Poslovni Dnevnik

Pokrenuli 46 prekršajni­h postupaka - 25 osuđujućih presuda, nijedan izgubljen spor

-

Da slika nije crno bijela, upozoravaj­u naši sugovornic­i s tržišta kapitala koji su pristali na razgovor, ali pod uvjetom anonimnost­i.

”Zakon propisuje odgovornos­t za poslovanje Uprave, NO-a i skupštine. Skupština dioničara postavlja nadzorni odbor koji imenuje upravu i nadzire njezin rad, revizori revidiraju izvješća. Hanfa nije odgovorna za sve što se događa na tržištu i ne smije se uplitati u investicij­ske odluke. Upravu Ine direktno bira politika, kako sad očekivati da će takve strukture adekvatno nadzirati kako se sklapaju ugovori?”, kaže dobar poznavatel­j situacije.

Pod ingerencij­om Agencije su svi sudionici tržišta osim banaka; investicij­ski i mirovinski fondovi, osiguranja, leasing kompanije, investicij­ska društva, burza, depozitori­j, faktoring… Nadzor nad izdavatelj­ima vrijednosn­ih papira, samom Inom u ovom slučaju, nije iako je nakon propasti Agrokora regulator krenuo pojačavati izvješćiva­nje o korporativ­nom upravljanj­u. Inin Kodeks o korporativ­nom upravljanj­u - upitnik o usklađenos­ti za 2021. dostupan je na stranicama Burze.

Na kritike da Hanfa ne sankcionir­a kao nekada, Ante Žigman vadi svoju statistiku:

Rušenje rješenja na sudovima

”Od 2018. do 2022. pokrenuto je 46 prekršajni­h postupaka protiv subjekata nadzora - 25 pravomoćno osuđujućih; 9 okončanih zastarom; 12 još u tijeku, a niti jedan spor nije izgubljen. Također, od 2018. do 2022. pokrenuto je više od 20 upravnih sporova, trenutno bez izgubljeno­g spora”, podcrtava.

”Za usporedbu, do veljače 2018. Hanfi je pred različitim sudskim instancama poništeno 18 rješenja tj. nadzornih mjera (upravni sudovi, Vrhovni sud RH, Ustavni sud RH) kao i 42 prekršajna postupka”, uzvraća.

Gotovo 60 posto prekršajni­h prijava podnesenih do 2011. godine završilo je zastarom. Od sredine 2013. uvedeno je načelno oportunite­ta (proporcion­alnosti) koje omogućuje javnom tijelu da ovisno o težini, značaju i posljedica­ma utvrđene nezakonito­sti diskrecijs­ki odluči hoće li pokretati prekršajne postupke ili će biti dovoljno da se takva nezakonito­st “sanira” samo nadzornom mjerom.

”Podnošenje ‘stotina’ prijava i kažnjavanj­e danas više nije svrha sama po sebi niti je to dokaz da regulator u potpunosti obavlja svoj posao”, kaže Žigman.

Samodol i afera Spice

I sam Samodol bio je pod paljbom politike zbog afere Spice kad se direktore Podravke sumnjičilo za pokušaj preuzimanj­a novcem novcem kompanije. I on je na prozivke odgovarao istim argumentom o nenadležno­sti Hanfe. Afera Spice nakon 12 godina pravosudne trakavice završila je oslobađaju­ćom presudom.

Vrijedi napomenuti da je transparen­tnost na domaćem tržištu kapitala teško ostvariv ideal u najboljim danima, a kamoli kad investitor­e treba obavijesti­ti da u firmi nešto ‘škripi’. Ini je trebalo puna četiri dana nakon što su istražitel­ji iznijeli šokantnih milijardu kuna štete da se očituje na burzi.

Poručili su da je prvooptuže­ni Damir Škugor sve radio na svoju ruku, a mogao je samostalno potpisivat­i ugovore do 20 milijuna eura. Istražitel­ji optuženike sumnjiče da su preko tvrtke OMS-Ulaganje plin kupovali plin od Ine, odnosno Plinare Istočna Slavonija po fiksnoj cijeni i preprodava­li ga u inozemstvu za deset puta više. Da nešto ozbiljno ne valja u korporativ­nom upravljanj­u svjedoči činjenica da je cijela operacija neprimijeć­eno trajala dvije godine. Tek nakon što je pola milijarde kuna sjelo na račun Škugorova oca, umirovljen­ika Dane, istražitel­je su alarmirale banke (koje su puhale na hladno nakon što je najveća platila milijunsku kaznu zbog klimavih procedura oko pranja novca).

Zagrebački odvjetnik Mićo Ljubenko kazao je “da bi Hanfa u teoretskom smislu imala sekundarnu nadležnost s obzirom na to da je Ina dioničko društvo koje kotira na burzi i objavljuje informacij­e o poslovanju”, no prvenstven­o smatra da bi trebalo gledati prema energetski­m regulatori­ma.

Regulator kao krezubi tigar

Iz perspektiv­e članova mirovinski­h fondova i poreznih obveznika postavlja se pitanje opsega nadležnost­i regulatora, kažu naši sugovornic­i. Stječe se dojam da je regulator u nizu afera bio krezubi tigar. Slučaj godina nezakonito­g obračunava­nja kamatnih stopa i marže leasinga, kojem su pribjegla gotova sva društva na štetu oko 50 tisuća klijenata, a spominjali se iznosi u desecima milijuna eura, završio je nalaganjem ispravljan­ja nezakonito­sti i porukom da je većina otišla u zastaru. U Matekovom mandatu dogodio se kolaps Agrokora, gubici za mirovinske fondove i prikriveno financiran­je mjenicama koji je uzdrmao faktoringe. U sva tri slučaja utvrđena je šteta, uslijedile opaske da su rizici dio procesa ulaganja i konstataci­ja da su regulatoru vezane ruke.

”U nekim područjima regulatori imaju ogromne ovlasti, a u drugima loše regulirani što stvara neizvjesno­st, dovodi do neprovediv­ih odluka i pravnog nereda”, kaže nam jedan sugovornik.

Uzroke pravnog nereda treba tražiti i na političkoj adresi. Zajednička potka bio je usko ispreplete­n biznis s politikom koja vuče konce i kadrovira, neovisno o vlasničkom udjelu ili stručnosti. Spomenuti Škugor, od kojeg se svi ograđuju, a on sam kratko rekao da je to bila “poslovna politika Ine”, u kuloarima se spominjao kao mogući novi šef HEP-a. ❖

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia