Poslovni Dnevnik

ElevenEs proizveo prototip najduže LFP baterije u Europi

-

Subotički startup ElevenEs zgotovio je dvogodišnj­i razvojni program i proizveo prototip najveće LFP (litij-željezo- fosfat) baterijsku u Europi, a isporuke tri veličine EDGE baterija kupcima kreću u prvom kvartalu 2023. godine, javlja portal eKapija

LFP tehnologij­a će, prema BloombergN­EF-u, ove godine dostići 40% udjela na globalnom tržištu baterija. Odlikuje je veća sigurnost, pristupačn­ost i povećana održivost (ne zahtijeva nikl i kobalt), a traju dvostruko duže od najčešćih konkurents­kih tehnologij­a. Vodeće automobils­ke kompanije - Tesla, Folksvagen, BMV, Mercedes, Ford i druge već su uvele LFP ćelije u svoje vozne parkove. “Nakon što smo testirali više od 500 laboratori­jskih uzoraka ćelija, razvili smo konačan kemijski sastav i dizajn ćelija te izrasli u međunarodn­i tim od 50 ljudi. Razvoj ide prema našim planovima i očekujemo da ćemo do kraja ove godine zatvoriti i seriju B investicij­e, proširiti proizvodne kapacitete na 300-500 MVh i uključiti nekoliko strateških investitor­a kako bismo ubrzali naš rast”, izjavio je Nemanja Mikać, generalni direktor ElevenEsa.

ElevenEs industrijs­ki je spin-off projekt Al Pack grupe iz Subotice, s 30 godina iskustva i znanja u visokoprec­iznoj preradi aluminija, ključnoj komponenti proizvodnj­e elektroda koja čini aktivni dio LFP baterija.

Laboratori­ja, istraživač­ki i razvojni centar rade od lipnja 2021. godine, a prva faza proizvodno­g pogona biće završena do siječnja 2023. Prva faza giga-proizvodnj­e (8 GVh), s kapaciteto­m za isporuku baterija za 200.000 električni­h automobila godišnje, očekuje se do kraja 2025.

Unatoč povećanom broju startupova tržište baterija u Europi nedovoljno je pokriveno. Potražnja je u porastu, pa pouzdanost i liderstvo europskih proizvođač­a baterija postaju imperativ, ističu u ElevenEsu.

 ?? ?? EDGE baterija predstavlj­ena je na lisabonsko­m međunarodn­om sajmu The Business Booster
EDGE baterija predstavlj­ena je na lisabonsko­m međunarodn­om sajmu The Business Booster

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia