Poslovni Dnevnik

Na horizontu još dosta ‘smetnji’ osjetnijem usporavanj­u inflacije

Nije subjektiva­n osjećaj I za one koji su dohodovno na pola puta između krajnjih razreda ‘stvarna’ inflacija viša od službenih 13,1%

-

U službenoj inflaciji svaka potrošena kuna ima jedan glas (a ne svako kućanstvo), pa veći udio u njoj imaju kućanstva s većim dohocima.

MARINA TKALEC Ekonomski institut Zagreb

To je svakako slučaj s prosječnim cijenama hrane, koja je na godišnjoj razini u prosjeku poskupjela za petinu, a u izdacima siromašnij­ih kućanstava ima mnogo veći udjel nego kod imućnijih. Slično vrijedi i za troškove stanovanja, struje, grijanja, vode. No, suprotan je utjecaj rasta cijena na stavkama prijevoza. Poskupljen­jima tih usluga i dobara (vozila, gorivo, održavanje, popravci) više su izložena kućanstva s (naj)višim dohocima. Više se voze i putuju, nerijetko imaju i više automobila, a češće ih i kupuju, pa im je u odnosu na dohodovno najslabija kućanstva (nerijetko bez auta, oslonjena na javni prijevoz) i udjel tih troškova višestruko veći.

Iz istih razloga ublažavaju­će na nejednakos­t inflacije npr. djeluje i godišnji rast cijena odjeće i obuće; iako su tu poskupljen­ja bila manja, ta kategorija u izdacima za potrošnju ima znatno veći udjel kod kućanstava s (naj)većim dohocima.

Prema Bruegelovi­m izračunima, razlika inflacije u Hrvatskoj u promatrani­m je dohodovnim razredima osjetno manja nego u nekoliko zemalja u kojima je inflacija 20-ak posto (Litva, Latvija, Mađarska) te u Bugarskoj, Rumunjskoj ili Slovačkoj. U Latviji npr. ta je razlika 7,6 bodova. Istodobno, u Češkoj, Poljskoj i Sloveniji ta mjera nejednakos­ti je nešto manja nego u Hrvatsko.

Navike, okolnosti...

U razdobljim­a visokih stopa inflacije u službenoj brojci prepoznaje se malo kućanstava. Osim razine raspoloživ­og dohotka, to je i pitanje potrošački­h navika, preferenci­ja i drugih životnih okolnosti. Slično kao kod prosječnih i medijalnih plaća, u službenoj inflaciji veći udio imaju kućanstva s većim dohocima. “U njoj svaka potrošena kuna, a ne svako kućanstvo, ima jedan glas”, ističe Tkalec. Šarolikost strukture izdataka obično se očitava u DZS-ovoj Anketi o potrošnji kućanstava.

Prema distribuci­ji koja proizlazi iz posljednje dostupne Ankete provedene 2019. deset posto onih iz najnižeg dohodovnog razreda na hranu i bezalkohol­na pića troši 40 posto, dok desetini najbolje stojećih ona ima upola manji udjel. Sličan jaz je i kod troškova stanovanja, struje, grijanja i vode; za donji decil kućanstava na njih odlazi 30% izdataka, a za gornji nešto više od 15%. Nasuprot tome, u košarici najbolje stojećih deset posto na odjeću i obuću troši se desetak posto, a u donjem decilu prosječno tek tri posto. Razlika je i znatno izraženija u udjelima troškova prijevoza; 1,4% oni uzimaju kod desetine najsiromaš­nijih (kod mnogih tek javni prijevoz), a onima iz gornjeg decila ta stavka čini gotovo 16%.

Sve u svemu, za deset posto najsiromaš­nijih (umirovljen­ička, samačka kućanstva) na hranu i režije odlazi 70%, a gornjoj desetini u prosjeku manje od trećine potrošnje.

Neizvjesno­st i rizici

No, i za one koji su na pola puta između tih razreda “stvarna” inflacija je nešto viša od za prosinac službenih 13,1%, a sve upućuje da će usporavanj­e biti manje nego što se donedavno računalo. Na tom tragu su i neke potencijal­ne “smetnje”. Željko Lovrinčevi­ć s EIZ-a u narednim mjesecima vidi ih nekoliko. Jedna je embargo EU na uvoz dizela koji stupa na snagu 5. veljače. Početkom ožujka počinje proljetna sjetva s pratećim upitnicima (cijene dizela, gnojiva, sadnog materijala). Mjesec kasnije treba vidjeti kako će izgledati novi okvir po isteku razdoblja na koje je Vlada limitirala cijene nekih energenata potrošačim­a. Konačno, kaže, određene neizvjesno­sti i rizici u pogledu cijena obično su vezani i uz početak turističke sezone. ❖

 ?? ??
 ?? ?? Za 10 posto najsiromaš­nijih na hranu i režije odlazi 70% potrošnje
Za 10 posto najsiromaš­nijih na hranu i režije odlazi 70% potrošnje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia