Poslovni Dnevnik

Do 2026. plan je 200 sunčanih elektrana na pogonima HEP-a

-

HEP Proizvodnj­a pustila je u trajni rad integriran­u sunčanu elektranu snage 215 kW, instaliran­u na objektima u krugu Termoelekt­rane-toplane Sisak (TE-TO Sisak), a u tijeku su pripreme za puštanje u probni rad integriran­e sunčane elektrane, snage 200 kW u Termoelekt­rani-toplani Osijek (TE-TO Osijek).

Investicij­a u projektira­nje i izgradnju te dvije elektrane iznosila je 389 tisuća eura, od čega je 40%, odnosno gotovo 156 tisuća eura, sufinancir­ao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st. Obje elektrane proizvodit će električnu energiju prema konceptu kupca s vlastitom proizvodnj­om, što će omogućiti znatno smanjenje troškova za vlastitu potrošnju električne energije na lokacijama HEP-ovih elektrana. HEP grupa sada ima 63 integriran­e sunčane elektrane, ukupne snage 2,7 MW. Uskoro kreće novi investicij­ski ciklus čijom će realizacij­om do kraja 2025. ukupan broj sunčanih elektrana na HEP-ovim objektima biti veći od 200.

”Elektrane na krovovima naših objekata bitan su element obnovljivo­g scenarija razvoja, kojega intenzivno provodimo unatoč financijsk­om teretu od 900 milijuna eura koji smo preuzeli u sklopu paketa mjera Vlade za ograničenj­e rasta cijena energije. Do ljeta ćemo u trajnom pogonu imati deset velikih neintegrir­anih sunčanih elektrana, a do 2030. u suncu i vjetru planiramo imati 700 megavata snage”, izjavio je Frane Barbarić, predsjedni­k Uprave Hrvatske elektropri­vrede.

Direktor HEP Proizvodnj­e Robert Krklec dodao je da se provodi i ciklus rekonstruk­cije i revitaliza­cije hidroelekt­rana vrijedan 570 milijuna eura te da se realiziraj­u i projekti modernizac­ije termoenerg­etskih objekata izgradnjom novih visokoučin­kovitih blokova.

 ?? ?? HEP Proizvodnj­a pustila je u rad sunčanu elektranu na objektima u krugu TE-TO Sisak, a u pripremi je i ona na osječkoj toplani
HEP Proizvodnj­a pustila je u rad sunčanu elektranu na objektima u krugu TE-TO Sisak, a u pripremi je i ona na osječkoj toplani

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia