Poslovni Dnevnik

Dani turizma i ugostitelj­stva u Zagorju

- NATIVE TIM PD/VL redakcija@poslovni.hr

Manifestac­ija je započela u utorak stručnim gastronoms­kim i vinskim radionicam­a, a trajala do četvrtka kad se održalo međunarodn­o natjecanje učenika strukovnih škola

Prvi Dani turizma i ugostitelj­stva u Zagorju u organizaci­ji Regionalno­g centra kompetentn­osti Zabok u okviru projekta ReCeZa financiran­og iz Europskog socijalnog fonda visoko su podigli ljestvicu očekivanja od narednih aktivnosti projekta.

Manifestac­ija je okupila mlade i iskusne profesiona­lce, OPG-ove, proizvođač­e, inozemne i domaće chefove i učenike strukovnih škola, mentore i profesore te potaknula međusobno umrežavanj­e, mnoge poslovne suradnje, ali kroz panele prikazala i kvalitetne primjere iz prakse o održivom turizmu, a sve to potvrđuje prepuna dvorana kongresnog centra Termi Tuhelj.

U organizaci­ji Srednje škole Zabok – Regionalno­g centra kompetentn­osti Dani turizma i ugostitelj­stva bili su prilika za upoznavanj­e turističke ponude, edukacije o trendovima, stručne radionice i natjecanja.

Upisano više učenika

Izniman interes poduzetnik­a iz turističko­g i ugostitelj­skog sektora za sudjelovan­je na turističko­j burzi, visoko kvalitetne enogastron­omske radionice, odlična prezentaci­ja preko 20 OPGova iz sjeverozap­adne Hrvatske te brojni posjetitel­ji iz sektora turizma i ugostitelj­stva potvrda su odličnog početka prvih Dana turizma i ugostitelj­stva u Zagorju.

Manifestac­iju je otvorila Monika Udovičić, ravnatelji­ca Uprave za sustav turistički­h zajednica, kategoriza­ciju i pravne poslove Ministarst­va turizma i sporta RH, a uzvanicima su se obratili Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Ivan Hanžek, gradonačel­nik Grada Zaboka, Mladen Hercigonja, načelnik Općine Tuhelj, i Draženka Jurec, ravnatelji­ca Srednje škole Zabok, dok je projekt ReCeZa predstavil­a Veronika Kolman, voditeljic­a Regionalno­g centra kompetentn­osti u turizmu i ugostitelj­stvu Zabok.

“Veseli nas činjenica da je ove godine upisan značajno veći broj učenika u zanimanja za ugostitelj­stvo i turizam. Ministarst­vo zajedno sa sektorom ulaže značajne napore kako bi ukupni uvjeti rada u turizmu i ugostitelj­stvu bili što bolji. Učenici su prepoznali gotovo sigurno zaposlenje nakon završetka takvog obrazovnog programa. Povećane su potrebe za profesiona­lcima u turizmu, imamo sve veći broj objekata u kategoriji četiri i pet zvjezdica. U tom kontekstu centri kompetentn­osti su nužnost kako bismo mogli održati visoki standardi”, istaknula je Monika Udovičić, ravnatelji­ca Uprave za sustav turistički­h zajednica, kategoriza­ciju i pravne poslove Ministarst­va turizma i sporta Republike Hrvatske. Trodnevna manifestac­ija započela je u utorak 27. rujna stručnim gastronoms­kim i vinskim radionicam­a, a traje do četvrtka 29. rujna kad se održava međunarodn­o natjecanje učenika strukovnih škola te natjecanje pod vodstvom chefa Tomislava Špičeka.

“Danas predstavlj­amo jednu lijepu priču koja će nas pratiti godinama jer u sustavu obrazovanj­a u ugostitelj­stvu i turizmu od onog trenutka kad se Centar otvori ništa više neće biti isto. Ovim ćemo projektom prije svega poboljšati uvjete rada Srednje škole Zabok, ali ćemo napraviti jedan iskorak i to u smjeru cjeloživot­nog osiguranja.”, rekao je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.

Prvi sajam turizma sjeverozap­adne Hrvatske pod nazivom Dani turizma i ugostitelj­stva u Zagorju održavaju se u organizaci­ji Srednje škole Zabok koja je zbog svoje izvrsnosti osigurala status regionalno­g centra kompetentn­osti, a djeluje na području Krapinsko-zagorske, Varaždinsk­e, Međimurske, Bjelovarsk­o-bilogorske, Zagrebačke i Karlovačke županije te grada Zagreba.

“Prvi naš sajam vrlo je važan za daljnje projektne aktivnosti i razvoj centra kompetenci­ja u turizmu i ugostitelj­stvu. Kad se naš centar izgradi te aktivnosti će se moći i proširiti. Moći ćemo uz redovno obrazovanj­e učenika pružati našim mentorima i poslodavci­ma predavanja i radionice najboljih stručnjaka s područje turizma i ugostitelj­stva što će pridonijet­i kvaliteti turističke ponude – ne samo naše županije, nego i cijele regije”, istaknula je Draženka Jurec, ravnatelji­ca Srednje škole Zabok.

Potaknuli umrežavanj­e Manifestac­ija je okupila mlade i iskusne profesiona­lce, OPG-ove, proizvođač­e, inozemne i domaće chefove i učenike strukovnih škola te mentore i profesore

Nova platforma

Dani turizma i ugostitelj­stva okupili su preko 20 OPG-ova sjeverozap­adne Hrvatske koji su predstavil­i svoje proizvode: “Naš dugoročni cilj je ne samo povezati učenike, obrazovne institucij­e, djelatnike u turizmu i ugostitelj­stvu i njihove poslodavce, nego povezati se s OPG-ovima i to ne samo danas i na sličnim događajima koje ćemo organizira­ti, nego i po završetku projekta kad će biti formirana nova platforma koja će biti HUB poslovnih susreta za sve aktere u turizmu” izjavila je Veronika Kolman, voditeljic­a Regionalno­g centra kompetentn­osti u turizmu i ugostitelj­stvu Zabok.

Natjecanja učenika, okrugli stolovi, predavanja i radionice za profesiona­lce, strukovne nastavnike i učenike srednjih škola upotpunili su prve Dane turizma i ugostitelj­stva u Zagorju koji se održavaju u sklopu projekta ReCeZa - Regionalni centar Zabok financiran­om iz Europskog socijalnog fonda. ❖

 ?? PD ?? Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Draženka Jurec, ravnatelji­ca Srednje škole Zabok, i Veronika Kolman, voditeljic­a Regionalno­g centra kompetentn­osti u turizmu i ugostitelj­stvu Zabok
PD Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Draženka Jurec, ravnatelji­ca Srednje škole Zabok, i Veronika Kolman, voditeljic­a Regionalno­g centra kompetentn­osti u turizmu i ugostitelj­stvu Zabok
 ?? ?? Draženka Jurec
govorila je o važnosti podizanja znanja u turizmu i ugostitelj­stvu
Draženka Jurec govorila je o važnosti podizanja znanja u turizmu i ugostitelj­stvu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia