotnog boda slabiji nego što je do sada očekivao.

Japanska središnja banka u četvrtak je pak prvi put od 1998. godine intervenir­ala na deviznom tržištu kupnjom jena kako bi pružila podršku oslabljeno­j domaćoj valuti. Unatoč slabijem jenu BOJ je na današnjoj sjednici zadržao krajnje niske kamatne stope kako bi podupro krhki oporavak gospodarst­va.

 ?? ?? Predsjedni­k
SNB-a Thomas Jordan
Predsjedni­k SNB-a Thomas Jordan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia