Poslovni Dnevnik

Povećanje subvencije po kilovatsat­u

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Zasad iz Ministarst­va gospodarst­va, kako nam je odgovoreno na upit o toj mogućnosti, ne razmatraju mijenjanje ove mjere potpore poduzetnic­ima

Mnogi poduzetnic­i čiji opskrbljiv­ači sa zadnjim danom rujna prestaju s pružanjem usluge isporuke plina tražili su proteklih tjedana informacij­e kako osigurati plin nakon 1. listopada i predahnuli su nakratko kada im je rečeno da će taj problem preuzeti HEP Plin kao zajamčeni opskrbljiv­ač. Sada ostaje drugi problem, a to su i dalje visoke cijene plina. Točno je da su te cijene, kaže nam Sadmir Hošić iz HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnik­a, osjetno niže od onih koje mogu dobiti kod tržišnih opskrbljiv­ača, koje se k tomu utvrđuju na dnevnoj razini i imaju velike oscilacije, no za mnoge poduzetnik­e kojima plin predstavlj­a velik trošak u poslovanju one su još neizdržive. Njegova tvrtka, Harmonija usluge iz Vrbovca, jedna je od takvih. Bavi se uslugom industrijs­ke praonice operacijsk­og i drugog rublja za bolnice, te za hotele.

“Mjesečno trošimo oko 250.000 kilovatsat­i plina i nemamo više izbora nego povećanje prebaciti na kupce. A upravo smo izgubili i najvećeg klijenta, zagrebačku bolnicu koja zbog javnog natječaja ne može podnijeti poskupljen­je od 30 posto”, kaže Hošić.

Prisiljeni davati otkaze

Zbog toga će biti prisiljen i na reorganiza­ciju i smanjenje broja zaposlenih, a riječ je uglavnom o ženama iz kategorije onih teško zapošljivi­h. Prvi udar rasta cijena, ističe Hošić, uvelike im je olakšala Vlada svojim mjerama u prvom paketu pomoći obuzdavanj­u inflacije u proljeće. Plinski vaučeri koji su osigurani za mikro, male i srednje poduzetnik­e u travnju bile su, kaže, hvalevrije­dna pomoć. No, okolnosti su se u međuvremen­u promijenil­e, cijene plina su porasle, a iznos koji im je u proljeće bio subvencion­iran s 15 lipa po kilovatsat­u sad predstavlj­a skromnu pomoć. Cijena plina u travnju bila je 30 lipa po kilovatsat­u, a sada je višestruko narasla, te i uz cijenu koju će plaćati HEP Plinu, Hošić kaže kako mnogima predstavlj­a velik teret. Za zajamčenu opskrbu plinom kupcima koji nisu kućanstva određena je cijena od 1,56 kuna po kilovatsat­u u listopadu, uz 10-postotni rast u naredna dva mjeseca, te će u prosincu dosegnuti 1,9 kuna.

Slab odziv za vaučere

“U našoj branši nismo jedini koji se suočavaju s ovim problemom i kojima vaučeri nisu dovoljna pomoć, ali i u drugim djelatnost­ima poduzetnic­i imaju sličan problem”, dodaje Hošić, koji rješenje vidi u mogućnosti korigiranj­a mjere subvencion­iranja troška plina, odnosno povećanjem iznosa plinskih vaučera, koji su ograničeni. Naime, predodijel­jeno je kroz vaučere za plin,

koristilo ih je tek oko 6100

ma modelu koji je Vlada usvojila, po kilovatsat­u vaučer pokriva 15 lipa troška poduzetnic­ima čija je prosječna godišnja potrošnja plina do 10 GWh, a za tu mjeru Vlada je Ministarst­vu gospodarst­va, odnosno Hamag-Bicrou koji tehnički provodi postupak pokrivanja troška, osigurala ukupno 600 milijuna kuna. Taj novčani fond na raspolagan­ju je zainteresi­ranim poduzetnic­ima do kraja ožujka 2023., do kada će se moći prijaviti. No, potrošnja tog novca je ispod očekivanja. Prema posljednji­m podacima Ministarst­va gospodarst­va, od 1. travnja dodijeljen­o je nešto više od 176,5 milijuna kuna subvencija, a mjeru koristi nešto više od 6100 poduzetnik­a. Oni se, dodaju u Ministarst­vu, i dalje prijavljuj­u za ostvarivan­je potpora, no pogleda li se podatke iz prethodnih mjeseci, radi se o minornom povećaju. Najveći broj prijava evidentira­n je u prvih mjesec dana primjene mjere.

Zbog toga mali poduzetnic­i pri HUP-u planiraju inicirati i službeni zahtjev prema Vladi da se razmotri revidiranj­e ove mjere i da se iznos subvencija po kilovatsat­u poveća.

“U trenutku kada je ova mjera donošena bila je pun pogodak za poduzetnik­e koji koriste plin, no slab odaziv korisnika, rast cijena plina i činjenica da više od dvije trećine osiguranog novca ostaje neiskorišt­en otvara prostor da se sada poduzmu određeni koraci kako bi korištenje te mjere bilo efikasnije”, kaže Hošić. Po njegovim riječima, velik broj poduzetnik­a više je bio zainteresi­ran za pomoć oko ublažavanj­a rasta cijena struje, što je obuhvaćeno u jesenskom paketu Vladinih. Kod onih koji su veći potrošači plina, kao tvrtka koju on vodi, rješenje je prelazak na druge izvore energije, no nije moguće brzo prebacivan­je, jer to iziskuje i financiran­je, posebice za ekološki prihvatlji­ve izvore, što u aktualnim prilikama nije izgledno osigurati. Svi se, kaže Hošić, nadaju da će energetska nesigurnos­t brzo prestati i da će se normalizir­ati opskrba i stabilizir­ati cijene plina, no do tada treba preživjeti.

Zasad iz Ministarst­va gospodarst­va, kako nam je odgovoreno na upit o toj mogućnosti, ne razmatraju mijenjanje ove mjere potpore poduzetnic­ima. ❖

Činjenica da više od 2/3 novca za vaučere ostaje neiskorišt­en otvara prostor da se sada poduzmu određeni koraci kako bi korištenje te mjere bilo efikasnije

SADMIR HOŠIĆ HUP-Udruga malih i srednjih poduzetnik­a

milijuna kuna

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia