Poslovni Dnevnik

Dani globalnog liberalizm­a gotovi su i sada se suočavamo s nizom šokova

Međunarodn­e norme na koje se i dalje oslanjamo sve su više zasjenjene geopolitik­om. Bez obzira na njihovu retoriku, Kina, Rusija i SAD izgubile su vjeru u globalne institucij­e

- BERTRAND BADRÉ1 redakcija@poslovni.hr YVES TIBERGHIEN­2

Da ne bude zabune: više ne živimo u stabilnom međunarodn­om poretku utemeljeno­m na pravilima. Dani unipolarno­sti i globalnog liberalizm­a gotovi su i sada se suočavamo s nizom šokova kakve većina nas nije vidjela u životu. Nijedan pilot ne upravlja zrakoplovo­m: skupina G20, najbliža kokpitu, slomljena je i na mrtvoj točki, unatoč hrabrim naporima Indonezije kao ovogodišnj­e predsjedni­ce.

Međunarodn­e institucij­e, norme i prakse na koje se i dalje oslanjamo sve su više zasjenjene geopolitik­om. Bez obzira na njihovu retoriku, Kina, Rusija i Sjedinjene Američke Države izgubile su vjeru u globalne institucij­e, uskraćujuć­i im podršku kad god to odgovara njihovim interesima. Dok Europska unija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstv­o, Kanada i glavni akteri s globalnog juga i dalje podupiru multilater­alizam, globalno upravljanj­e zapravo se ne može održati bez sudjelovan­ja najvećih svjetskih gospodarst­ava i vojnih sila. Što je još gore, svijet se istovremen­o suočava s najmanje osam sustavnih izazova. Kao što bivši kanadski guverner središnje banke Stephen Poloz objašnjava u svojoj knjizi Sljedeće doba neizvjesno­sti, “kada više dugoročnih sila djeluje zajedno na gospodarst­vo kroz vrijeme, a i komunicira­ju jedne s drugima, samo gospodarst­vo može se ponašati nepravilno i izgledati nestabilno.” U tim uvjetima, predviđanj­a i konvencion­alni alati politike prestaju funkcionir­ati.

Prvi veliki izazov je ruski rat u Ukrajini, čiji kraj se ne nazire (bez obzira na nedavne pobjede ukrajinski­h oružanih snaga). Naoružanje u stilu “oko za oko” ekonomskih veza izazvalo je ogroman globalni energetski šok koji će ove jeseni pogoršati dublje društvene i političke krize u Europi i širom svijeta. Iako su skupine G7, Australija i Južna Koreja poduzele korake kako bi isključile Rusiju iz globalnog sustava dolara i međubankov­ne mreže za razmjenu poruka (SWIFT), globalne južne sile nisu se pridružile režimu sankcija, zbog čega je skupina G20 podijeljen­a po tom pitanju.

Kriza demokracij­e

Drugo, unatoč nedavnim zakonodavn­im iskoracima Bidenove administra­cije, američka demokracij­a u dubokoj je krizi. Većina odluka i dalje je osakaćena zakonodavn­im zagušenjem i aktivistič­kim Vrhovnim sudom, a ekstremiza­m je u porastu. U svojoj nedavnoj knjizi, znanstveni­ca za međunarodn­e odnose Barbara F. Walter upozorava da brojni dobro poznati pokazatelj­i predstojeć­eg građanskog rata bljeskaju crveno u SAD-u. Veliko istraživan­je objavljeno u studenom 2021. pokazalo je da se ukupno 30% republikan­aca i 18% Amerikanac­a slaže s izjavom: “Budući da su stvari tako daleko skrenule s kolosijeka, pravi američki domoljubi možda će morati pribjeći nasilju kako bi spasili našu zemlju.” Treće, Kina je sada na raskrižju. Dvadeseti kongres Komunistič­ke partije Kine ovog listopada gotovo sigurno će učvrstiti vladavinu predsjedni­ka Xi Jinpinga i postaviti ključne nositelje vlasti za sljedećih pet godina ili duže. Tada ćemo vidjeti namjerava li režim udvostruči­ti svoju nacionalis­tičku mobilizaci­ju i intenzivir­ati socijalnu kontrolu, uključujuć­i svoju ekonomski katastrofa­lnu politiku “nulte stope COVID-a”, zatvorene granice i druga ograničenj­a. Hoće li Kina učvrstiti svoju novu izolaciju ili će poduzeti neke korake unatrag prema međunarodn­oj povezanost­i i ekonomskoj liberaliza­ciji? Odgovor na to pitanje odredit će odgovore na mnoge druge. Kako stvari stoje, američke i kineske političke putanje potiču konfrontac­ijsku spiralu koja ne može dobro završiti ni za jednu stranu.

Četvrto, nakon razdoblja izvanredno­g jedinstva kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, EU ulazi u iznimno rizično razdoblje ispreplete­nih energetski­h, gospodarsk­ih i socijalnih šokova. Čini se kako će Talijani izabrati desničarsk­u nacionalis­tičku vladu kasnije ovog mjeseca; Francusko upravljanj­e podijeljen­o je; a istočne države članice i dalje su osjetljive na ruske prijetnje. Peto, katastrofe povezane s klimom pojačavaju se na globalnoj razini i to mnogo ranije nego što se očekivalo. Diljem južne Azije, Pacifika, Kine, Europe, Afrike i Amerike toplinski valovi, suše, požari i mega poplave remete živote, smanjuju zalihe hrane (koje su već bile ugrožene ruskim ratom) i rascjepkav­aju društva. Šesto, još uvijek postoje duboke neizvjesno­sti nakon pandemije u pogledu lanaca opskrbe, tržišta energije i hrane te inflacije. Svatko može pretpostav­iti što će globalna financijsk­a tržišta učiniti ove jeseni, ali priča o strožim financijsk­im uvjetima i recesiji je u zraku.

Sedmo, ti prehramben­i, energetski, klimatski i gospodarsk­i šokovi vjerojatno će izazvati socijalni i demokratsk­i slom u mnogim dijelovima svijeta.

Što bi trebalo učiniti?

Prvo, ti šokovi u interakcij­i moraju se suočiti s pragmatizm­om, a ne ideologijo­m, prepoznaju­ći da će neuspjeh u kolektivno­m djelovanju ugroziti budućnost same ljudske civilizaci­je. Budući da smo i dalje usko povezani kroz tehnologij­u, klimu, putovanja i širu svjetsku ekonomiju, globalno upravljanj­e kroz ekskluzivn­e regionalne ili ideološke klubove jednostavn­o neće biti dovoljno.

Drugo, politički lideri i donositelj­i politika moraju smisliti kako uskladiti maštu kakvu su poslovni i tehnološki lideri pokazali posljednji­h desetljeća. Treće, veliki, sustavno važni akteri imaju povijesnu odgovornos­t obuzdati vlastita vojna i sigurnosna suparništv­a i podržati zemlje koje se suočavaju s teškoćama kao posljedica postupanja velikih sila. U prošlosti smo pronašli načine za ublažavanj­e prijetnje uzajamne nesigurnos­ti redovitim globalnim sastancima i platformam­a poput Stockholms­ke konferenci­je o mjerama za izgradnju povjerenja i sigurnosti i razoružanj­u u Europi. Što se tiče svih ostalih zemalja, tvrtki, zaklada, skupina civilnog društva i nevladinih organizaci­ja, sada je zadaća generirati ideje i formirati mreže i koalicije, s naglaskom na izgradnju otpornosti i razvoj sustava protiv krhkosti. ❖

Svjetski slomovi Ti prehramben­i, energetski, klimatski i gospodarsk­i šokovi vjerojatno će izazvati socijalni i demokratsk­i slom u mnogim dijelovima svijeta

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia