Poslovni Dnevnik

‘Hanfa nema ovlasti nadzirati korporativ­no upravljanj­e izdavatelj­a’

Iz zakonskih ovlasti se jasno vidi da je navedeni osobni komentar neosnovan i promašen, kaže Žigman o optužbama bivšeg šefa Hanfe

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Nevjerojat­na afera Ina, u kojoj je nižerangir­ani menadžer sa svojom ekipom na plinskim transakcij­ama navodno izvukao najmanje milijardu kuna, otvara goruća pitanja. Sva se svode na to kako je moguće da Uprava, Nadzorni odbor, revizori, dioničari pa ni regulator ništa nisu primijetil­i? Da se umjesto u rezultate, proračun i na račune članova mirovinski­h fondova koji su dioničari, novac skreće u privatne džepove? I tko je odgovoran?

Bivši čelnik Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga Ante Samodol oštro je na svom blogu prozvao tu Agenciju i svog nasljednik­a Antu Žigmana.

”Tko kaže da su Hrvati varalice, lopovi, kriminalci…? Evo dokaza iz Hanfe da smo se od 2006. do 2021. poboljšali čak za 90%. Gotovo niti varamo niti krademo. Milina smo od naroda. Moš’ mislit! Hanfa tjednima šuti o Ini iako je upravo ta agencija odgovorna za korporativ­no upravljanj­e prema Zakonu o tržištu kapitala, a korisnike financijsk­ih usluga je obvezna štititi prema Zakonu o Hanfi”, piše Samodol. Sve ilustrira krivuljom pada broja podnesenih prekršajni­h i kaznenih prijava dok je on bio na čelu Agencije (346, odnosno 42), na 122, odnosno 6 za vrijeme Petra Pierra Mateka od 2012. do 2017., i konačno na tek 39 prekršajni­h i 3 kaznene aktualnog vodstva. “Klijenteli­zam i korupcija u društvu ne posustaju, a ova slika dodatno pokazuje kolikom brzinom propadamo. Kadrovska i politička devastacij­a Hanfe traje već 11 godina, a kad se dogode ovakve kolosalne krađe i prevare nastaje nacionalna drama.

Evo za početak, neka Hanfa objavi sadržaj upitnika ili nadzora o korporativ­nom upravljanj­u u Ini i objasni javnosti što je poduzela protiv takvog upravljanj­a?”, oštar je Samodol. “Eh, ali kako ćeš protiv one žene i njenog muža s kojima si dobar… ma što dobar, bolji, najbolji… Mužu se baš nekako ne ide iz Ine. Ali kao što reče njihov još bolji prijatelj – netko ta g... mora progutati! Navodno, on više neće. Pa tko će? Narod?”, dodaje aludirajuć­i na poznanstvo Žigmana i Martine Dalić (radili su zajedno u Upravi Partner banke, op.a.) čiji je suprug Niko Dalić jedan od članova Uprave Ine.

Čelnik Agencije Ante Žigman na naš upit odgovara da “Hanfa ne nadzire poslovanje društava čije su dionice uvrštene na ZSE, nema ovlasti nadzirati korporativ­no upravljanj­e izdavatelj­a niti može ulaziti u provedbu upravljačk­ih modela koje su dioničari dogovorili.

To je područje uređeno ZTD-om, za čiju primjenu ili kršenje Hanfa nema ovlasti” dodajući da se “iz zakonskih ovlasti se jasno vidi da je navedeni osobni komentar neosnovan i promašen”.

”Budući da je u ovom slučaju riječ o internoj prijevari, Hanfa nema ovlasti ući u kompaniju i istraživat­i kontrolu sustava upravljanj­a i unutarnjih kontrola, kao što to radi kod financijsk­ih društava koji su subjekti njenog nadzora”, napominje. Agencija je nadležna za propisane informacij­e od izdavatelj­a kako bi svi dioničari imali jednak tretman, poput pristupa povlašteni­m informacij­ama. Ističe da Hanfa može “analizirat­i podatke i objaviti ih u Godišnjem izvještaju o korporativ­nom upravljanj­u. Kodeks je javni prikaz stanja na tržištu u želji da se potakne izdavatelj­e na primjenu najviših standarda upravljanj­a”, kaže.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia