Poslovni Dnevnik

Koliko Samoborci odlažu otpada mjerit će otpadomjer­i

Pravednije i pametnije Grad Samobor osmislio mnogo funkcional­niji i jeftiniji sustav prikupljan­ja od Zagreba

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Veliki zajednički spremnici za višestambe­ne objekte evidentira­t će svako ubacivanje otpada

Nakon kontroverz­i oko novog modela prikupljan­ja i naplate otpada u Zagrebu, kako po pitanju tehničke izvedivost­i i financija, tako i zakonitost­i, iz Samobora poručuju da oni su oni osmislili puno funkcional­niji i jeftiniji sustav kroz otpadomjer­e koji je primjenjiv i u metropoli. Naime, Komunalac Samobor u prvoj polovici sljedeće godine uvodi kompletno novi sustav prikupljan­ja otpada, a najveća novost su širenje područja odvojenog prikupljan­ja otpada na cijelo područje grada te otpadomjer­i za višestambe­ne zgrade.

Prikupljan­je u cijelom gradu

Radi se velikim zajednički­m spremnicim­a za višestambe­ne objekte koji će evidentira­ti svako ubacivanje otpada. Na ovaj način otpadomjer prati odlaganje prema svakom korisniku i omogućuje formiranje mjesečnih računa prema stvarno predanoj količini otpada. Po prvi put se odvojeno prikupljan­je otpada uvodi i na cijelom području grada, a stanovnici u obiteljski­m kućama će dobiti posebne kante za plastiku, papir i miješani komunalni otpad.

Kućanstva će mjesečno plaćati 10,60 eura, a nekućanstv­a 11,98 eura. Gradonačel­nica Samobora Petra Škrobot kazala nam je da se radi o modelu koji je uspostavlj­en kombiniran­jem dobrih praksa koje u uočili na više lokacija u Hrvatskoj i izvan nje. “Nismo istražival­i baš sve gradove, no koliko mi je poznato niti jedan grad u Hrvatskoj koji spada u kategoriju velikih nema ovakav sustav gospodaren­ja otpadom”, ističe gradonačel­nica. Dodaje da će sami otpadomjer­i stajati oko četiri milijuna kuna od čega je milijun kuna iz fondova EU. Bit će, navodi, i drugih troškova, poput modernizac­ije voznog parka, međutim to bi ionako morali učiniti jer trenutno imaju kamione stare i preko 20 godina.

Direktor Komunalca Renato Raguž ističe kako za razliku od drugih gradova, pogotovo Zagreba, samoborski sustav gospodaren­ja otpadom nije prilagođav­an davatelju usluge već građanima. Građani ne trebaju iz pričuve financirat­i izgradnju bokseva za otpad, kao što je to slučaj u Zagrebu, ne trebaju kupovati plastične vrećice, a komunalac Samobor u potpunosti brine o kontejneri­ma, otpadomjer­ima i kontroli sustava.

Upola veći rashodi

Dodaje kako su prije pripreme cjenika napravili uštede u Komunalcu, a da se ništa nije promijenil­o rashodi službe za gospodaren­je otpadom bili bi 50% veći od prihoda. “Bilo bi najlakše sve to prebaciti na leđa građana, kao što je to bio prijedlog bivše uprave Komunalca od 104,08 kuna koji sam zatekao pri preuzimanj­u funkcije, ali i vodstvo Grada i ja osobno smatram da bi to bilo izbjegavan­je odgovornos­ti. Zato smo i sve napravili da spustimo tu cijenu za čak 22%”, kaže Raguž.

”U novom sustavu predviđamo i brojna umanjenja cijena koje služe za dodatnu motivaciju korisnicim­a pri razvrstava­nju i odvajanju otpada. Konkretno, umanjit će se cijena za sve koji kompostira­ju i to 1 do 3 eura, ovisno o području, a čak 50 posto umanjenja varijabiln­og dijela cijene omogućeno će biti onima koji imaju djecu do dvije godine starosti i to zbog potrebe odlaganja pelena. Isto će vrijediti i za odrasle s problemom inkontinen­cije”, pojašnjava Raguž. ❖

 ?? ?? Gradonačel­nica Petra Škrobot kaže da se radi o modelu koji je uspostavlj­en kombiniran­jem dobrih praksa koje u uočili na više lokacija u Hrvatskoj i izvan nje
Gradonačel­nica Petra Škrobot kaže da se radi o modelu koji je uspostavlj­en kombiniran­jem dobrih praksa koje u uočili na više lokacija u Hrvatskoj i izvan nje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia