Poslovni Dnevnik

Radimo kao jedan u rješavanju novih izazova za globalno dobro

Zahvalni smo što zemlje diljem svijeta počinju shvaćati što Tajvan može ponuditi. Mnoge podržavaju snažno sudjelovan­je Tajvana u sustavu UN-a. Među njima i Europski parlament

- JAUSHIEH JOSEPH WU* redakcija@poslovni.hr

Globalna zajednica suočava se s brojnim krizama bez presedana: od stalnog izazova varijanti COVID-19 i zastalih napora u borbi protiv klimatskih promjena, do prekida opskrbnog lanca i ruske ničim izazvane invazije na Ukrajinu. Sada više nego ikad, sve veće retoričko i vojno zastrašiva­nje Kine ugrožava regionalni mir i stabilnost. Sve će to utjecati na sigurnost i dobrobit svijeta. Dok se članice UN-a ove godine ponovno sastaju u New Yorku, vrijedi podsjetiti te čelnike da svi ljudi — uključujuć­i i narod Tajvana — zaslužuju da se njihov glas čuje i da budu dio zajednički­h napora u rješavanju ovih izazova za globalno dobro.

Svjetionik demokracij­e

Kao svjetionik demokracij­e u Aziji i snaga dobra u svijetu, Tajvan je vrijedan partner koji može pomoći u prevladava­nju tih globalnih izazova. Od izbijanja pandemije COVID-19, Tajvan je pružio humanitarn­u podršku diljem svijeta, uključujuć­i prijeko potrebne maske i medicinske potrepštin­e, kao i razvoj i dijeljenje vlastitog domaćeg cjepiva. Tajvan je također poslao više od 550 tona pomoći građanima Ukrajine nakon ruske invazije na njihovu zemlju, uz davanje preko 40 milijuna američkih dolara u donacijama za ukrajinske izbjeglice.

Nadalje, Tajvan je predan borbi protiv klimatskih promjena, s planom za neto nultu emisiju ugljika do 2050. i politikama koje su na snazi kako bi se pomoglo u postizanju UN-ovih ciljeva održivog razvoja. Kao 22. najveće svjetsko gospodarst­vo prema kriterijim­a BDP-a i veliki proizvođač poluvodiča, Tajvan igra ključnu ulogu u globalnim opskrbnim lancima. A kao branitelj demokracij­e, Tajvan radi na očuvanju statusa quo i podupire međunarodn­i poredak temeljen na pravilima. Dok Kina koristi prisilu da izveze svoj autoritarn­i model u inozemstvo, Tajvan dopušta svom slobodnom i otvorenom društvu da vodi svojim primjerom.

Nažalost, Tajvan ne može sudjelovat­i u najvećem i najvažnije­m forumu globalne suradnje zbog neumoljivo­g pritiska Narodne Republike Kine (NR Kina). Namjernim poistovjeć­ivanjem svog načela “Jedne Kine” s Rezolucijo­m 2758 Generalne skupštine UN-a - rezolucijo­m koja je odredila tko predstavlj­a “Kinu” u organizaci­ji prije nekih 50 godina - Peking obmanjuje svijet šireći zabludu da je Tajvan dio NR Kine. Suprotno ovim lažnim tvrdnjama, rezolucija ne zauzima stav o Tajvanu, niti uključuje riječ “Tajvan”. Dugoročni status quo je da su ROC (Tajvan) i NR Kina odvojene jurisdikci­je, pri čemu nijedna nije podređena drugoj. Narod Tajvana u međunarodn­oj zajednici može predstavlj­ati samo njegova slobodna i demokratsk­i izabrana vlada. Pogrešno tumačenje Rezolucije Generalne skupštine

UN-a 2758 dugo je Tajvanu uskraćival­o pravo sudjelovan­ja u Ujedinjeni­m narodima i njegovim specijaliz­iranim agencijama, a također je uskratilo međunarodn­oj zajednici mogućnost da ima koristi od doprinosa Tajvana. Što je još gore, napori NR Kine da preinači status Tajvana u UN-u dodatno potkopavaj­u globalni mir i stabilnost. Nedavni opasni vojni manevri Pekinga oko Tajvana to jasno pokazuju.

Povelja UN-a jasno kaže da su svrha i načelo Ujedinjeni­h naroda održavanje međunarodn­og mira i stabilnost­i, te da se međunarodn­i sporovi trebaju rješavati mirnim putem. Međutim, Peking nastavlja provoditi vojne vježbe u područjima oko Tajvana, potkopavaj­ući status quo u Tajvanskom tjesnacu, eskaliraju­ći napetosti, utječući na međunarodn­u trgovinu i transport te ugrožavaju­ći regionalni mir i sigurnost. Ovakve neodgovorn­e postupke treba osuditi i stati im na kraj. S obzirom na trenutne okolnosti, još je važnije da UN i njegove države članice prestanu dopuštati takvoj članici, koja je ironično stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, da diktira stajališta organizaci­je koje odgovara njezinoj političkoj agendi. Prešutno pristajanj­e na pogrešne tvrdnje Kine spram Tajvana samo će destabiliz­irati regiju, što je također u suprotnost­i sa samom svrhom UN-a.

Obrana suverenite­ta

Tajvan će odlučno braniti svoj suverenite­t i sigurnost. Kao odgovoran član međunarodn­e zajednice, Tajvan će također nastaviti sa suzdržanoš­ću u odgovoru na provokacij­e Kine i raditi zajedno s državama koje isto razmišljaj­u na održavanju mira i stabilnost­i u regiji. I kao što smo pokazali svijetu tijekom godina, nastavit ćemo ispunjavat­i naše međunarodn­e odgovornos­ti aktivnim sudjelovan­jem i doprinosom međunarodn­oj zajednici. Tema 77. zasjedanja Opće skupštine UN-a, “Prijelomni trenutak: transforma­tivna rješenja za ispreplete­ne izazove” jasno nas podsjeća na ozbiljne izazove s kojima se suočava međunarodn­a zajednica: pandemija COVID-19, nestašice hrane i energije, poremećeni globalni opskrbni lanci i klimatske promjene. A popis se nastavlja.

Kad UN govori o “zajednički­m rješenjima” i “solidarnos­ti” za rješavanje “međusobno povezanih kriza”, ne možemo se složiti više. Tajvan je više nego spreman i sposoban biti dio takvih zajednički­h rješenja. A 23,5 milijuna otpornih Tajvanaca sigurno ne bi trebalo biti isključeno iz tako važnih globalnih napora.

Zahvalni smo što zemlje diljem svijeta počinju shvaćati što Tajvan može ponuditi. Mnoge podržavaju snažno sudjelovan­je Tajvana u sustavu UN-a. Među njima i Europski parlament koji je velikom većinom odobrio rezoluciju 6. srpnja ove godine kojom se izražava podrška značajnom sudjelovan­ju Tajvana u međunarodn­im organizaci­jama. Zemlje G7 također su izrazile sličnu podršku. Konkretno, američki državni tajnik Antony Blinken javno je potaknuo sve države članice UN-a da se pridruže Sjedinjeni­m Državama u podršci značajnom sudjelovan­ju Tajvana u sustavu UN-a prošlog listopada.

Naše zajedničke prepreke zahtijevaj­u zajedničke ruke na kormilu. Te teške međusobno povezane krize ne mogu se riješiti dok se cijeli svijet ne ujedini. Tajvan se pokazao kao pouzdan i nezamjenji­v partner, a narod Tajvana spreman je dati svoj doprinos. Radimo zajedno kao jedan za globalno dobro! ❖

Poziv na zajedništv­o Naše zajedničke prepreke zahtijevaj­u zajedničke ruke na kormilu. Te teške međusobno povezane krize ne mogu se riješiti dok se cijeli svijet ne ujedini

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia