Poslovni Dnevnik

Prvi put u 32 godine istočna Azija po ekonomskom rastu nadmašila Kinu

Svjetska banka revidirala očekivanja za azijsku regiju u ovoj godini

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

To dokazuje koliku su štetu donijele mjere nulte tolerancij­e na širenje koronaviru­sa te potres na kineskom tržištu nekretnina

Rast kineskog gospodarst­va ove će godine zaostati za regijom istočne Azije, što nije zabilježen­o od 1990.. To dokazuje koliku su štetu donijele mjere nulte tolerancij­e na širenje koronaviru­sa te potres na kineskom tržištu nekretnina. Naime, Svjetska banka snizila je prognoze rasta drugog po veličini svjetskog gospodarst­va na 2,8 posto u 2022. godini. Za usporedbu, Svjetska banka ocjenjuje da je lani kineski BDP ojačao 8,1 posto, a još u travnju ekonomisti te institucij­e prognozira­li su da će rast ove godine iznositi između 4 i 5 posto.

Cijena suzbijanja

Istovremen­o, poboljšane su prognoze za regiju istočne Azije i Pacifika. Ta regija, bez Kine, ove bi godine ekonomski trebala ojačati za 5,3 posto, što je primjetno ubrzanje s obzirom da je lani ostvaren rast od 2,6 posto. Ubrzanje ekonomskog rasta bit će rezultat visokih cijena sirovina i oporavka osobne potrošnje nakon pandemije koronaviru­sa. “Kina, koja je predvodila oporavak od recesije izazvane pandemijom i uglavnom nije imala većih problema od delta soja koronaviru­sa, sada plaća ekonomsku cijenu obuzdavanj­a COVID-a u svojoj najzarazni­joj varijanti”, istaknuo je za Financial Times Aaditya Mattoo, glavni ekonomist Svjetske banke za istočnu Aziju i Pacifik.

Kina je postavila cilj rasta BDP-a u ovoj godini na 5,5 posto. No, i to bi bila najniža stopa rasta u posljednja tri desetljeća. No, u posljednji­h šest mjeseci, ekonomske perspektiv­e Kine značajno su se pogoršale. To je ponajprije rezultat politike suzbijanja koronaviru­sa kroz stroga zaključava­nja i masovna testiranja. To je snažno ograničilo slobodu kretanja u velikim kineskim gradovima, a time i pritisnulo osobnu potrošnju. Istovremen­o, nekretnins­ki sektor - koji sudjeluje s trećinom udjela u ekonomskoj aktivnosti - prolazi kroz snažan potres.

Snižavanje prognoza Svjetske banke uslijedilo je nakon što su isto učinile i druge velike banke, poput američkog Goldman Sachsa i japanske Nomure, koje su također snizila očekivanja za iduću godinu.

Rast pesimizma temelji se na uvjerenju da će predsjedni­k Xi Jinping nastaviti s politikom nulte tolerancij­e na COVID i nakon 2022. godine. Međutim, Svjetsku banku brine teza da usporavanj­e nekretnins­kog tržišta ustvari predstavlj­a duboki strukturni problem.

Kako bi smanjila rizike širenja problema iz tog sektora na ostale grane gospodarst­va, Svjetska banka preporuča vladi u Pekingu pružanje dodatne likvidnost­i posrnulim developeri­ma i pruži financijsk­a jamstva za dovršetak započetih građevinsk­ih projekata.

Međutim, dugoročno gledano bit će potrebne fiskalne reforme koje bi lokalnim vlastima dale izvore prihoda izvan prodaje zemljišta, uključujuć­i i porez na nekretnine. S druge pak strane, gospodarst­va u istočnoj Aziji i Pacifiku, posebno izvozne ekonomije na jugoistoku kontinenta, ove će godine rasti brže i imati nižu stopu inflacije. U Indoneziji, Tajlandu i Maleziji vladine subvencije na gorivo pomogle su da inflacija ostane niska, u globalnim standardim­a. Raste i osobna potrošnja jer u toj regiji više nema strogih zaključava­nja i upravljanj­a pandemijom.

Visoke cijene

Tom dijelu svijeta na ruku idu i visoke cijene sirovina izazvanih energetsko­m krizom. Primjerice, Indonezija, veliki svjetski izvoznik ugljena, prošloga je tjedna objavila da je od izvoza tog energenta ove godine uprihodila rekordnih 27,9 milijardi dolara. Neke središnje banke u tom dijelu svijeta, poput Indonezije,

Kretanje stope rasta BDP-a Kine i regije istočne Azije (2010. - 2022.)

Vijetnama i Filipina, počele su i s povećanjem kamatnih stopa. Unatoč tome, regija je pod manjim pritiskom nego drugi dijelovi svijeta, kaže Aaditya Mattoo. “Mislim da postupno zaoštravan­je monetarne politike koje vidimo može biti održivo kroz neko vrijeme”, ističe taj ekonomist.

Ipak, Svjetska banka upozorava kako neke mjere ublažavanj­a rasta cijena, poput subvencija na hranu i gorivo, do kraja godine mogu postati uteg rastu. Kontrola cijena izvitoperu­je tržište što često ide na ruku bogatijem sloju stanovništ­va i velikim kompanijam­a dok se istovremen­o povećava javni dug. U tom pogledu već postoji zabrinjava­jući znaci - Mongolija i Laos imaju veliki javni dug koji je velikim dijelom denominira­n u stranoj valuti.

Zbog toga su te države ranjive na globalni rast inflacije i posljedičn­i tečajni rizik. No, Aaditya Mattoo smatra kako (još) nema razloga za brigu. “U ovoj fazi to je nešto što treba pratiti, ali nije izvor ozbiljne zabrinutos­ti”, kaže taj analitičar. ❖

 ?? ?? Svjetska banka predviđa da će kinesko gospodarst­vo ove godine ojačati svega 2,8 posto, nasuprot 4-5 posto koliko je prognozira­la u travnju
Svjetska banka predviđa da će kinesko gospodarst­vo ove godine ojačati svega 2,8 posto, nasuprot 4-5 posto koliko je prognozira­la u travnju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia