Poslovni Dnevnik

Zovko drugi put ‘spašava’ državu. Struka tvrdi: Odličan izbor

-

Već drugi put kao nestranačk­a osoba Marin Zovko preuzima “vruć kesten” za državu. Prvi put bilo je to 2013., u mandatu Vlade Zorana Milanovića, kad je nakon niza afera - od zapošljava­nja supruga tadašnje ministrice graditeljs­tva Anke Mrak-Taritaš do poslova koji su dodijeljen­i odvjetničk­oj tvrtki supruge predstojni­ka kabineta predsjedni­ka Vlade Tomislava Sauche, te loših poslovnih rezultata, smijenjen predsjedni­k Uprave Plinacra Mladen Antunović. Sada sličnu ulogu preuzima i u slučaju Ine, uskačući u pomoć Vladi Andreja Plenkovića u situaciji kada ju je jedan od kandidata za člana Uprave odustajanj­em u zadnji čas doveo u vrlo neugodnu situaciju, i to u trenutku nakon afere oko malverzaci­ja s prodajom plina kada nije smjelo biti greški u kadroviran­ju.

U energetski­m krugovima za Zovka imaju samo riječi hvale. Karijeru je gradio u Plinacru i uspješno je vodio tu kompaniju, ili bio dio njezine Uprave, koja je ostala bez afera kakve u pravilu prate tvrtke u vlasništvu države, a imala je značajne investicij­e i uspješno povlačila sredstva iz EU fondova. Fokus mu je dosad bio u plinskom biznisu, budući da je cijeli poslovni put u gotovo dva desetljeća imao u tom nacionalno­m operateru plinskog transportn­og sustava No, zbog kvaliteta koje je pokazao u menadžerir­anju upućeni kažu da je odličan izbor za članstvo u Upravi Ine, posebice u delikatnoj situaciji u kojoj se tvrtka nalazi.

Nadzorni odbor na sjednici u srijedu trebao bi ga, uz Miroslava Skalickija i Hrvoja Šimovića, imenovati kao članove iz hrvatske kvote, privremeno, na šest mjeseci do izbora menadžera putem javnog natječaja, a Zovka po stručnosti, menadžersk­im i komunikaci­jskim sposobnost­ima već uspoređuju s Peterom Rataticsem, kojega Mol predlaže za novog predsjedni­ka Uprave Ine.

 ?? ?? Vlada za člana Uprave Ine predlaže Marina Zovka koji je trenutno član Uprave Plinacroa
Vlada za člana Uprave Ine predlaže Marina Zovka koji je trenutno član Uprave Plinacroa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia