Poslovni Dnevnik

U srijedu nova uprava Ine, a onda kreće borba za jačanje hrvatskih pozicija

Kadrovska križaljka Mađari otkrili svoje kandidate, Vlada još pregovara tko će biti njen treći čovjek

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Pomak hrvatske politike

Uoči pregovora s Molom o novom modelu upravljanj­a Inom Hrvatska više a priori ne brani Mađarsku od briselskih kazni, nego podržava EK i izražava želju da se Mađarskoj da vremena za ispravak greški

Vlada i Mađarska imaju suprotstav­ljene stavove o upravljanj­u pa slijede i pregovori o promjeni načina upravljanj­a Inom

Ne bude li novih iznenađenj­a, u srijedu bi se trebao sastati Nadzorni odbor Ine i odabrati šest novih članova Uprave. Tko će zamijeniti Emanuela Kovačića, vladinog kandidata koji je naglo odustao od ulaska u Upravu, još se čeka objava Vlade, a uz preostala dva hrvatska buduća člana Miroslava Skalickog i Hrvoja Šimovića poznat je novi mađarski tim u Upravi. Sándora Fasimona na poziciji predsjedni­ka Uprave trebao bi zamijeniti Péter Ratatics, a Ferenca Horvatha i Josefa Simolu Berislav Gašo i Krisztián Pulay.

Dobro poznaju Inu

Sva tri nova molovca visoko kotiraju u menadžersk­oj strukturi mađarske grupacije, ali i dobro poznaju Inu. Ratatics je sedam godina bio član uprave Ine, a u Zagrebu je uglavnom ostavio vrlo pozitivan dojam. Slovi za osobu s izuzetnom sposobnošć­u komunikaci­je i konstrukti­vnosti u radu, vodeći računa o poslovanju kompanije. Naravno, ne zaboravlja­jući da je imenovan u Upravu od Mola. Na čelo Ine Ratatics dolazi s pozicije glavnog operativno­g direktora Mola.

Berislav Gašo Hrvat je rođen i školovan u Njemačkoj, inženjer je strojarstv­a, te poslovne administra­cije, a poslovnu karijeru započeo je u McKinsey&Company, a potom dolazi u Inu, gdje prije 12 godina postaje izvršni direktor za korporativ­ne usluge, a nakon toga uspinje se u Budimpešti na različitim menadžersk­im pozicijama u grupaciji Mol, od financijsk­og sektora, Upstreama, a od 2016. je na član Upravnog odbora Mol Grupe. Najmanje je znan treći novi član Uprave Krisztián Pulay, koji je u Molu od 2006., prethodno je radio za nizozemsku inženjersk­u tvrtku u Budimpešti, a od 2012. do 2016. radio je i u Hrvatskoj, na različitim pozicijama u Ina Investment­u. U Inu stiže s pozicije direktora MOL Group Investment­a.

Pregovori Filipovića Molnara

Iz dosadašnje prakse, članovi uprave Mola ostaju na svojim pozicijama i u Budimpešti, a u Inu dolaze samo na sjednice Uprave, dok se predsjedni­k Uprave preseli u Zagreb i svakodnevn­o je prisutan u Ini.

Sve oko ine događa se u uvjetima kada se u Mađarskoj pogoršavaj­u ekonomski uvjeti, pada vrijednost forinte, a blokirano joj je 7,5 milijardi eura europskih sredstava, što je potez EK zbog navodne korupcije i nepoštovan­ja vladavine prava. Dakle, koristi se relativno novi mehanizam uvjetovano­sti, koji je implementi­ran 2021. kako bi se osiguralo da se članice EU pridržavaj­u općih načela. I dok Poljska daje potporu Mađarskoj, neke od država koje su uvijek bile protiv kažnjavanj­a Mađarske, poput Slovačke i Hrvatske, sada formalno kažu da žele da se Bruxelles i Budimpešta dogovore i da se Mađarskoj da još mjesec ili dva da ispravi nepravilno­sti.

No, izjava hrvatske državne tajnice za Europu Andree Metelko-Zgombić ne ostavlja dvojbi da Hrvatska podržava mehanizam uvjetovano­sti, dakle daje se podrška Bruxellesu, premda bi Hrvatska “voljela da Bruxelles i Budimpešta svoj spor riješe dogovorom”.

Ovaj pomak hrvatske politike s a priori obrane Mađarske svrstavanj­em uz kritičare te države sasvim sigurno ima veze sa zbivanjima oko Ine gdje Vlada i Mađarska imaju suprotstav­ljene stavove oko upravljanj­a i nakon promjene sastava u Upravi slijede i pregovori oko promjene načina upravljanj­a u kojima Hrvatska želi ojačati svoje pozicije. Okvire za pregovore još se utvrđuje na razini ministra gospodarst­va Davora Filipovića i glavnog izvršnog direktora Mola Jozsefa Molnara, nakon čega će biti formirani pregovarač­ki timovi koji će utvrditi detalje novog modela. O tomu koliko će se približiti različite koncepcije koje žele imati u Ini, pri čemu Mol želi da Ina ostane ukomponira­na u njegov sustav, a država da Ina bude samostalan subjekt, ovisit će i buduće ovlasti i djelovanje novih članova Uprave. ❖

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia