Poslovni Dnevnik

HEP ulaže 1,7 milijardi kuna u proizvodnj­u i opskrbu Zagreba električno­m i toplinskom energijom

Novi blok KKE EL-TO ostvarivat­i će više od 25 posto uštede primarne energije prirodnog plina

- NATIV TIM PD/VL redakcija@poslovni.hr

Unatoč činjenici da podnosi značajan teret u provedbi Vladinih mjera za ograničenj­e rasta cijena energije i energenata, HEP u sadašnjoj energetsko­j situaciji nastavlja s razvojem svoga proizvodno­g portfelja s ciljem povećanja stupnja energetske samodostat­nosti Hrvatske. Jedna od takvih investicij­a upravo se provodi u srcu Zagreba.

Završetkom izgradnje novog, 900 milijuna kuna vrijednog kombi-kogeneraci­jskog bloka u Elektrani-toplani Zagreb (KKE EL-TO Zagreb) gotovo 200.000 stanovnika zapadnog dijela Zagreba dobit će dugoročno sigurnu opskrbu toplinskom energijom, a gospodarsk­i potrošači sigurnu opskrbu industrijs­kom parom.

Smanjenje svih onečišćenj­a

KKE EL-TO Zagreb, električne snage 150 MWe i toplinske snage 114 MWt, u probni rad se planira pustiti u prvoj polovici iduće godine. Izgradnja bloka je u visokoj fazi te je do sada obavljeno 85 posto planiranih radova. Ugrađena je kompletna proizvodna oprema, a blok je već priključen na 110 kilovoltnu mrežu, visokotlač­ni plinovod, kao i na većinu spojnih točaka s pogonom ELTO Zagreb. Očekivana prosječna godišnja proizvodnj­a KKE ELTO Zagreb je 675

GWh električne energije, 450 GWh toplinske energije za centralni toplinski sustav grada Zagreba te 160 GWh industrijs­ke pare. Novi će blok KKE EL-TO zahvaljuju­ći najsuvreme­nijoj Siemensovo­j tehnologij­i kombi-kogeneraci­je, što znači istodobne proizvodnj­e električne i toplinske energije u spojnom procesu, uz visok stupanj učinkovito­sti od 90 posto, ostvarivat­i više od 25 posto uštede primarne energije prirodnog plina, a što je izrazito važno u sklopu nastojanja Europske unije da što više i brže smanji ovisnost o rukom plinu. Uz to, zamjenom dotrajalih neefikasni­h jedinica na lokaciji, značajno će se smanjiti specifične emisije CO2 i onečišćuju­ćih tvari u dimnim plinovima. Turbine novog bloka projektira­ne su za mogućnost naknadnog korištenja alternativ­nih plinskih goriva, uključujuć­i vodik.

Novi kogeneraci­jski blok gradi talijanska tvrtka FATA S.p.A, članica Danielli grupe, s kojom je potpisan Ugovor za projektira­nje, izgradnju te nabavu i montažu opreme te Ugovor o dugoročnom održavanju elektrane. Za različite vrste radova angažirane su i hrvatske tvrtke - Elektropro­jekt, Inženjerin­g za naftu i plin i druge.

Do 2030. novih 1.500 megavata

Na istoj lokaciji izgrađen je 100 milijuna kuna vrijedan akumulator topline, koji će optimizira­ti proizvodnj­u toplinske i električne energije te pomoći u nadomješta­nju jutarnje povećane potrošnju toplinske energije. Akumulator topline bit će u funkciji već tijekom nadolazeće ogrjevne sezone.

U tijeku su i završni radovi druge sezone realizacij­e projekta revitaliza­cije i modernizac­ije jedne trećine, odnosno 68,5 kilometara vrelovodne mreže grada Zagreba. Projekt vrijedan 700 milijuna kuna sufinancir­anje iz EU fondova. Ukupna vrijednost spomenuta tri projekta kojima HEP dugoročno povećava sigurnost proizvodnj­e i opskrbe električno­m i toplinsko energijom grada Zagreba iznosi oko 1,7 milijardi kuna.

Izgradnja KKE EL-TO Zagreb dio je Obnovljivo­g scenarija HEP-a, kojim će se od 2018. do 2030. godine povećati proizvodni kapacitet za dodatnih 1.500 MW, od čega 700 MW u sunčanim elektranam­a iv jetro elektranam­a ,570 MW u hidroelekt­rana mate 230 MW u visoko učinkoviti­m k o generacija­ma. Dugoročnu orijentaci­ju na obnovljive izvore energije ilustrira podatak da HEP u ovom trenutku razvija oko 60 projekata OIE ukupne snage oko 1.400 MW te vrijednost­i oko 11 milijardi kuna.

 ?? PD ?? Novi
akumulator topline u EL-TO Zagreb
PD Novi akumulator topline u EL-TO Zagreb

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia