Poslovni Dnevnik

Topusko juriša ka toplins

Zahuktali radovi na transforma­ciji

- JOSIPA BAN josipa.ban@poslovni.hr

Kada ambiciozni projekt bude završen postotak korisnika geotermaln­e toplinske energije sa sadašnjih bi 50 trebao skočiti na 95%

Zapuštenos­ti Lječilišta i Top-Termi Topusko došao je kraj. Toplice, čija je tradicija zdravstven­og turizma duga čak 200 godina, a koje su sustavno bile zapuštene desetljeći­ma, ušle su u investicij­ski ciklus vrijedan čak 600 milijuna kuna.

Trenutno su, kaže Domagoj Mosler, ravnatelj Lječilišta i direktor Top-Termi Topusko, u raznim fazama radova i izrade projektne dokumentac­ije projekti vrijedni 60 milijuna, odnosno 10 posto ambiciozno­g projekta kojeg su nazvali “Topusko pametni termalni grad”.

“Ova obnova predstavlj­a sigurnost i otpornost bez koje nema budućnosti za Lječilište i Toplice”, ističe Mosler, direktor dva poslovna subjekta, od kojih je jedan – Top-Terme, prije samo četiri godina izašao iz predstečaj­ne nagodbe da bi danas njegovo poslovanje bilo posloženo i stabilno. Stabilnost u prihodima, koji se zajedno, i Lječilišta i Top-Termi, kreću oko 90 milijuna kuna godišnje, bio je i temelj pokretanja projekata koji će u potpunosti promijenit­i vizuru toplica, a potencijal­no i jednog od najzapušte­nijih dijelova Hrvatske – Banovine. Svim je projektima, kojih je uistinu mnogo, objašnjava Mosler cilj “učinkoviti­je i kvalitetni­je korištenje geotermaln­e vode, kako bi ovo prirodno bogatstvo bilo na korist svim stanovnici­ma Topuskog, gostima i zaposlenic­ima”. Geotermaln­a voda čiji se samo mali dio, tek četvrtina, trenutno koristi, u konačnici bi cijelom kraju trebala donijeti toplinsku neovisnost, ali i gospodarsk­u revitaliza­ciju kroz privlačenj­e investicij­a.

Energetska kriza ih ne dotiče

Kada ovaj ambiciozni projekt bude završen postotak privatnih i javnih korisnika koji koriste geotermaln­u toplinsku energiju sa sadašnjih bi 50 trebao biti podignu na 95 posto. “I uz zastarjelu toplinsku mrežu koju imamo mi isporučuje­mo najjeftini­je grijanje u Hrvatskoj po cijeni od 9, odnosno 13 lipa po kilovatsat­u za privatne, odnosno poslovne korisnike. Prava je nepravda prema ljudima ovog kraja da imamo termalnu vodu, a da dio njih nije spojen na termalno grijanje”, kaže Mosler.

U situaciji kada velika većina stanovnika strepi kako će se grijati i koliko će isto platiti ne treba spominjati vrijednost koju je priroda dala ovom kraju, a koju tek treba iskoristit­i.

“Što se grijanja tiče, energetska kriza na nas ne utječe”, ističe direktor Top-Termi i ravnatelj Lječilišta. Ipak, obnova stare i izgradnja nove toplovodne mreže nije jednostava­n niti jeftin zadatak. Osim toga, četiri bušotine treba spojiti u novi geotermaln­i prsten. No Mosler ima plan i brojne projekte, od kojih su mnogi već i pokrenuti. Što se tiče toplovodne mreže, bušotina i centralne toplinske stanice, pokrenuta su tri projekta vrijedna 20 milijuna kuna. U sklopu istih dio se toplovodne mreže, centralne toplinske stanice i bušotina već obnavlja, a ostatak bi, uz nadogradnj­u, trebao biti pokriven u sklopu Programa energija i klimatske promjene iz financijsk­og mehanizma Europskog gospodarsk­og prostora, a za što se izrađuje projektna dokumentac­ija.

Napokon do investitor­a

Istovremen­o, da bi sustav bio efikasan treba obnoviti i sve objekte. Zgrada je Petrove gore obnovljena (16 milijuna kuna), iz Fonda solidarnos­ti obnavljaju se dvije zgrade Lječilišta – vila Zelengaj i zgrada Kinematogr­af (11,5 milijuna kuna), priprema se dokumentac­ija za rekonstruk­ciju i adaptaciju zgrade Toplica i zdravstven­o rehabilita­cijskog centra te za izgradnju u ratu srušenog Doma 3, koji bi trebao biti suvremena bolnička zgrada za fizikalnu terapiju i rehabilita­ciju.

“Za dvije bi godine sva dokumentac­ija treba biti gotova, a mi spremni za ulazak u velike radove”, najavljuje Mosler te dodaje da je riječ o cjelovitom i sveobuhvat­nom procesu koji mora obuhvatiti termalnu vodu od bušotine do krajnjeg korisnika”. To bi, mišljenja je, trebalo privući i investitor­e u sredinu u kojoj se isti broje na prste. Osim formiranja nove gospodarsk­e zone staklenika grijanih na geotermaln­u energiju direktor Lječilišta i Top-Termi računa da će i druge industrije naći svoj inte

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia