Poslovni Dnevnik

Dolazak uragana i slabiji dolar poskupjeli naftu

-

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodn­im tržištima s najniže razine u zadnjih devet mjeseci, poduprte ograničenj­ima ponude iz američkog dijela Meksičkog zaljeva uoči udara uragana Iana i blagog pada američkog dolara.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje porasla za 1,11 dolara, na 85,17 dolara. U ponedjelja­k je barel potonuo na 83,65 dolara, najnižu razinu od siječnja. Barel je na američkom tržištu poskočio 1,08 dolara, na 77,79 dolara. Očekivanja analitičar­a da bi Organizaci­ja zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, poznati kao OPEC+, mogli pokrenuti mjere da zaustave pad cijena smanjenjem opskrbe, također su poduprli cijene. Sljedeći sastanak OPEC-a + bit će 5. listopada.

Cijene sirove nafte skočile su početkom 2022. godine. U Londonu se cijena barela u ožujku, nakon ruskog pokretanja invazije na Rusiju, približila rekordnoj razini od 147 dolara, i dodatno povećala brigu za ponudu. No nakon toga prevagnula je zabrinutos­t zbog recesije, visokih kamata i snage dolara. Zatišje jačanja američkog dolara, koji je ranije dosegnuo najvišu razinu u zadnjih 20 godina, također je poduprlo cijene. Jak dolar čini sirovu naftu skupljom za kupce koji koriste druge valute i odvraća ulagače od rizične imovine. Smanjenje opskrbe ponovno je u fokusu i cijenama daje određenu potporu. BP i Chevron su objavili da su zaustavili rad platformi na pučini Meksičkog zaljeva zbog približava­nja uragana Ian. Pad cijena nafte povećava nagađanja da bi OPEC+ mogao intervenir­ati.

 ?? REUTERS ?? Uragan Ian kreće se prema američkom dijelu Meksičkog zaljeva
REUTERS Uragan Ian kreće se prema američkom dijelu Meksičkog zaljeva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia