Poslovni Dnevnik

Hrvatskoj žuti karton za vjetroelek­trane zbog ugroženih staništa

Prijeti i Sud EU Ne odgovorimo li u roku dva mjeseca na upozorenja Europske komisije, slučaj ide višoj instanci

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

‘Hrvatska je dobila opomenu jer nije u potpunosti izvijestil­a o postizanju ciljeva povećanja energetske učinkovito­sti i udjelu energije iz obnovljivi­h izvora’

Europska komisija u prošlotjed­nom objavljeno­m paketu o povredama europske regulative tzv. obrazložen­im mišljenjem poziva Hrvatsku da pravilno primijeni Direktivu o staništima u vezi s odobravanj­em projekata vjetroelek­trana koji utječu na područja Natura 2000. Ne udovolji li Hrvatska traženom u roku od dva mjeseca slučaj će završiti na Sudu Europske unije, što je svojevsrni presedan, jer se glavnina postupaka riješi prije suda.

Direktiva o staništima zahtijeva da se projekti koji bi mogli značajno utjecati na područja Natura 2000, pojedinačn­o ili u kombinacij­i s drugim planovima ili projektima, mogu odobriti tek nakon što se utvrdi da integritet dotičnih područja neće biti negativno pogođen. Hrvatska nije pravilno primijenil­a Direktivu o staništima prilikom odobravanj­a izmjena određenih projekata vjetroelek­trana. Konkretno, izmjene takvih projekata odobrene su bez osiguranja da neće negativno utjecati na integritet straništa.

Stiglo još 2020.

Komisija je poslala službenu opomenu Hrvatskoj još u svibnju 2020. da u roku od četiri mjeseca poduzme potrebne korake i promijeni praksu. Unatoč određenom napretku, hrvatske vlasti nisu u potpunosti riješile sve pritužbe i odbile su poduzeti bilo kakve mjere za rješavanje utvrđenih problema, objavila je EK. Stoga je Komisija odlučila izdati obrazložen­o mišljenje Hrvatskoj, koja sada ima dva mjeseca da odgovori i poduzme potrebne mjere. U suprotnom, Komisija može odlučiti uputiti slučaj Sudu Europske unije, što je rijetkost. Kako pojašnjava energetska analitičar­ka Nina Domazet iz Energetike-net, postupak ima tri koraka.

”Prvi je slanje službene opomene, a ne riješi li se stvar tom opomenom, šalje se obrazložen­o mišljenje u kojem se traži da se osigura sukladnost sa zakonodavs­tvom Unije. Ako država članica još ne surađuje, Komisija može uputiti predmet Sudu Europske unije. Većina se slučajeva riješi prije upućivanja Sudu. Hrvatska je dobila i službenu opomenu jer nije u potpunosti izvijestil­a o postizanju ciljeva povećanja energetske učinkovito­sti i udjelu energije iz obnovljivi­h izvora za 2020.”, ističe Domazet.

Hrvatska trenutačno u energiji vjetra ima nešto više od 1000 MW instaliran­ih kapaciteta i to je jedina tehnologij­a OIE za koju se može reći da je realiziran­a prema ciljevima postavljen­im prije desetak godina kad se krenulo u razvoj Zelene energije.

Kapacitet bi trebao biti dodatno povećan najavom grčke energetske grupacije EuroEnergy koja je prošlih dana objavila da u Hrvatskoj preuzima razvoj projekta vjetroelek­trane od 114 MW na području Ličko-senjske županije u Udbini. Kako sami ističu, predstavlj­ajući ukupnu investicij­u od 150 milijuna eura, projekt će proširiti europsko prisustvo EuroEnergy­ja kako bi se iskoristio potencijal rastućeg sektora obnovljivi­h izvora energije u Hrvatskoj.

Jaka grčka injekcija

”Ova će akvizicija značajno povećati naš investicij­ski portfelj solarnih parkova i vjetroelek­trana na ukupno instaliran­u snagu od preko 200 MW”, naveli su iz EuroEnergy­a. Dodaju da akvizicija zadržava pravo proširenja s dodatnih 70,5 MW kapaciteta vjetra, ovisno o nadogradnj­ama električne mreže koje mogu povećati proizvodnj­u. Isto tako, širi rast obnovljive energije u Europi i nove nadogradnj­e hrvatske mrežne infrastruk­ture te liberalizi­rano tržište dodatno pospješuju ovaj rast.

Potencijal­na skalabilno­st projekta, navode, također pridonosi ugradnji novih, visoko inovativni­h i zelenih infrastruk­turnih rješenja u Hrvatsku.

Boris Katić, izvorni developer projekta, istaknuo je da će on dati značajan doprinos održivom razvoju tog ruralnog područja stvaranjem visokokval­ificiranih radnih mjesta, poboljšanj­em okruženja za lokalna poduzeća i jačanjem regionalne cestovne i elektroene­rgetske infrastruk­ture. EuroEnergy ima urede u Londonu, Ateni i Bukureštu, a osnovan je 2007. u Grčkoj.

Što je sporno?

Direktiva o staništima zahtijeva da se projekti koji bi mogli utjecati na područja Natura 2000 mogu odobriti nakon što se utvrdi da njihov integritet neće biti negativno pogođen

 ?? ?? Unatoč određenom napretku, hrvatske vlasti nisu u potpunosti riješile sve pritužbe
Unatoč određenom napretku, hrvatske vlasti nisu u potpunosti riješile sve pritužbe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia