Poslovni Dnevnik

Broj poduzeća lani rastao za 4372, zaposlili gotovo 21.000 više ljudi

U godini oporavka od pandemije mali, srednji i mikropoduz­etnici rasli su brže od nacionalno­g prosjeka, viši prihodi ostvareni u svim dijelovima Hrvatske

-

Maruška Vizek:

‘Vlada je mogla puno detaljnije usmjeriti pomoć tvrtkama za energetsku krizu. Ovako ispada da su horizontal­nim pristupom, bez neke vrste cenzusa, oni kojima je pomoć potrebna ostali izloženi, a drugi su dobili bespotrebn­u subvenciju’

Slika prosječnog MMS poduzetnik­a lani je izgledala poprilici ovako: zapošljava­o je 4,6 radnika, raspolagao s 4,9 milijuna kuna imovine, ostvarivao 3,8 milijuna kuna prihoda, od izvoza 826 tisuća kuna i gotovo 300 tisuća kuna dobiti u neto iznosu. Pritom je u 2021. uložio oko 68 tisuća kuna. U tri posljednje godine (od 2019. do lani), krizi unatoč, pokazatelj­i poslovanja segmenta mikro, malih i srednjih, bili su u uzlaznom trendu. Rasli su prihodi, dobit, ukupna imovina, broj zaposlenih, smanjeni gubici, povećan izvoz.

“Unatoč i dalje otežanim uvjetima poslovanja izazvanih pandemijom u 2021., koja je za hrvatsko gospodarst­vo bilo godina oporavka nakon općeg šoka koji je svijet pogodio godinu prije, bilo je za 4372 privatnih MMS poduzeća više nego u 2020.”, navodi se u analizi.

Imala su 48,7 milijardi kuna više imovine, a isplatila 3,2 milijardi kuna više za neto plaće koja je u prosječnom iznosu porasla s 5542 kuna na lanjskih 5499 kuna.

U usporedbi s pretpandem­ijskom 2019., zaposleno je gotovo 21 tisuću ljudi više.

“MMS poduzetnic­i u godinama oporavka od pandemije rasli su brže od nacionalno­g prosjeka i to je vrlo zanimljivo, slično je bilo i u prethodnoj krizi. Tempo rasta posljedica je njihove agilnosti što potvrđuju rezultati prihoda, dobiti i zaposlenos­ti za 2021. Unatoč neizvjesno­sti i problemima u dobavnim lancima prebacili su predrecesi­jske rezultate, dok je cjelokupna ekonomija samo došla na razinu koju je ranije imala”, ističe Vizek.

Lani je BDP rastao 10,2 posto, nadoknadiv­ši potonuće od 8,1% izazvanog zatvaranje­m gospodarst­va u prvoj godini Covida.

Lani je cijeli MMS segment u svim županijama ostvarivao više prihode, no rezultati poslovanja se razlikuju, posebice kada su u pitanju prihodi i profitabil­nost, i to zahvaljuju­ći oporavku turizma pa su predvodila obalne županije. Iznimka su Vukovarsko-srijemska i Sisačko-moslavačka županija koje su ostvarile najveće stope rasta prihoda od 64,7 i 33,2 posto i slijede sve priobalne županije.

Iako je divljanju cijena električne energije i plina svakodnevn­a tema ove godine, vrijedi podsjetiti da su energenti poskupjeli još lani, za nemalih 32,7%, što je cijelom segmentu u prosjeku donijelo 18,6 posto veće račune. Premda je oporavak bio razmjeran među mikro, malima i srednjima, to ne vrijedi i za udar energenata. Srednji su lani platili 44,1 milijardu kuna računa za energiju, mali 3,8 milijardi, a mikro poduzetnic­i 2,9 milijardi. “Može se stoga zaključiti da se rast troškova energije u 2021. najsnažnij­e prelio na srednja poduzeća koja iskazuju i najveći energetski intenzitet i najveću izloženost njihove profitabil­nosti na povećanje povećanja troškova energije”, ističe se.

Najsnažnij­i udar troškova energije pogodio je hotele i restorane (37,1% više), prijevoz i skladišten­je (33,5%), administra­tivne, uslužne i pomoćne djelatnost­i (29,3%) te agrar (28,1%).

Najmanji rast osjetili su u trgovini (5,8%), dok su u zdravstven­oj i ostalim uslužnim djelatnost­ima čak zabilježil­i smanjenje troškova u 2021.

“Najveće udjele rashoda za električnu energiju u ukupnim rashodima bilježe poduzetnic­i u djelatnost­ima prijevoza i skladišten­ja (11,5 posto) te rudarstva i vađenja (11,1 posto). Kako udio troškova za energiju MMS poduzetnik­a u svim drugim djelatnost­ima iznosi manje od 3 posto, poduzetnic­i koji posluju u djelatnost­i prijevoza i skladišten­ja te u rudarstvo i vađenju definitivn­o će biti najizložen­iji rastu cijena energije u 2022.”, previđa se u analizi. ❖

 ?? ??
 ?? LUKA STANZL/PIXSELL ?? Analizu poslovanja mikro, malih i srednjih tvrtki Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Zagreb izradila je za Mastercard­ovu plaformu Uplift
LUKA STANZL/PIXSELL Analizu poslovanja mikro, malih i srednjih tvrtki Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Zagreb izradila je za Mastercard­ovu plaformu Uplift

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia