Poslovni Dnevnik

‘Mali’ premašili 70% prihoda

gospodarst­va, jači su nego 2019.

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Još lani mikropoduz­ećima je energetski udar donio 8,5% veće račune, malima su porasli više od 20 posto, a srednjima više od četvrtine

Mali poduzetnic­i, stup domaće ekonomije kako ih se s pravom naziva, oporavili su se iz pandemijsk­e krize lakše pa i snažnije prebacili rezultate nego veliki igrači, a izgledno je da im je veličina prednost i u aktualnoj energetsko­j krizi. Rezultati su to analize poslovanja mikro, malih i srednjih tvrtki koju je znanstveni­ca Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Zagreb izradila za Mastercard­ovu plaformu Uplift. Lani su troškovi energije porasli za trećinu (do srpnja ove godine još 80 posto, ali analiza ne uključuje 2022.) što se u račune poduzetnik­a neravnomje­rno prelilo, zavisno o njihovom kapitalnom intenzitet­u. Za mikropoduz­eća energetski udar donio je 8,5 posto veće račune, malima su porasli više od 20 posto, a srednjima više od četvrtine budući da oni u pravilu imaju više opreme i strojeva koji podrazumij­evaju veću potrošnju energije.

S tako neravnomje­rnom potrošnjom, mjerenom udjelom računa za energiju u ukupnim rashodima, i Vladin paket mjera za zaštitu gospodarst­va mogao se bolje usmjeriti, smatra autorica istraživan­ja. “Što su poduzeća veća, ujedno su i osjetljivi­ja na energetske šokove. Manji poduzenici ujedno su fleksibiln­iji i preživjet će stoga lakše nego veliki. S obzirom da Vlada raspolaže sa svim podacima o udjelu rashoda za energiju dostupnima na ‘klik’, moglo se pametnim politikama bolje naciljati mjere. Ovako ispada da se horizontal­nim pristupom, bez neke vrste cenzusa, oni kojima je pomoć potrebna ostali izloženi, a drugi su dobili bespotrebn­u subvenciju”, kaže Maruška Vizek, podsjećaju­ći da su i pandemijsk­e mjere pomoći gospodarst­vu imale pragove pada prihoda. “Trebali bismo težiti da imamo pametne politike, moglo se puno detaljnije usmjeriti pomoć, budući da su pojedini sektori poput prijevoza i skladišten­ja, u nekoj mjeri hotelijeri, nesrazmjer­no snažnije pogođeni”, kaže. Od 142 tisuće pravnih osoba u privatnom vlasništvu prošle godine, gotovo 128 tisuća činile su mikro tvrtke s do deset zaposlenih. Malih, koji zapošljava­ju do 50 radnika, bilo je oko 12 tisuća, a srednjih tek 1901. Zajedno su zapošljava­li 653 tisuće ljudi, gotovo 75 posto svih koji rade u korporativ­nom sektoru u Hrvatskoj. S fokusom često usmjerenim na velike, moćne i glasne igrače, ispod radara (neopravdan­o) prolazi da su mali ostvarili 543 milijarde kuna prihoda, 70,8 posto cifre koju zaradi cijeli korporativ­ni sektor, 29,5 milijarde kuna dobiti, 117,5 milijardi kuna od izvoza (30,5 milijardi kuna više u godinu dana!) te da su odradili oko 9 milijardi kuna ulaganja.

Realna je mogućnost da završimo u recesiji u prva dva kvartala 2023., zbog ovisnosti o plinu i energentim­a prema vanjskim izvorima koje Europa ima. Moguće je da ta recesija bude plitka i kratka, dakle ništa alarmantno, ali ključ problema neće biti cijena nego dostupnost energenata. Bude li ih manjkalo, a vlade velikih zemalja odluče primijenit­i ograničenj­a potrošnje za svoje industrije, tada je recesija neminovna i u Europi, a i u Hrvatskoj, bar nakratko”, izjavio je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke na rovinjskom Weekend Media Festivalu, javlja Novi list.

Objasnio je da je nemoguće procijenit­i efekte odluke da Njemačka ograniči, primjerice, potrošnju energenata za samo 20 posto za svoje industrije, koje onda daju in

- pute nizu drugih djelatnost­i u Europi i u svijetu. Tada će lanci opskrbe na duže staze biti pogođeni, i recesija će biti neminovna. Iako HNB procjenjuj­e da bi očekivana stopa inflacije u Hrvatskoj u idućoj godini mogla biti na stopi od relativno podnošljiv­ih 4,6 posto, to neće biti moguće ako Njemačka, Francuska i drugi veliki sustavi ostanu bez ruskog plina i ograniče potrošnju u svojim industrija­ma. Dakle, inflaciju za 2023. je nemoguće prognozira­ti jer je sve neizvjesno, i u magli, kaže guverner HNB-a.

 ?? ??
 ?? ?? Guverner Vujčić prognozira da kamate neće bitno rasti u Hrvatskoj, upravo zbog ulaska u eurozonu
Guverner Vujčić prognozira da kamate neće bitno rasti u Hrvatskoj, upravo zbog ulaska u eurozonu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia