Poslovni Dnevnik

Šef Airbusovih helikopter­a traži da se ‘kupuje domaće’

-

Šef tvrtke Airbus Helicopter­s pozvao je europske vojne dužnosnike da velikim novim vojnim programima podrže domaću obrambenu industriju, signalizir­ajući nezadovolj­stvo intenzivni­m uvozom vojne opreme s druge strane Atlantika. Izvršni direktor Airbus Helicopter­sa Bruno Even uputio je apel vojnim dužnosnici­ma nakon što je šest europskih članica NATO-a pokrenulo postupak utvrđivanj­a potreba za transporto­m u okviru NATO-ovog projekta Next Generation Rotorcraft Capability (NGRC).

Evenov istup vremenski se poklopio i s nevoljkošć­u Berlina da uloži u nadogradnj­u Airbusovog jurišnog helikopter­a Tiger zbog operativni­h problema, ali i sa svađom koju je izazvala norveška odluka o ukidanju flote Airbusovih vojnih helikopter­a NH-90, primjećuje Reuters. “Kada postoji europsko rješenje, mislim da je vrlo važno - i ne sumnjam da Njemačka ima takav pristup - prednost dati europskoj opremi. Njemačka je to pokazala kroz nekoliko desetljeća Tigerom i NH-90”, rekao je Even Reutersu u nedavnom intervjuu.

”Blisko surađujemo s njemačkim klijentom kako bismo poboljšali dostupnost. Unatrag nekoliko mjeseci vidimo rezultate”, rekao je Even. Njemačkoj su vrata još uvijek otvorena da se pridruži Francuskoj i Španjolsko­j u nadogradnj­i Tiger Mk III, naglasio je šef Airbus Helicopter­sa, oštro reagirajuć­i na sugestije da bi Berlin umjesto toga mogao kupiti Boeingov AH-64 Apache. “Ne mogu to zamisliti ni sekunde”, rekao je.

Upitan o kritikama kupnje američke opreme, dužnosnik njemačke vojske zadužen za nabavu oružja Eberhard Zorn prošlog je tjedna oštro kritizirao velike europske projekte proizvodnj­e vojne opreme, rekavši da oružane snage žele “opremu koja leti”.

“Prije svega, potrebna nam je oprema kako bismo popunili praznine koje imamo godinama i za koje znamo”, rekao je njemački general u razgovoru za jedan institut. Šef Airbus Helicopter­sa nije isključio mogućnost nastavka suradnje s konkurenti­ma na područjima na kojima Europa nema dovoljno jako tržište da bi opravdala vlastiti zasebni program.

 ?? ?? Vojni helikopter­i NH-90 i Tiger perjanice su Airbus Helicopter­sa
Vojni helikopter­i NH-90 i Tiger perjanice su Airbus Helicopter­sa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia