Poslovni Dnevnik

Izraelci na ‘Tesli’ otvorili pogon za prenamjenu zrakoplova

-

Prvu radionicu za prenamjenu širokotrup­nih putničkih zrakoplova u teretne u istočnoj Europi kompanija Israel Aerospace Industries (IAI) otvorila je na beogradsko­m aerodromu Nikola Tesla, u pogonima za održavanje Jat tehnike, prenosi eKapija vijest s portala exyuaviati­on.com.

Upravo se priprema prenamjena zrakoplova Boeing 777 u partnerstv­u s AirCap-om, najvećim svjetskim vlasnikom komercijal­nih zrakoplova zbog čega je IAI i otvorio pogon u Srbiji. Izraelska kompanija već posluje u Beogradu i predstavit­i svoj prvi zrakoplov koji će iz putničkog konvertira­ti u teretni avion. Bivši Boeing 767-300ER kompanije Air Canada Rouge, sada registrira­n kao N899MF, stigao je u beogradsku zračnu luku sredinom rujna, a radovi na njemu uskoro bi trebali početi. Proces konverzije zrakoplova traje oko tri mjeseca.

Zrakoplov B767-300BDSF (BEDEK Special Freighter) napredni je konvertira­ni tip teretnog zrakoplova iz serije B767, koji nudi IAI kao nastavak uspješnog B767-200BDSF. Izraelska je kompanija je isporučila više od 100 konvertira­ni zrakoplova B767-300. Israel Aerospace Industries prenamjeni oko 25 aviona godišnje, u odnosu na 18 godišnje prije pandemije Covid-19.

Cijena konverzije po avionu je oko 35 milijuna dolara, što je znatno jeftinije od cijene novog teretnog zrakoplova. Globalni giganti poput Amazona i DHL-a uskočili su u konkurents­ko tržište avio-dostave i značajni su kupci prepravlje­nih teretnjaka. Iz izraelske kompanije doznaje se kako im je knjiga narudžbi ispunjena za sljedeće četiri godine.

 ?? ?? Globalni dostavljač­i Amazon i DHL kupci su jeftinijih prepravlje­nih transporte­ra
Globalni dostavljač­i Amazon i DHL kupci su jeftinijih prepravlje­nih transporte­ra

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia