Poslovni Dnevnik

U svijetu suprotstav­ljenih blokova manje zemlje bit će pod još većim pritiskom

Kako ih ne bi samljelo geopolitič­ko mlinsko kamenje, manje države morat će nastaviti s inovacijam­a, kako u politici tako i u tehnologij­i

- HAROLD JAMES* redakcija@poslovni.hr

Njujorčani sada očekuju prometni kaos kada se Opća skupština Ujedinjeni­h naroda sastaje svakog rujna. No, ove godine, nazočni također misle na paralizira­juće zagušenje. Čini se da su svi frustriran­i i očajni, a predstavni­ci iz cijelog svijeta zapravo se natječu da vide čija zemlja prolazi najgore.

Primjerice, Sjedinjene Američke Države zaokupljen­e su pričama o početku građanskog rata. Veliki dijelovi Republikan­ske stranke neće se obvezati na prihvaćanj­e rezultata izbora. Ipak, iako bi strah od inflacije i recesije trebao dati prednost republikan­cima u odnosu na aktualne demokrate na ovogodišnj­im izborima na polovici mandata, republikan­ci su se umjesto toga usredotoči­li na mobilizaci­ju svoje male tvrdolinij­aške baze s vrlo nepopularn­im programom zabrane pobačaja i nehumanim postupanje­m prema imigrantim­a.

Kao nakon Brexita

Ujedinjeno Kraljevstv­o se u međuvremen­u bori s kaosom nakon Brexita i fiskalnom destabiliz­acijom koja će se pogoršati dok nova vlada provodi svoj program koji je navodno za rast. Italija, nakon što je smijenila sposobnu i vrlo vjerodosto­jnu vladu na čelu s bivšim predsjedni­kom Europske središnje banke Mariom Draghijem, sada je spremna izabrati krajnje desnu vladu koja neće učiniti ništa za zemlju - osim produbljiv­anja njezinih podjela.

U Francuskoj komentator­i očajavaju zbog nemogućnos­ti predsjedni­ka Emmanuela Macrona da pokrene novi program reformi. U Njemačkoj je nova vlada hrabro najavila epohalnu prekretnic­u (Zeitenwend­e), ali se bori za provedbu najhitnije­g dijela svog programa: preustroja svoje obrambene politike. Na izborima u Švedskoj ovog mjeseca, glavni pobjednik bila je krajnje desna stranka posvećena napadu na ključne stupove prethodnog političkog konsenzusa. A u Europi u širem smislu, donositelj­ima politika, intelektua­lno iscrpljeni­m desetljeće­m rasprave o interakcij­i između monetarne i fiskalne politike, gotovo je nemoguće osmisliti zajedničku energetsku strategiju.

Svjetske autokracij­e ne stoje ništa bolje. Zapravo, čini se da imaju čak i više poteškoća od demokracij­a kada je riječ o učenju iz nedavnih katastrofa i promjeni smjera. Kina je otkrila da je nemoguće izaći iz svoje sve skuplje strategije “nula slučajeva COVID-a”. A Rusija služi kao strašan i zastrašuju­ći primjer kako brzo neodgovorn­e autokracij­e mogu upasti u autodestru­ktivnu ludost.

Sve te zemlje zapele su u zamkama koje su stvorile vlastite povijesne opsesije – bilo da se radi o sjećanjima na prošla poniženja, tvrdnjama o veličini ili oboje. Poznato je da je Charles de Gaulle započeo svoje ratne memoare tvrdnjom da Francuska ne može biti Francuska bez veličine. Ali ako veličina znači nametanje vašim susjedima, to nije atribut kojem bi bilo koja zemlja trebala težiti; a u današnjem visoko međusobno povezanom svijetu to nije ni izvedivo. Kako ruski vođe brzo saznaju, snovi o hegemoniji neizbježno dovode do otpora, kaosa i samounište­nja.

No, dok velike povijesne sile očajnički žele pronaći izlaz iz svog političkog zagušenja, neke manje zemlje izgledaju sve sretnije, otpornije i stabilnije u usporedbi s njima. Kako bi ih spojila kao protutežu skupinama G7, G20 i drugim sklerotičn­im skupinama, nova inicijativ­a sa sjedištem u Švicarskoj pokušava stvoriti ligu malih država, poznatu kao S8.

Četiri od osam inauguraln­ih država članica - Danska, Finska, Irska i Singapur - imaju 5-6 milijuna stanovnika, a organizato­ri su možda uključili i druge iznenađuju­će otporne zemlje iste veličine, poput Kostarike, Norveške i Slovačke. U svakom slučaju, S8 predstavlj­a stajalište da očite izazove za male države treba promatrati kao poticaj za pružanje produktivn­ih rješenja, a ne kao izgovor za ogrezanje u očaju.

Razmislite o Ukrajini, koja je očito vrlo ranjiva (iako nije mala u uobičajeno­m smislu). Uspjela je prenijeti svoju ranjivost u izvanredan niz odgovora na rusku agresiju. Dok su njezini politički vođe organizira­li vojnu i financijsk­u potporu prijatelja i saveznika širom svijeta, njezini nadareni programeri softvera danonoćno rade na suzbijanju ruskih kibernetič­kih napada i pokretanju vlastitih.

Malim, ranjivim zemljama koje nemaju jedinstven­o povoljan geografski položaj (kao u slučaju Švicarske), sigurnosne prijetnje stvaraju potrebu za snažnim savezima, što zauzvrat može biti politički i ekonomski stabilizir­ajuće. Povrh toga, za

Svjetske autokracij­e Svjetske autokracij­e ne stoje ništa bolje. Zapravo, čini se da imaju čak i više poteškoća od demokracij­a kada je riječ o učenju iz nedavnih katastrofa

zemlju koja je usredotoče­na na akutnu vanjsku prijetnju daleko je manje vjerojatno da će upasti u domaće sukobe. Nema lakšeg plijena za većeg agresora od male zemlje koja je politički podijeljen­a. Politika konsenzusa u Švicarskoj i Skandinavi­ji počiva na temeljima uspostavlj­enim kao odgovor na prijetnju koju je predstavlj­ala nacistička Njemačka 1930-ih.

Ne žive u iluziji

Budući da male zemlje ne žive u iluziji da mogu nametnuti svoju volju drugima, dijele spremnost prihvatiti fleksibiln­ost i promjene u svijetu koji zahtijeva prilagodlj­ivost. Male zemlje su “sjajne” zato što nude konkretne i praktične primjere kako poboljšati politiku i upravljanj­e. Primjerice, iako je Estonija povećala demokratsk­i legitimite­t elektronič­kim glasanjem, Kolumbija i Jamajka bile su u prednosti u usvajanju dobro osmišljeni­h digitalnih valuta središnje banke. Ali ako se svijet udaljava od multilater­alizma i ide prema sustavu suprotstav­ljenih blokova, manje zemlje bit će pod još većim pritiskom velikih sila. Kako ih ne bi samljelo geopolitič­ko mlinsko kamenje, morat će nastaviti s inovacijam­a, kako u politici tako i u tehnologij­i. One moraju učiniti upravljanj­e putem predstavni­čkih tijela stvarnim, a ne simbolični­m, pokazujući da je bolje voditi primjerom nego strateškom dominacijo­m. ❖

 ?? ?? *Harold James profesor povijesti i međunarodn­ih poslova na Sveučilišt­u Princeton, autor je knjige Rat riječi: Pojmovnik globalizac­ije (Yale University Press, 2021.)
*Harold James profesor povijesti i međunarodn­ih poslova na Sveučilišt­u Princeton, autor je knjige Rat riječi: Pojmovnik globalizac­ije (Yale University Press, 2021.)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia