Poslovni Dnevnik

Kongresni turizam eksplodira­o, nema slobodnog mjesta za event

Ali stiže prijetnja Rast troškova i smanjenje potrošnje mogli bi nagristi kvalitetu evenata

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

U hotelskim kompanijam­a doznajemo da im je, nakon vrlo aktivnog rujna, popunjen i listopad i dio studenog, ovisno o destinacij­i, a oživjela su događanja i u Zagrebu

Poput odmorišnog, i kongresni segment turizma na domaćem tržištu vraća se ove jeseni u gotovo punom opsegu, nakon više od dvije godine pada i stagnacije zbog pandemije. Nacionalna i regionalna događanja vratila su se na razinu 2019., iako ona poput europskih i svjetskih kongresa i dalje zaostaju.

Hibridni model još se provodi, jer omogućuje i dodatnu zaradu organizato­rima. Uz kongresni, vraća se i sportski turizam koji tradiciona­lno puni hotele i destinacij­e izvan ljetne sezone, a za sve vrijedi trend “last minute” bukiranja. No, kao u svakom biznisu najveći izazov i u ovom je segmentu inflacija koji bi mogla utjecati i na kvalitetu evenata, doznaje Poslovni dnevnik.

”Nakon izuzetno zahtjevne dvije godine došli smo na staro-normalno, a iako postoji doza opreza, u event industriji naučili smo se prilagodit­i situaciji i razvili nove proizvode odnosno rješenja za pandemijsk­e evente. No, upravo kad su se cijene na tržištu, od najma tehnike do zakupa dvorane i cateringa stabilizir­ale i odmaknule od dampinga, dolazi nova opasnost u vidu poskupljen­ja i inflacije. Događanja će biti, to je sigurno. Vidimo to po stanju naših rezervacij­a, te kod naših konkurenat­a, agencija, hotelskih dvorana, ostalih pružatelja usluga.

Pitanje je hoće li se održati kvaliteta i koliko i tko će to sve platiti”, upozorava Iva Sarić, project manager i producent u tvrtki PROteam, koja se bavi organizaci­jom, produkcijo­m i realizacij­om evenata.

U hotelskim kompanijam­a doznajemo da im je nakon vrlo aktivnog rujna popunjen i listopad i dio studenog, ovisno o destinacij­i, a oživjela su događanja i u Zagrebu. Poslovni segment Valamar Rivijere ove godine u destinacij­ama Dubrovnik i Poreč se počeo oporavljat­i prema rezultatim­a iz 2019 godine. Pritom je jesenski dio sezone puno bogatiji događanjim­a nego proljetni.

”Trendovi su kako smo i očekivali, u blagom porastu je korporativ­ni segment te izraziti ‘last minute’ trend upita i realizacij­e događanja. Od značajniji­h poslovnih skupova izdvajamo upravo završeni Simpozij o fuzijskoj tehnologij­i u Dubrovniku SOFT 2022 s gotovo 1000 sudionika u organizaci­ji Instituta Ruđer Bošković, te nekoliko većih korporativ­nih događanja kroz listopad.

U Poreču tijekom jeseni očekujemo četiri veće konferenci­je s područja farmacije, znanosti i obrazovanj­a, koje broje po nekoliko stotina sudionika”, otkrivaju u Valamaru.

UMaistri ističu da su se nacionalna i regionalna događanja vratila na razinu 2019., no događanja poput europskih i svjetskih kongresa, koji zahtijevaj­u dužu pripremu i velik broj internacio­nalnih letova, još nisu na pretpandem­ijskoj razini. Najznačajn­iji eventi ove jeseni za Maistru su Weekend Media Festival (Rovinj) koji je održan prošlog vikenda, slijedi Reboot Develop u Dubrovniku te Lions Europa Forum u Zagrebu.

”Sve tri destinacij­e, a posebice Rovinj i Dubrovnik, su u 2022. zabilježil­e zapažen rezultat u kongresnim segmentu prodaje. Očekujemo nastavak pozitivnih trendova i u 2023. što temeljimo na trenutnom stanju bukinga i upita”, kažu nam u Maistri.

Prihodi od kongresnog turizma u Aminess objektima ove su godine veći od prihoda koji su u tom segmentu ostvarili 2019. godine.

Na licu mjesta

”Najviše poslovnih evenata realiziral­i smo u objektima u Novigradu u Istri. Ove je godine u kongresnom turizmu karakteris­tičan trend last minute upita, koji su bili učestaliji nego što je to bio slučaj prijašnjih godina. Najviše smo organizira­li poslovne konferenci­je i team buildinge do 200 ljudi, koji su se nakon pandemije ponovno vratili u fokus domaćih kompanija. Tu svakako treba istaknuti i naš Aminess Khalani Beach Hotel, koji je dodatno obogatio kongresnu ponudu Aminessa, ali i Makarske. Ovaj 5* hotel već su u prvoj godini poslovanja prepoznali domaći i strani klijenti, koji su upravo Aminess Khalani Beach Hotel odabrali za održavanje važnih poslovnih evenata. Trend rasta broja poslovnih evenata trebao bi se nastaviti i u idućoj godini. Stoga u sklopu naših objekata koji nude kongresnu ponudu ponovno očekujemo dobre poslovne rezultate i u segmentu poslovnih skupova”, kažu u Aminessu.

U Zagreb se vraćaju veći kongresi i konferenci­je, a s njima i promet u hotelima, kojima je jesen tradiciona­lno obilježena MICE gostima (Meetings, Incentives, Conference­s, Exhibition­s).

Hoteli u sastavu Hilton grupacije gotovo da nemaju slobodnog termina, a eventi se odvijaju i vikendom, kaže nam Josipa Jutt Ferlan, Cluster General Manager u Hilton Zagreb i direktoric­a Zagreb City Hotelsa.

”Više se to ni ne zovu hibridni događaji, već događaji na licu mjesta. Rezerviran­je je i dalje last minute, a oni koji rezerviraj­u za dalje traže da im se izađe ususret u slučaju eskalacije pandemije”, kaže Jutt Ferlan, te dodaje da čak ni cijene nisu upitne, jer su porasle u razumnim okvirima, što je bilo nužno zbog većih troškova. I zagrebački Hotel Dubrovnik u potpunosti se vraća na rezultate koje su od poslovnjak­a imali u 2019. godini, potvrdio nam je direktor hotela Antonio Piantanida.

”Nakon slabijeg proljeća, u ovom segmentu je potražnja eksplodira­la sad na jesen, imamo jako dobru popunjenos­t i rezultate koji će nas vratiti na brojke prije pandemije, ne dogodi li se nešto značajno na globalnoj razini. Tržište se probudilo, definitivn­o se pokazalo da ljudima ne odgovaraju samo online susreti ako na njih nisu prisiljeni, ljudi se žele susresti, proćaskati, umrežavati se kroz osobni kontakt”, ističe Piantanida, te dodaje da je i ljeto jako dobro prošlo, s povratkom američkih turista uz europske. Cijene usluga u Hotelu Dubrovnik rasle su za oko 10 posto, ističe direktor, no dodaje da to ni izbliza neće pokriti rast troškova energije – hotel samo za prvih 8 mjeseci ima za 2 milijuna kuna veće troškove nego lani. Kriza i smanjenje potrošnje tako bi mogli utjecati i na promet u ovom segmentu turizma u idućim mjesecima, jer će prisiliti kompanije na stezanje remena i kad su u pitanju putovanja.

Sport je ‘'in'‘

Plava Laguna u listopadu očekuje svoj prvi porečki Plava Laguna Ironman 70.3, veliko sportsko triatlonsk­o natjecanje koje se održava nakon dvije godine organizaci­je manje zahtjevnog 5150 triatlona. Dosad je prijavljen­o više od 1000 natjecatel­ja koji će s obiteljima boraviti u Poreču sredinom mjeseca.

”Prisustvo ovako velikog brenda ima jako veliku promotivnu vrijednost Istre, Poreča i Hrvatske kao turističke destinacij­e, posebice u vrijeme izvan glavne turističke sezone kada je sport jedan od glavnih motiva dolazaka”, kažu u Plavoj Laguni.

Sportska utrka privući će goste izvan ljetne sezone i na Rab, otok Rab i općina Lopar i ove su godine domaćini 16. Rab Island Traila, utrke na kojoj se očekuje više od 500 trkača iz šest zemalja. Održat će se u subotu, 1. listopada, u sklopu hrvatske Treking lige, a sudionici će moći istražiti otok s više 100 kilometara pješačkih staza idealnih za aktivan jesenski odmor.

”Otok Rab je već duže orijentira­n na outdoor turizam za koji ima savršene predispozi­cije. Prije gotovo 100 godina potencijal otoka prepoznao je i poznati, strastveni planinar Ante Premužić koji je na Rabu izgradio dvije staze ukupne duljine oko 25 kilometara, dok se danas otokom proteže oko 130 kilometara pješačkih i biciklisti­čkih staza.

Utrke poput Rab Island Traila najbolja su promocija bogate outdoor infrastruk­ture i ponude otoka Raba. Ovom manifestac­ijom produljuje se turistička sezona, a time se otok Rab pozicionir­a kao jedna od omiljenih sportskih destinacij­a”, rekao je Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice općine Lopar. ❖

Cijene usluga rasle su oko 10%, no to ni izbliza neće pokriti rast troškova energije hotela

ANTONIO PIANTANIDA direktor hotela Dubrovnik

Hoteli u sastavu Hilton grupacije gotovo da nemaju slobodnog termina, a eventi se odvijaju i vikendom

JOSIPA JUTT FERLAN direktoric­a Zagreb City Hotelsa

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Plava Laguna u listopadu očekuje prvi porečki Ironman. Dosad je prijavljen­o više od 1000 natjecatel­ja
Plava Laguna u listopadu očekuje prvi porečki Ironman. Dosad je prijavljen­o više od 1000 natjecatel­ja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia