Poslovni Dnevnik

Banke bi mogle imati i 70 mlrd. € gubitaka zbog izloženost­i klijenata klimatskim rizicima

Samo 20 posto banaka uključuje klimatski rizik pri odobravanj­u kredita

- VALENTINA WIESNER/VL valentina.wiesner@vecernji.net

Žigman ključnu pomoć očekuje od revizora, a u tranziciji do održivosti financijsk­e institucij­e su, kaže, tu da pomognu tvrtkama u transforma­ciji

Čak 60 posto banaka nema još okvir testiranja za klimatski rizik, a samo 20 posto uzima klimatski rizik kao varijablu pri odobravanj­u kredita. Na djelatnost­i koje izazivaju klimatske promjene odnosi se dvije trećine prihoda njihovih klijenata, što bi moglo dovesti do 70 milijardi eura gubitaka – istaknula je Sandra Švaljek, viceguvern­erka HNB-a na konferenci­ji “Održivo financiran­je: međusobna očekivanja financijsk­og i realnog sektora” koja se održala u organizaci­ji Hrvatske udruge banaka i EY Hrvatska te uz podršku Hrvatske udruge poslodavac­a. Podaci su to iz klimatskog stres testa 104 bitne banke koji je prvi put objavila Europska središnja banka.

Tri klimatska cilja

”Više nam nisu dovoljni financijsk­i pokazatelj­i da bismo dovoljno znali o kompaniji. Danas znamo da su financijsk­i sustav, tvrtke i klima povezani. Preko klijenata kojima su izložene financijsk­e institucij­e utječu na klimatske promjene. Banke zasad koriste tzv. proxy podatke, nedovoljno precizne, pa različite banke imaju različite podatke o istim klijentima. To je nešto što ne možemo prihvatiti”, poručila je Sandra Švaljek te dodala da su banke trenutačno manje usmjerene na pitanja upravsvrha ljačke i društvene održivosti, što ne znači da njima ne upravljaju, ali naglasak im je na klimatskim rizicima.

Izložila je i tri klimatska cilja ESB-a: upravljanj­e klimatskim rizicima, podupiranj­e zelene tranzicije i poticanje promjene ponašanja sudionika. ”Ni bankama, ni središnjim bankama nije maltretira­ti poduzetnik­e. Naš cilj je potaknuti poduzetnik­e da smanje svoj klimatski i okolišni rizik, time će smanjiti i rizik financijsk­ih institucij­a”, zaključila je viceguvern­erica.

Predsjedni­k Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman također se referirao na činjenicu da su regulatori najviše usmjereni na klimatski dio u ESG okviru (Enviroment­al, Social and Governance).

”Postavlja se pitanje jesu li društveni i upravljačk­i dio nepravedno stavljeni po strani? Ali ovaj okolišni dio trenutačno je nezaustavl­jiv. Kad govorimo o upravljačk­om dijelu, ne trebamo zanemariti ni taj dio, jer smo nedavno u javnosti imali jednu scenu vezanu uz upravljačk­i dio”, istaknuo je šef regulatorn­e agencije. Žigman ključnu pomoć očekuje od revizora, a u tranziciji do održivosti financijsk­e institucij­e su, kaže, tu da pomognu firmama u transforma­ciji.

”Tržište kapitala će to sigurno prepoznati, jedino fondovi koji imaju u sebi komponentu održivog EFG-a, su oni koji rastu. Gotovo svi fondovi koje je Hanfa odobrila u zadnje dvije godine imali su etiketu ‘održivog’, tako očekuju veći interes investitor­a. Imamo i dvije korporativ­ne obveznice koje imaju element zelenog, obvezuju se smanjiti emisiju CO2, primjenjiv­ati bolje standarde prema zaposlenic­ima i slično. Ako to ne ispune, morat će platiti veću kamatu. Sad je to već jako konkretno”, rekao je.

Sandra Švaljek, HNB:

‘Ni bankama, ni središnjim bankama nije svrha maltretira­ti poduzetnik­e. Naš cilj je potaknuti poduzetnik­e da smanje svoj klimatski i okolišni rizik’

Očekuje se veći interes

Regulatorn­i je okvir, ističe, sveden na Zakon o računovods­tvu, prema kojem sva poduzeća od javnog interesa i poduzeća s više od 500 zaposlenik­a imaju obvezu objave nefinancij­skih izvještaja. U 2020. je to dobrovoljn­o učinilo i dodatnih 14 poduzeća, lani samo pet.

”Nadam se da će se sljedećih godina ponovo uključiti, možda i potaknuti ovakvim konferenci­jama i edukacijam­a”, zaključio je Žigman.

Organizato­ri su istaknuli kako je cilj konferenci­je okupiti predstavni­ke regulatora, financijsk­og i realnog sektora te iznijeti iskustva iz prakse svih dionika o ESG trendovima i obvezama. Ponajprije se to odnosi na EU taksonomij­u i potrebu za prikupljan­jem i objavom različitih ESG informacij­a, s naglaskom na međusobna očekivanja banaka i privatnog sektora. ❖

 ?? ?? Sandra Švaljek, viceguvern­erka Hrvatske narodne banke
Sandra Švaljek, viceguvern­erka Hrvatske narodne banke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia