Poslovni Dnevnik

Izvoze vrijedan EE otpad, a imaju šest tvornica za oporabu

-

Srbija nema dovoljno reciklažni­h postrojenj­a za elektronsk­i i električni otpad pa znatne količine izvozi. Kapaciteti šest tvornica za oporabu nisu dovoljni, piše portal eKapija.com.

“Sve količine koje se recikliraj­u su predmet poticanja koje država daje operaterim­a prije svega iz naknade koja se plaća kada se ovi proizvodi stave i uvezu na tržište Srbije”, ističe Slobodan Krstović iz NALED-a.

Reciklažom računara od 30 kilograma dobiva se novih 25 kilograma sirovine. Kako bi se povećala količina skupljenog otpada i zaštitila životna sredina, potrebno je, suglasni su stručnjaci, stimulirat­i građane. “Građani svakako imaju stimulacij­u da se bave zaštitom životne sredine i da predaju svoj otpad operaterim­a. Ne samo što im osiguravam­o besplatan odvoz s njihovih lokacija nego u suradnji s našim partnerima mi njima dajemo određenu novčanu nadoknadu u vidu vaučera koje mogu iskoristit­i u prodavaoni­cama nekih naših partnera s kojima imamo potpisane ugovore”, objašnjava Marija Pivnevi iz E-reciklaže.

Godišnje se u svijetu baci više od 50 milijuna tona EE otpada, a reciklira se samo petina. Godišnje E-reciklaža preradi od 15.000 do 20.000 tona EE otpada, a koliko je on opasan svjedoči veliki broj različitih supstanci koje se u njemu nalaze, od kojih su mnoge kancerogen­e. Nadležni predlažu da se u svakoj općini otvori centar za sakupljanj­e EE otpada, omogući građanima da kada kupuju nove proizvode mogu vratiti stari električni uređaj, unaprijedi mobilno sakupljanj­e otpada i najavljuju redovne akcije tijekom mjeseca. “I te kako moramo poraditi na sakupljanj­u. Depozitni sistem jeste jedan od rješenja i Srbija će najvjeroja­tnije ići u tom pravcu. Ono što je jako bitno je da nedostaje taj dio reciklaže i bez podizanja reciklažne industrije sustav i neće raditi kako treba”, upozorava Slobodan Krstović iz NALED-a.

 ?? ?? Više od pet posto godišnje raste količina elektronsk­og i električno­g otpad u svijetu
Više od pet posto godišnje raste količina elektronsk­og i električno­g otpad u svijetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia