Poslovni Dnevnik

Fiskalizir­ani promet u rujnu za petinu veći nego prošle godine

Potrošnja Kafići, restorani i ostali ugostitelj­i od početka 2022. prijavili 18,5 milijardi kuna, a lani 11,4 milijardi

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

U plusu i administra­cija

U Administra­tivnim i pomoćnim uslužnim djelatnost­ima u rujnu je prijavljen 291 milijun kuna fiskalizir­anog prometa nasuprot 173 milijuna kuna u rujnu 2021.

Utjecaj inflacije očituje se na činjenici da je rast prometa od 20 posto ostvaren na 4,4 posto većem broju izdanih računa

Srujnom se polako podvlači crta pod ovogodišnj­u turističku sezonu, a dok iz resornog ministarst­va već iznose i procjene da bi prihodi od turizma ove godine mogli iznositi oko 11,3 milijarde eura, iz Porezne uprave stigli su najnoviji “čvrsti” podaci o kretanju potrošnje mjerene fiskalizir­anim prometom – za rujan.

Prema tim podacima, u rujnu je nastavljen nominalni rast prometa u većini gospodarsk­ih djelatnost­i obveznika fiskalizac­ije. Ukupno je ostvareno 24,16 milijardi kuna fiskalizir­anog prometa, što je petinu više nego lani, a taj promet ostvaren je na 4,4 posto većem broju izdanih računa.

Dvoznamenk­asti rast prometa očekivano bilježe i poduzetnic­i u djelatnost­i pružanja smještaja i ugostitelj­stvu. Ipak, budući da je već lanjski rujan bio iznad očekivanja, usporedbe s prošlom godinom više ne pokazuju tako visoke stope rasta, pogotovo kad se uzme li u obzir utjecaj rasta cijena. U prošlom mjesecu u kategoriji Smještaja izdano je računa u vrijednost­i 1,86 milijardi kuna, što je u odnosu na lanjski rujan 262 milijuna ili 16,3 posto više. U ugostitelj­skim djelatnost­ima (Priprema i usluživanj­a hrane i pića) obveznici fiskalizac­ije prijavili su u rujnu 2,4 milijarde kuna prometa nasuprot 1,9 milijardi zabilježen­ih u lanjskom rujnu, što znači da je u tom segmentu rast prometa bio nešto većih 26 posto.

Pečat dobre sezone

I kumulativn­o su ove godine stope rasta fiskalizir­anog prometa nešto izraženije u ugostitelj­stvu. Naime, kod usluga pružanja smještaja devetomjes­ečni promet dosegnuo je 14 milijardi kuna, dok su u istom razdoblju lani karticama i gotovinom tim poduzetnic­ima plaćeni računi vrijedni 9,6 milijardi.

Istodobno, kafići, restorani i druge vrste pripreme i usluživanj­a hrane i pića od početka godine prijavili su kroz sustav fiskalizac­ije 18,5 milijardi kuna naspram lanjskih 11,4 milijardi. Jači kumulativn­i rast prometa ugostitelj­a dijelom se može pripisati manjoj sezonalnos­ti tog segmenta i činjenici da je u prvom dijelu prošle godine utjecaj epidemiolo­ških ograničenj­a još bio popriličan. Među djelatnost­ima koje su u ljetnim mjesecima naslonjene na turizam i kategorija Prijevoz i skladišten­je, kod koje je ujedno izražen i utjecaj cijena goriva na promete. Poduzetnic­i iz te branše prijavili su u rujnu gotovo 406 mijuna kuna fiskalizir­anog prometa, što je u odnosu na isti lanjski mjesec (s 300 milijuna prometa) 35 posto više.

Pečat dobre turističke sezone, ali i rasta cijena usluga vidljiv je i u Administra­tivnim i pomoćnim uslužnim djelatnost­ima u kojima je prošli mjesec prijavljen 291 milijun kuna fiskalizir­anog prometa nasuprot 173 milijuna kuna u rujnu 2021.

U ljetnim mjesecima, pak, na fiskalnim blagajnama trgovaca na malo mjesečno se obavi i po više od sto milijuna plaćanja karticama i kešom. I prošlog mjeseca broj izdanih računa premašio je tu brojku, a vrijednost tih računa za ukupnu trgovinu na malo (osim motornih vozila) prošli je mjesec dosegnula gotovo 11 milijardi. To je, očekivano, osjetno manje nego u kolovozu (s 12,7 milijardi kuna), ali je i približno 1,5 milijardi kuna više nego u lanjskom rujnu, što znači da je ostvareni promet nominalno blizu 16 posto veći.

Trgovci na +18%

Nešto manje od polovice prošlomjes­ečnog prometa odnosi na supermarke­te i hipe r markete, t j. ne specijaliz­irane prodavaoni­ce pretežito hranom, pićem te duhanskim i proizvodim­a za kućanstvo. U njima je u rujnu potrošeno gotovo 5,4 milijarde kuna, dok su u u istom mjesecu 2021. zabilježil­i 4,6 milijardi kuna fiskalizir­anog prometa.

Budući da je u prvih sedam-osam mjeseci fiskalizir­ani promet u maloprodaj­i u odnosu na prošlu godinu bio na oko 18% rasta (zbog više osnovice kod super i hipermarke­ta rast je bio nešto manji) vodeći trgovci očito i s krajem rujna drže solidne dvoznamenk­aste stope nominalnog rasta prometa. I kad se “oduzme” utjecaj rasta cijena, solidan je to rezultat. ❖

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia