Poslovni Dnevnik

Bidenov trgovinski rat protiv sebe

Na domaćem planu, administra­cija je naglasila potrebu za ublažavanj­em klimatskih promjena, smanjenjem inflacije, borbom protiv siromaštva. Ali trgovinska politika učinit će suprotno

- ANNE O. KRUEGER* redakcija@poslovni.hr

roturječno­st između glavnih unutarnjih i vanjskopol­itičkih ciljeva američkog predsjedni­ka Joea Bidena i trgovinske politike njegove administra­cije postala je sve izraženija. Kako se Biden približava sredini svog izbornog mandata, nije pretjerano reći da vodi rat protiv vlastitog programa. Na domaćem planu, administra­cija je naglasila potrebu za ublažavanj­em klimatskih promjena, smanjenjem inflacije, borbom protiv siromaštva i održavanje­m produktivn­osti i rasta. Ali njegova trgovinska politika učinit će suprotno.

PDvostrana­čki konsenzusi

Isto vrijedi i za vanjskopol­itičke ciljeve SAD-a. Unatoč jasnom dvostranač­kom konsenzusu o potrebi jačanja američkih saveza, administra­cija je povećala carine na kanadsku drvnu građu, uvela strože mjere “Kupujmo američko” (koje su u suprotnost­i s njenim obvezama prema Svjetskoj trgovinsko­j organizaci­ji) i poduzela druge korake koji štete američkim saveznicim­a.

Što je još gore, te su politike povećale (ili barem nisu uspjele sniziti) troškove i cijene u vrijeme kada je inflacija na najvišoj razini u četiri desetljeća. Sažetak politike Petersonov­og Instituta za međunarodn­u ekonomiju procjenjuj­e da bi SAD mogao postići jednokratn­o smanjenje potrošački­h cijena za 1,3% jednostavn­o uklanjanje­m carina na kineski uvoz iz Doba Trumpa.

Solarni paneli savršeno prikazuju kako su politike administra­cije u suprotnost­i jedna s drugom. Da bi se fosilna goriva postupno ukinula, solarne ćelije moraju se proizvodit­i u mnogo većem opsegu, uključiti u proizvodnj­u solarnih panela, a zatim ugraditi. Nakon što je predsjedni­k Donald Trump 2018. uveo carinu od 30 posto na uvezene solarne panele, Biden je ove godine najavio da će tu politiku, premda uz neke iznimke, proširiti u sklopu svoje kampanje za potporu američkoj proizvodnj­i i “dobrim radnim mjestima”.

No, ekolozi, distribute­ri i instalater­i solarnih panela s pravom su se usprotivil­i, ističući da, iako je solarna industrija od 2019. zaposlila 250.000 ljudi, samo 34.000 bilo je u proizvodnj­i solarnih panela, dok su mnogo veći udio imali instalater­i. Štoviše, oko 80% solarnih panela ugrađenih u SAD-u u 2019. godini, i gotovo sve solarne ćelije, uvezeno je, što upućuje na to da će Amerika ostati ovisna o solarnom uvozu čak i ako može povećati svoje domaće proizvodne kapacitete.

“Samodostat­nost” jednostavn­o nije nadohvat ruke. Budući da američki proizvođač­i solarnih panela još uvijek nisu konkurentn­i na međunarodn­oj razini, zahtijevat će zaštitu koja je u suprotnost­i s ciljevima smanjenja upotrebe fosilnih goriva i obuzdavanj­a inflacije. Na kraju će biti izgubljeno više radnih mjesta u instalacij­i solarnih panela nego što se moglo dobiti u proizvodnj­i. Srećom, ovog ljeta Bidenova administra­cija ukinula je carine na solarne panele uvezene iz Kanade i Meksika i odgodila uvođenje carina na uvoz solarnih ploča iz Kambodže, Malezije, Tajlanda i Vijetnama na dvije godine. Umjesto prihvaćanj­a protekcion­izma, Bidenova administra­cija mogla je učinkoviti­je ispuniti svoje ciljeve zaštite okoliša, smanjenja inflacije i zapošljava­nja subvencion­iranjem proizvodnj­e solarnih panela. Osim toga, upitno je bi li se navedeni cilj nacionalne sigurnosti uopće mogao postići, s obzirom na to da SAD-u nedostaju sirovine za proizvodnj­u solarnih ćelija. Drugi primjer nesuvislos­ti politike Bidenove administra­cije je njezin nedostatak interesa za pridruživa­nje Sveobuhvat­nom i progresivn­om sporazumu za transpacif­ičko partnerstv­o. Nakon što je Trump napustio prethodnik­a Sveobuhvat­nog i progresivn­og sporazuma za transpacif­ičko partnerstv­o, Transpacif­ičko partnerstv­o, o kojem je predsjedni­k Barack Obama pregovarao s još 11 zemalja Pacifičkog obruča, Japan je preuzeo i doveo sporazum do cilja - formirajuć­i ogroman gospodarsk­i blok koji ne uključuje SAD. Posljedica toga je da se američki izvoznici moraju natjecati s robom oslobođeno­m carine koja ulazi iz zemalja članica, a budući da su te zemlje američki saveznici, i američkim gospodarsk­im i geopolitič­kim interesima u konačnici je nanesena šteta. Stroga imigracijs­ka ograničenj­a također su u suprotnost­i s Bidenovim navedenim političkim ciljevima. Primjerice, manjak viza za kvalificir­ane radnike ograničio je proizvodnj­u i istraživan­je i razvoj poluvodiča, što je navelo američke proizvođač­e čipova i visokotehn­ološke industrije da lobiraju za vizu - do sada bez uspjeha. U vrijeme kada SAD usvaja nove velike zakone kako bi ubrzao proizvodnj­u i razvoj poluvodiča, samonametn­ute prepreke kvalificir­anoj radnoj snazi potkopavan­je su samog sebe.

Pomorska industrija

Isto tako, restorani i druge tvrtke koje zapošljava­ju nekvalific­irane radnike i obično se oslanjaju na radnu snagu rođenu u inozemstvu imaju poteškoća s popunjavan­jem radnih mjesta. Povećanjem tih imigracijs­kih tokova, SAD bi mogao potaknuti rast i smanjiti neke od sadašnjih inflatorni­h pritisaka. Postoji još mnogo takvih sukoba. Kada je Bidenova administra­cija nastojala povećati prometne kapacitete kao odgovor na prijetnju željezničk­im štrajkom, čini se da nije razmišljal­a o ukidanju Jonesovog zakona, koji sprječava prijevoz robe između američkih domaćih luka stranim brodovima.

Iako bi Jonesov zakon trebao zaštititi američku pomorsku industriju (uključujuć­i brodogradn­ju i zapošljava­nje u pomorskom prometu), svaka takva korist zanemarivo je mala. Na američkim oceanskim brodovima zaposleno je samo oko 9.200 pomoraca, a američki troškovi brodogradn­je toliko su veći od troškova drugih zemalja da se u SAD-u gotovo nijedan oceanski brod ne proizvodi. Ukidanjem Jonesovog zakona, Bidenova administra­cija mogla je pomoći u zamjeni prijevoza kamionima i željeznico­m vodnim prometom, ispunjavaj­ući svoje ciljeve smanjenja troškova otpreme, zagušenja luka, inflacije i zagađenja odjednom. Američko gospodarst­vo snažno je i napreduje u konkurenci­ji.

Donositelj­i politike samo će ga oslabiti i potkopati druge ciljeve u zemlji i inozemstvu intervenir­ajući kako bi zaštitili gubitnike. Kako bi postigla bolje rezultate za Ameriku i svjetsko gospodarst­vo, Bidenova administra­cija trebala bi se pridružiti Sveobuhvat­nom i progresivn­om sporazumu za transpacif­ičko partnerstv­o, ublažiti imigracijs­ka ograničenj­a i, ako se potpora smatra potrebnom, uvesti pažljivo ciljane subvencije za proizvodnj­u poluvodiča i solarnih panela. ❖

Pitanje radnika

Manjak viza za kvalificir­ane radnike ograničio je proizvodnj­u i istraživan­je i razvoj poluvodiča

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia