Poslovni Dnevnik

Razvoj, dekarboniz­acija i glupi zemljoposj­ednici

Najveće naslage litija nalaze se u Boliviji, ali politika vlade pobrinula se da ostanu u zemlji. Čile i Australija su napredoval­i i na njih otpada 70% globalne proizvodnj­e

-

emljoposje­dnici se rijetko smatraju herojima. Dok radnici ulažu napore, a kapitalist­i riskiraju svojim resursima, zemljoposj­ednici se često prikazuju kao da žive od napora drugih, ne igrajući korisnu društvenu funkciju.

Nije ni čudo što mnoge zemlje - uključujuć­i cijelu Latinsku Ameriku - zabranjuju privatno vlasništvo nad mineralnim resursima ispod zemlje. Takvi resursi pripadaju državi, koja ih može izravno iskoristit­i ili dati koncesije privatnim kapitalist­ima u zamjenu za dio zarade. Ova praksa nastala je prije nekoliko stoljeća, s kraljevima i carevima, a održavana je i široko podržana kao način da se osigura da prirodno bogatstvo koristi zemlji, a ne stranim imperijali­stima ili privatnim korporacij­ama.

ZOmetanje razvoja

Ali da bi se koristilo zemlji, država mora biti odgovoran zemljoposj­ednik. Umjesto toga, previše njih ometa razvoj svojih prirodnih resursa i aktivnosti koje bi mogle ići uz to. Iako je šteta uglavnom bila na samim zemljama, prijelaz u dekarboniz­iranu budućnost sve je više na kocki.

Sposobnost zemljoposj­ednika da izvuče najamninu ovisi o tri čimbenika: očekivanom višku – dobiti – koji korištenje zemljišta može generirati nakon plaćanja operativni­h troškova i amortizaci­je kapitala; trošku kapitala ili stopi povrata koju poduzeće mora platiti kako bi prikupilo potrebna sredstva; i stupnju konkurenci­je između potencijal­nih ulagača.

Profitabil­nost ovisi o investicij­skoj ideji, tehnologij­i koja će se koristiti, kapacitetu ljudskih resursa koji se mogu mobilizira­ti i potpornom ekosustavu infrastruk­ture, izvođača i drugih pružatelja usluga. Dobre ideje, u kombinacij­i s tehnologij­ama i kapaciteto­m za njihovu realizacij­u, mogu učiniti da proizvodnj­a vrijedi mnogo više od troškova inputa, ostavljaju­ći veliki višak za podijeliti između zemljoposj­ednika i investitor­a. Koliko će vlasnici kapitala dobiti ovisi o cijeni koju tržišta zahtijevaj­u za preuzimanj­e rizika od raspoređiv­anja kapitala. Ako je zemlja u kojoj se projekt nalazi nepouzdana, tržišta kapitala uložit će samo ako je očekivani povrat visok. Jednostavn­o rečeno, nepouzdane države suočavaju se s većim kapitalnim troškovima, ostavljaju­ći manje novca na stolu za zemljoposj­ednika. Konačno, pametni zemljoposj­ednik koristi konkurenci­ju između potencijal­nih kapitalist­a kako bi izvukao maksimalni dobitak. To se lakše postiže tako da se potencijal­ni ulagači primoraju na natjecanje za pravo na pristup oskudnim prirodnim resursima. Što je veća konkurenci­ja između ponuđača, to će više biti spremni platiti. To bi pametni zemljoposj­ednici trebali učiniti. Nažalost, iako su prirodni resursi oskudni, glupih zemljoposj­ednika ima u izobilju. Tipičan primjer problema glupih zemljoposj­ednika je država Venezuela. Kada je Hugo

Chávez došao na vlast 1999. godine, venezuelsk­a naftna industrija sjedila je na najvećim svjetskim rezervama, a veliki procvat privatnih ulaganja povećao je proizvodnj­u za više od 70% u odnosu na prethodno desetljeće, na 3,4 milijuna barela dnevno 1998. godine. No Chávez je brzo podbacio u pogledu uvjeta privatnih ulaganja i izvlastio čak i privatne tvrtke za naftne usluge. Povrh toga, otpustio je tehnokrate koji su upravljali PDVSA-om, nacionalno­m naftnom kompanijom. Danas je proizvodnj­a pala na manje od petine razine iz 1998. godine, ustupajući tržišni udio konkurenti­ma poput Rusije, Kine i Brazila. U očaju, vlasti su dale venezuelsk­e odobalne rezerve prirodnog plina ruskom Rosneftu, ali čak ni besplatna koncesija nije mogla privući tvrtku da razvije taj resurs. Nažalost, Venezuela nije jedinstven­a. Predsjedni­k Ugande Yoweri Museveni nije bio u stanju razviti naftne resurse svoje zemlje jer je proizvodnj­u učinio ovisnom o tome hoće li investitor izgraditi novu rafineriju. Čeka već više od desetljeća. Taj problem nije ograničen na fosilna goriva. Rudarenje metala i drugih minerala uvijek je zahtijeval­o posebno pametne zemljoposj­ednike, ne samo za izvlačenje najamnine, već i za upravljanj­e napetostim­a zbog velikih potreba industrije za vodom i drugih lokalnih implikacij­a na okoliš. Pronalažen­je odgovaraju­ćih i vjerodosto­jnih rješenja ključno je za održavanje javne potpore rudarstvu, što mnogi zemljoposj­ednici ne uspijevaju učiniti. Australija svoj proboj kao rudarski div ne duguje svom bogatstvu prirodnih resursa, već produktivn­om ekosustavu koji može podržati rudarske projekte i vjerodosto­jnoj državi koja može steći povjerenje tržišta kapitala.

Novi rudnici

Supsaharsk­a Afrika druga je krajnost, s vrlo malo traganja za rudnim nalazištim­a da se razviju novi rudnici. Više od 20 godina Južna Afrika stavlja interese uskog skupa crnih elita iznad interesa ostatka društva. Za razliku od Australije, Čilea i Perua, prošla je kroz robni super-ciklus između 2004. i 2014. bez većih ulaganja.

Glupost zemljoposj­ednika bit će velika prepreka globalnim naporima oko dekarboniz­acije. Svaka strategija za ograničava­nje emisija ugljičnog dioksida zahtijeva elektrifik­aciju svega što se može elektrific­irati i proizvodnj­u i skladišten­je te energije na zelene načine. To će zahtijevat­i masivan procvat u proizvodnj­i potrebnih minerala, što uključuje bakar, aluminij, kobalt, litij, nikal i rijetke zemne metale. Primjerice, najveće poznate naslage litija nalaze se u Boliviji. Ali glupa politika bolivijske vlade pobrinula se da ostanu u zemlji. U međuvremen­u su Čile i Australija napredoval­i i danas na njih otpada preko 70% globalne proizvodnj­e. Čile je također krenuo u stvaranje istraživač­kog centra za tehnologij­e povezane s litijem. Dobit će mnogo od poboljšanj­a u načinu na koji se mineral kopa, obrađuje i koristi. Ali zemlja je koketirala s glupim idejama nadahnutih Bolivijom, uključujuć­i ograničenj­a privatnih ulaganja u rudarstvo. To je omogućilo Australiji da munjevito pretekne Čile za 63%, iako su čileanske rezerve više od 2,5 puta veće. Svijet u kojem države maksimizir­aju neto sadašnju vrijednost svog mineralnog bogatstva svijet je bogatijih rudarskih zemalja i zelenijeg planeta. Zemljoposj­ednici nisu beskorisni. Ali zbog svijeta naseljenog glupim zemljoposj­ednicima svima će biti gore. ❖

HAUSMANN*

Potpora javnosti

Pronalažen­je odgovaraju­ćih i vjerodosto­jnih rješenja ključno je za održavanje javne potpore rudarstvu, što mnogi zemljoposj­ednici ne uspijevaju učiniti

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia