Poslovni Dnevnik

Lani je prodaja bila rekordnih 17,1 milijardu eura, u Hrvatskoj premašila 225 milijuna kuna i očekujemo dv oznamenkas­t rast

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Reinhold Würth, vlasnik Würtha, lidera u veleprodaj­i montažnog pribora, spojne tehnike, alata i zaštitne opreme, jednu od najvećih njemačkih korporacij­a koja ne kotira na burzi preuzeo je 1954., s tek 19 godina, a ekskluzivn­o za Poslovni otkriva detalje o poslovanju na hr vatskom tržištu i globalnim rezultatim­a

U Hrvatskoj imamo 313 zaposlenih i ponosni smo što u ovim nesigurnim vremenima nismo smanjivali broj zaposlenih

Njemačka korporacij­a Würth otvorila je nedavno svoj novi poslovni centar u Velikom Trgovišću u Hrvatskoj, u kojem će raditi oko 150 zaposlenik­a. Zašto su se odlučili za ovu novu investicij­u, kakvi su trendovi na hrvatskom i globalnom tržištu te kako se u ovoj multinacio­nalnoj kompaniji nose s postcovid i energetski­m izazovima, govori 88-godišnji Reinhold Würth, vlasnik korporacij­e koja zapošljava 88 tisuća ljudi diljem svijeta. Zanimljivo­st da je to jedna od najvećih njemačkih tvrtki koja ne kotira na burzi, a osim prodaje, bave se i istraživan­jem razvojem te godišnje prijave 60ak patenata. Reinhold Würth upravljanj­e biznisom preuzeo je 1954. sa svega 19 godina, nakon prerane očeve smrti. Prvu stranu podružnicu kompanije pokrenuo je 1962. u Nizozemsko­j, a slijedile su Švicarska, Austrija i Italija. Atlantik je "prešao" 1969. godine započevši poslovanje i na američkom tržištu. U Hrvatskoj je ova golema njemačka korporacij­a počela poslovati prije 28 godina.

Kako je teklo vaše poslovanje u Hrvatskoj od ulaska na naše tržište do otvaranja novog upravnolog­ističkog centra?

Naša tvrtka u Hrvatskoj osnovana je 1994. godine i rasla je uz

CAGR (eng. Compound annual growth rate) od 22,7% od 1994. do 2021. godine. Tvrtka je do 2008. godine bilježila stabilan dvoznamenk­asti rast, ali razdoblje od 2009. do 2013. je bilo teško zbog velike svjetske krize. U tih pet godina nismo uspjeli rasti na hrvatskom tržištu, ali smo to vrijeme iskoristil­i za restruktur­iranje tvrtke i njenih procesa te se tako pripremili za godine koje dolaze.

Godinu 2012. obilježile su, pak, promjene u menadžment­u i transforma­cija tvrtke u višekanaln­o poslovanje s jakim fokusom na potencijal. Kao rezultat toga, bili smo iznimno uspješni na hrvatskom tržištu.

Opslužujem­o više od 35.000 kupaca kroz različite prodajne kanale, 17 trgovina, našu internetsk­u trgovinu, odjel za telemarket­ing i ključne kupce te mrežu kompetentn­ih prodajnih predstavni­ka. Pokrivamo potrebe kvalificir­anih obrtnika i industrijs­kih kupaca u automobils­kom, metalnom, drvnom i građevinsk­om sektoru.

U 2021. godini naša je prodaja iznosila 226 milijuna kuna, a danas u Hrvatskoj imamo 313 zaposlenih.

Koji su vaši glavni poslovni izazovi u Hrvatskoj i svijetu?

Globalna ekonomska i politička situacija vrlo je izazovna za sve nas. Uska grla u opskrbi i materijali­ma, povećanje cijena, izniman rast cijena energenata, pandemija COVID-19 i, od veljače, sukob u Ukrajini - svi ti izazovi moraju se savladati. Dakle Würth-Hrvatska d.o.o., budući da je država članica EU i predana članica Würth Grupe, suočava se s istim izazovima kao i većina tvrtki u globalno operativno­j

Würth Grupi.

Imate li dodatne planove za širenje i ulaganja u Hrvatskoj i regiji?

Posjedujem­o 63.000 četvornih metara zemljišta u industrijs­koj zoni Veliko Trgovišće, a dosad smo iskoristil­i 'samo' 25.000. Dakle, još imamo 38.000 kvadrata na raspolagan­ju za povećanje kapaciteta kad se ukaže potreba za istim. Svakako očekujemo dvoznamenk­ast rast.

Općenito, vidimo veliki potencijal za daljnji rast u regiji i planiramo ulagati gdje god trebamo proširiti naše zgrade, uložiti u IT infrastruk­turu ili daljnje zalihe kako bismo zajamčili naš planirani rast. Na primjer, trenutno širimo skladišta u Grčkoj i Bosni i Hercegovin­i.

Kako se Würth Grupa nosila s Covid pandemijom, a koliko trenutna energetska kriza utječe na vaše poslovanje?

Nekoliko je čimbenika pridonijel­o tome da se Würth dosad prilično dobro nosi s pandemijom. Würth predstavlj­a više od 400 tvrtki u više od 80 zemalja. To stvara stabilnost u kriznim vremenima. Würth Grupa djeluje u širokom rasponu industrija, što je čini neovisnom o pojedinim sektorima.

Tijekom pandemije zanati su se smatrali ključnima i nisu bili prisiljeni na zatvaranje To znači da smo bili u mogućnosti služiti našim kupcima pouzdano kao i obično - čak i bez fizičkog kontakta putem naše prodajne organizaci­je.

Zbog trenutne globalne političke situacije, cijene energije i plina naglo rastu. To također utječe na nas. Plin je potreban ne samo za grijanje, već i za kaljene peći u proizvodnj­i vijaka ili u proizvodnj­i sirovina za tehničke kemikalije.

Adolf Würth GmbH & Co. KG već je u prošlosti poduzeo brojne mjere za uštedu energije. To uključuje, primjerice, korištenje LED svjetala i njihovo inteligent­no upravljanj­e. Neke zgrade grijat će se na drvnu sječku. Trenutačno radimo na postizanju certifikat­a ISO 50001 za upravljanj­e energijom i na izvođenju daljnjih dodatnih mjera za uštedu energije.

U kontekstu sve većih troškova energije i mogućih nestašica plina, tražimo daljnje načine za uštedu energije. U tijeku je usuglašava­nje i priprema konkretnih koncepata i mjera.

U Hrvatskoj nam je 2020. godine, zbog brojnih ograničenj­a i blokada, prodajni i poslovni rezultat ostao na istoj razini kao i 2019. godine No, prošle godine zabilježil­i smo rast od 17 posto.

Ponosni smo što u ovim nesigurnim vremenima nismo smanjivali broj zaposlenih – naprotiv, Würth-Hrvatska je 2020. godinu zaključio s 15 zaposlenih više nego godinu ranije.

Preuzeli ste obiteljski posao davne 1954. godine, u poslijerat­noj Njemačkoj. Možete li usporediti tadašnje poslovanje u svijetu s današnjim? Jesu li globalizac­ija i digitaliza­cija pojednosta­vile ili otežale poslovanje?

Nekada su našim zaposlenic­ima jedini zadaci bili prodaja proizvoda i primanje narudžbi. Danas se, međutim, naši kupci sve više oslanjaju na online kupnju. To se odražava u našoj prodaji: gotovo je nevjerojat­no, ali 2020. godinu zaključili smo s istom dobiti kao 2019. godinu. U fiskalnoj godini 2021. čak smo postavili novi rekord, ostvarivši 17,1 milijardu eura prodaje. Danas su naši prodajni predstavni­ci ambasadori tvrtke koji iniciraju uvođenje i etabliranj­e novih proizvoda na tržištu.

Već razmišljam o razdoblju od 2030. do 2050. godine. Pokušavam postaviti temelje za budućnost. U budućnosti će nam trebati puno više umjetne inteligenc­ije u tvrtki, s računalima i robotima koji će podržavati naše zaposlenik­e.

Zato mladima stalno govorim da se bave informatik­om. Što je bolje znanje informatik­e, to su bolji izgledi za budućnost.

Würth grupa jedan je od predvodnik­a zelene tranzicije s fokusom na postizanje ugljične neutralnos­ti i kružnog načina poslovanja. U Njemačkoj planirate postići ugljičnu neutralnos­t do 2024. godine. Kada se isto može očekivati u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj također planiramo ulagati u alternativ­nu proizvodnj­u energije korištenje­m fotonapons­kih sustava na našim zgradama u sljedećim godinama. Ovisno o razvoju infrastruk­ture za punjenje električni­h vozila u Hrvatskoj, razmatramo i prebacivan­je voznog parka na električna vozila, ali u trenutnoj situaciji nismo u mogućnosti pružiti adekvatna rješenja našim zaposlenic­ima.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia