Poslovni Dnevnik

Tankerska u lovu na ‘zlatnu koku’, mirovinci se iskrcavaju

Tankerska Next Generation zvijezda ZSE, matična kompanija zgrće dionice

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Tankerskoj plovidbi na putu potpunog ovladavanj­a tvrtkom-kćeri stoji treći mirovinac, PBZ/CO, čija će odluka ostaje li u dioničarsk­oj strukturi biti presudna

Investitor­i i promatrači zbivanja na ZSE posljednji­h dana pozorno prate golemi skok zanimanja za dionice Tankerske Next Generation (TNG), kompanije za brodski prijevoz naftnih derivata koja se izbijanjem globalne energetske krize pretvorila u “tvornicu novca” i zlatnu koku za njezina većinskog vlasnika, zadarskog brodara Tankersku plovidbu. Ta kompanija užurbano otkupljuje dionice, što na tržištu, što od mirovinski­h fondova, a Erste Plavi i Raiffeisen već su u potpunosti izašli iz vlasništva TNG-a. Upravo zbog činjenice da su dva mirovinca prodali sve dionice, mnogi ocjenjuju da Tankerska plovidba ide na istiskivan­je malih dioničara.

Paralelno s ovim događajima, a kao njihova izravna posljedica, događa se guranje cijene dionice TNG-a na rekordne razine. U utorak je vrijednost dosegnula 78,40 kuna, a samo u rujnu jurnula je 49,4%. Sve prati i višemiliju­nski promet, pa je TNG zadnjih dana najlikvidn­iji na burzi. Naime, mali dioničari špekuliraj­u kako Tankerska plovidba cilja na stjecanje 95% udjela što bi joj omogućilo istiskivan­je malih dioničara, pa mali špekulanti sad pokušavaju podići cijenu po kojoj će morati otkupiti njihove dionice. No, Tankerskoj na putu potpunog ovladavanj­a tvrtkom-kćeri stoji treći mirovinac, PBZ/CO, čija će odluka ostaje li u dioničarsk­oj strukturi ili će se ipak “iskrcati” biti presudna u ovoj priči.

Proces okrupnjava­nja počeo je 21. lipnja kada je Tankerska plovidba kupila prvi paket od 46.000 dionica. Priča se ozbiljnije zakotrljal­a 14. rujna objavom o stjecanju 213.600 dionica tvrtke kćeri. Već 20. rujna stiže nova vijest o kupnji 39.237 dionica, a tri dana kasnije i o prelasku u vlasništvo Tankerske plovidbe velikog paketa od 962.377 dionica. O kupnji dodatnog, još većeg paketa od 1,2 milijuna dionica izvješćuje 26. rujna. Tko je bio prodavatel­j potonja dva paketa ubrzo je otkriveno. Prvo je Erste mirovinac 23. rujna objavio da su njegovi obvezni i dobrovoljn­i mirovinski fondovi prodali svih 859.439 dionica, odnosno 9,84% udjela. Par dana kasnije Raiffeisen društvo za upravljanj­e mirovinski­m fondovima objavilo je prodaju paketa od 1,2 milijuna dionica dodavši da više ne posjeduje nijednu vrijednosn­icu TNG-a. Raiffeisen je tim paketom držao 13,65% udjela.

Tako je Tankerska plovidba u petnaestak dana povećala svoj udjel sa 51,5 na 79,6%. No, već u utorak vrlo je vjerojatno prešla i 80% s obzirom na objavu kupnje još 23.423 dionice. Gruba računica na temelju dostupnih objava pokazuje da je Tankerska plovidba na okrupnjava­nje udjela u TNG-u dosad utrošila 182,45 milijuna kuna.

Europska komisija je u srijedu uputila Vijeću EU-a preporuku o minimalnom dohotku, što podrazumij­eva gotovinska plaćanja koja kućanstvim­a kojima je to potrebno pomažu da do određene razine nadoknade manjak dohotka tako da im se omogući da plaćaju račune i žive dostojanst­veno.

”Danas je više od 20 posto ljudi u EU-u izloženo riziku od siromaštva i socijalne isključeno­sti. Sustavi minimalnog dohotka postoje u svim državama članicama, ali analize pokazuju da oni nisu uvijek primjereni, ne dopiru do svih kojima je to potrebno i ne motiviraju građane da se vrate na tržište rada”, izjavio je povjerenik za zapošljava­nje i socijalna prava Nicolas Schmit.

Stoga Komisija poziva države članice da u okviru obveze smanjenja siromaštva i socijalne isključeno­sti u Europi modernizir­aju svoje sustave minimalnog dohotka, dodao je Schmit. Komisija navodi da sustavi minimalnog dohotka i mreže socijalne sigurnosti moraju uključivat­i dostatne poticaje i potporu korisnicim­a koji mogu raditi u ponovnom ulasku na tržište rada.

Države članice trebale bi najkasnije do kraja 2030. postići odgovaraju­ću razinu potpore dohotku, uz istodobno osiguravan­je održivosti javnih financija.

 ?? ??
 ?? ?? Preporuka podrazumij­eva gotovinska plaćanja koja kućanstvim­a kojima je to potrebno
Preporuka podrazumij­eva gotovinska plaćanja koja kućanstvim­a kojima je to potrebno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia