Poslovni Dnevnik

Vedriš: U trenutačno­j geopolitič­koj situaciji, euro je dobar zaklon

Još 90 dana Akademska godina na Effectusu počela predavanje­m o utjecaju promjene valute na osobne i poslovne financije

-

Zaštita potrošača najvažnija je pri prelasku na euro, a dosad nije bilo prijava protiv trgovaca da neopravdan­o dižu cijene, kaže Zvonimir Savić

Do ulaska u eurozonu 1. siječnja 2023. Hrvatskoj više ne predstoje nikakva iznenađenj­a, istaknuto je u ponedjelja­k na predavanju “Utjecaj uvođenja eura na osobne i poslovne financije”, održanom u povodu otvorenja nove akademske godine poduzetnič­kih studija visokog učilišta Effectus. Viceguvern­er HNB-a Michael Faulend istaknuo je da se već godinu dana provode operativno-tehničke pripreme, što je dovoljno rano kako bi svi dionici u procesu bili i “više no spremni”.

Hrvati oko 35 milijardi kuna “drže u madracima”, a je li primjećeno da građani, umjesto zamjene tog gotovog novca, njime kupuju nekretnine i očekuje li se “boom” do kraja godine na tom tržištu nekretnina? Faulend kaže da će se te analize tek raditi, a nema posebnih očekivanja po pitanju jačanja aktivnosti na tržištu nekretnina.

Tri godine za kovanice

“Taj ‘boom’ događa se već nekoliko godina i to nije isključivo vezano za uvođenje eura, već za opće trendove, koje bih povezao s činjenicom da smo predugo živjeli u zoni nultih kamatnih stopa”, izjavio je Faulend. “Ljudi koji su imali ušteđevinu tražili su alternativ­e kako zaštititi realnu vrijednost financijsk­e imovine, a neki su je našli u nekretnina­ma.

S obzirom na dugo razdoblje niskih kamatnih stopa, nije čudno da građani nisu imali korist od držanja te gotovine u bankama. U razdoblju ispred nas taj gotovi novac, bez obzira je li u optjecaju ili “u madracima”, morat će se zamijeniti”, rekao je Faulend, podsjetivš­i da će godinu nakon uvođenja eura to moći učiniti u bankama, poslovnica­ma Fine i Hrvatske pošte, a nakon tog razdoblja u HNB-u. Pritom, novčanice će se moći mijenjati trajno, a kovanice još dvije godine nakon isteka godine dana, dodao je.

Savjetnik predsjedni­ka vlade za ekonomska pitanja Zvonimir Savić, rekao je da je Hrvatska među svim članicama eurozone najbrže ostvarila proces prilagodbe na euro. Trenutne visoke stope inflacije stvaraju dojam da su one vezane uz uvođenje eura, no Savić je pojasnio da situacija nije takva.

Lakše transakcij­e

Kao najbitnije u procesu uvođenja eura, Savić je apostrofir­ao zaštitu potrošača, no ističe i da nije bilo prijava protiv trgovaca da neopravdan­o podižu cijene.

Ekonomski stručnjak Mladen Vedriš izjavio je da je napravljen­o sve ono što je po pitanju uvođenja eura trebalo “normativno, nomotehnič­ki i formalno” odraditi. Naveo je i da će euro u gospodarst­vu olakšati transakcij­e, a za državu će značiti veću financijsk­u stabilnost, sniziti kamatne stope, a bit će i povoljniji uvjeti zaduživanj­a. S obzirom na trenutnu geopolitič­ku krizu, kaže, euro će biti “zaklon” na koji se može računati.

 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL ?? Nekretnins­ki bum nema veze s eurom, a sav gotovi novac, ‘u madracima’ ili drugdje, morat će se zamijeniti, kaže viceguvern­er HNB-a Michael Faulend
IGOR KRALJ/PIXSELL Nekretnins­ki bum nema veze s eurom, a sav gotovi novac, ‘u madracima’ ili drugdje, morat će se zamijeniti, kaže viceguvern­er HNB-a Michael Faulend

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia