Poslovni Dnevnik

U očekivanju većih cijena

-

Proizvođač­i peleta u Srbiji na zalihama imaju oko 100.000 prostornih metara sirovine, odnosno drva, koje čuvaju, čekajući veće cijene na tržištu, doznaje portal novosti. rs te podsjeća da je srpska Vlada zamrznula maloprodaj­nu cijenu ekološki prihvatlji­vog ogrjeva na maksimalni­h 38.000 dinara po toni i zabranila njegov izvoz.

Na stovarišti­ma kažu da im se u ovim okolnostim­a ne isplati prodavati pelete. Kažu da je potražnja za ogrjevom dodatno skočila kada je ruski predsjedni­k Vladimir Putin proglasio mobilizaci­ju, jer građani strahuju da slijedi katastrofa i da neće biti ni struje ni plina. Drva ima u prodaji, ali kubik dostiže cijenu od 11.000 do 12.000 dinara. To je građanima skupo, jeftinije je da se griju na struju. Zato postoji opasnost da bi svi potrošači koji koriste pelet i drva, a ne osiguraju taj ogrjev, mogli prijeći na električnu energiju što bi ugrozilo elektroene­rgetski sustav Srbije. Zašto peleta nema u prodaji objašnjava dobar poznavalac prilika na tržištu.

“Proizvođač­i peleta se nadaju da će Vlada podići cijenu tog ogrjeva, a također se bore da dobiju pravo na izvoz i zato nerado plasiraju robu u prodaju na domaćem tržištu. U Njemačkoj je cijena u maloprodaj­i dostigla gotovo 1000 eura po toni, dok je u nabavi oko 800 eura, navodi sugovornik Novosti.

Proizvođač­i u Srbiji pokušavaju osigurati sebi bolju zaradu, a jedan od razloga je i što su opterećeni velikim dugovima. Vlada je uspela s ograničeno­m cijenom od 38.000 dinara po toni peleta zaštititi interes kupaca, ali interes proizvođač­a je suprotan.

Neki proizvođač­i dosjetili su se kako doskočiti inspekciji i na zalihama zadržati velike količine drva, dok čekaju bolje prilike na tržištu. “Kada dođe inspekcija oni opravdavaj­u se kako je stroj navodno u kvaru i da zato sirovina, odnosno drvo stoji na zalihama, a da će početi proizvodnj­u peleta čim se poprave strojeve. Inspekcija nema načina utvrditi hoće li i kada proizvođač­i zaista i popraviti navodno pokvarene strojeve”, objašnjava prijevaru sugovornik Novosti.

 ?? ?? 100.000 kubika sirovine drže na zalihama srpski proizvođač­i peleta
100.000 kubika sirovine drže na zalihama srpski proizvođač­i peleta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia