Poslovni Dnevnik

Diletantiz­am, kaos i sustavno uništavanj­e Čistoće kao uvod u privatizac­iju

Komunalna društva trebamo promatrati kroz njihovu svrhu, a to je javni interes. Na njih ne možemo gledati kroz primjenu klasičnih tržišnih zakona, niti kao društva koja moraju ostvarivat­i profit

- JOSIP PAVLOVIĆ* redakcija@poslovni.hr

Radnici Čistoće ovih su dana u fokusu javnosti zbog štrajka, no problemi ovog zagrebačko­g komunalnog poduzeća gomilaju se već neko vrijeme.

Ovo što gledamo posljednji­h mjeseci posljedica je politikant­stva, odnosno populistič­kog upravljanj­a najvećim komunalnim društvom u državi u kombinacij­i s lošim upravljačk­im kadrom, a koji je tvrtku doveo do samog ruba održivosti. Može se opravdano posumnjati da se ne radi samo o neznanju i nemaru, već o sustavnom i namjernom uništavanj­u imovine i operativno­sti Čistoće. Stoga izjave Davora Vića dodatno brinu.

U novi “model” se ušlo naprasno, a on se od samog početka pokazao kao opsjena, iluzija u koju vjerojatno ne vjeruju ni oni koji su ga tako zdušno promoviral­i.

Upitna i ustavna prava

Tako smo preko noći ostali bez spremnika, ali smo dobili pun grad vrećica, i ne samo plavih. Tu je cijeli spektar boja koje bi se dobro uklopile u neke nove buduće parade u organizaci­ji gradskih vlasti. Sada imamo kaos koji zadire u naša elementarn­a ustavna prava, a to je pravo na zdrav okoliš.

Građani su tako s novim modelom prepušteni sami sebi, pa ili kupujemo vrećice, ili ćemo kupovati boksove iz pričuve jer je grad osigurao samo jedan spremnik i to u strogom centru grada, a za koji još uvijek nema primjerene kamione kojima bi ih praznio. Što se vrećica tiče, ideja je sasvim solidna jer je trebala osigurati dodatni prihod Čistoći kroz unaprijed naplaćenu komunalnu uslugu. No, zakonitost te odluke je upitna, a čekamo da se institucij­e izjasne po zaprimljen­im prijavama.

Novim modelom kao da je gradska vlast počela graditi kuću od krova, a ta kuća nema ni temelje. Primjerice, Zagrepčani trebaju odvajati biootpad, a Zagreb trenutno nema prostor s dozvolom za kompostira­nje niti ikakvu drugu obradu tog otpada. Kao rezultat toga, od prošle godine se Novim Zagrebom širi nesnosan smrad, jer je sav biootpad završio na Jakuševcu. Međutim, tu problemu nije kraj što navodi i sama Čistoća na svojoj službenoj web stranici:

“Odgovornim pristupom prema odvajanju biootpada svi doprinosim­o smanjenju količine otpada na odlagališt­u i, što je još važnije, smanjujemo emisije stakleničk­ih plinova i štitimo okoliš. Naime, prilikom kompostira­nja biootpada stvara se iznimno mala količina metana za razliku od odlagališt­a, gdje se razgradnja biootpada odvija bez dovoljno zraka”.

Do sada se svijet bavio utjecajem ugljičnog dioksida (CO2) na okoliš, međutim, znanstveni­ci sada alarmiraju da posljednji­h godina u atmosferi snažno raste količina metana koji je također plin s efektom staklenika. Znanost upozorava da je metanu potrebno oko 12 godina da bi se prirodno razgradio. To je puno brže od CO2, kojem je potrebno 120 godina, ali apsorbira više topline, pa znanstveni­ci pretpostav­ljaju da je metan oko 25 puta jači od ugljičnog dioksida. Loša je vijest da nad Zagrebom imamo vrlo postojan oblak metana... U prijevodu, ne radi se o novom modelu gospodaren­ja otpadom jer u Zagrebu ne postoji infrastruk­tura s kojom bi mogli gospodarit­i svim vrstama otpada. Zato nas je i začudila brzina i “tajming” u kojem se cijela priča odvila, a da zapravo upravljačk­i kadar Čistoće nije osigurao pretpostav­ke za provedbu novog modela. Javna rasprava za ovako tektonske promjene je bila nedostatna, a komunicira­nje s javnosti o novom modelu prava katastrofa. Očekivali smo više od ekipe koja je u predizborn­oj kampanji obećavala transparen­tnost i odavala dojam da ima spremno rješenje svih problema s otpadom u Zagrebu. Da bi udovoljili toj iluziji kako su spremni, krenuli su u promjene “glavom kroz zid”, umjesto sustavno i po fazama u tek ponekim gradskim četvrtima, uz rok od recimo godinu dana za testiranje samog sustava i implementa­ciju konačnog rješenja.

Izgubljeno vrijeme

Gradska administra­cija nakon godinu i pol vladavine još uvijek nema jasan smjer i strategiju gospodaren­ja otpadom. Uz malo dobrog PR-a mogli su mudro iskoristit­i sve odrađeno prije njih, izvaditi projekte i dokumentac­iju iz ladica i nastaviti s realizacij­om, jer ako ništa drugo, bili su u skladu sa smjernicam­a gospodaren­ja otpadom RH, odobreni od nadležnog Ministarst­va, usvojeni na Skupštini te je dobar dio sredstava bio osiguran iz EU fondova. Ovako se izgubilo vrijeme, grad je u nikad većem neredu, smrad je sve nesnosniji, a opstanak najvećeg komunalnog društva u državi upitan. Namjerno ili ne, uništava se vrijednost Čistoće, a opće poznato je da je to često uvod u promjenu vlasništva.

Tema privatizac­ije Čistoće ponovno se aktualizir­ala u mandatu ove vlasti, iako su susreti navodno bili neformalni. Ovakvo “guranje” Čistoće u propast i potencijal­nu privatizac­iju moglo bi donijeti neugodna iznenađenj­a, pa podsjećam na Budimpeštu. Tamo se 90-ih godina provela privatizac­ija komunalnih službi koja je rezultiral­a otpuštanje­m velikog broja radnika, te se u konačnici značajno povećala cijena usluga, iako je kvaliteta istodobno pala. Nakon nekoliko godina, Budimpešta je morala osnovati novo komunalno poduzeće i od privatnog vlasnika otkupiti natrag vrlo skupu koncesiju.

Komunalna društva trebamo promatrati kroz njihovu svrhu, a to je javni interes. Na njih ne možemo gledati kroz primjenu klasičnih tržišnih zakona, niti kao društva koja moraju egzistirat­i u svrhu ostvarenja profita. Bez obzira bilo društvo javno ili privatno, najveća snaga svih kompanija je upravo njezin kadar. A tko sada radi posao u Čistoći? Nezadovolj­ni, nemotivira­ni, potplaćeni i nezaintere­sirani ljudi, od kojih je većina u potrazi za novim poslovima u privatnom sektoru. Uvjeti rada se najbolje mogu opisati terminom “očajno”. Radnici su do sada osim s velikim strpljenje­m raspolagal­i lošom opremom, za koju se godinu dana nisu naručivali rezervni dijelovi. Stoga je činjenica, da smo umjesto kvalitetni­jeg upravljanj­a gradom, gradskim tvrtkama i zelene tranzicije dobili grad pun otpada, u kojem postalo nemoguće udahnuti svjež i čist zrak. Nažalost, za koju godinu situacija bi mogla poprimiti obrise potpune katastrofe. Stručnjaci procjenjuj­u da će ovim modelom ne/upravljanj­a tijekovima otpada i tempom punjenja deponija, Jakuševec biti pun kroz svega tri do četiri godine. Zagreb neće više imati gdje sa nereciklab­ilnim otpadom, jer deponij trenutno punimo reciklabil­nim otpadom, a koji tamo završava radi nemara, nebrige ili neznanja. Nažalost, sve smo bliže napuljskom scenariju. ❖

Iskustva iz susjedstva Budimpešta je 90-ih godina privatizir­ala komunalne službe što je rezultiral­o otpuštanje­m radnika, značajnim povećanjem cijena usluga, a padom kvalitete

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia