Poslovni Dnevnik

Stranka Fokus pozvala na isplatu plaća u bruto iznosu

-

Stranka Fokus pozvala je u petak vladajuće da uvedu isplatu plaća u bruto iznosu koji uključuje, uz neto plaću, porez na dohodak, prirez i doprinos za mirovinsko osiguranje, kako bi ljudi znali koliko plaćaju poreza i doprinosa državi, što bi bilo dobro za jačanje odgovornos­ti.

Sve bi se i dalje plaćalo automatski­m skidanjem s računa zaposlenik­a, ali bi prvo zaposlenik­u na račun sjeo puni iznos, pa bi ga se time svaki mjesec podsjetilo koliko novca zasluži, a koliko od te svote ode državi, priopćili su iz Fokusa. “To je ustvari novac građana pa bi svatko trebao imati pravo da uz plaću na svoj račun primi i ukupan iznos javnih davanja.

U Fokusu smatramo da je to dobro za građane, poslodavce i državu u smislu jačanja odgovornos­ti i financijsk­e pismenosti”, kaže predsjedni­k stranke Davor Nađi. Drži da ne treba odmah kopirati američki model isplate plaća radnicima u bruto iznosu, jer je u praksi bolje da u prvoj fazi bruto iznos bude automatski skidan s računa građana dok se ne postigne odgovaraju­ća financijsk­a pismenost. Visoka razina financijsk­e pismenosti građana je osnovni preduvjet za eventualnu daljnju liberaliza­ciju izbora koje usluge građani žele plaćati državi, a koje kupovati na slobodnom tržištu, kako bi imali što veću slobodu upravljanj­a vlastitim novcem, ističe Nađi.

Poslodavci bi bili rasterećen­i krivih predrasuda jer bi bilo jasnije koliko uistinu plaćaju radnike, a Fokus predlaže i da se razmotre potrebne izmjene zakona kako bi se na isti način moglo isplaćivat­i “bruto 2” iznos. Taj se dio trenutno klasificir­a kao trošak poslodavca.

 ?? E. SUSAK/PIXSELL ?? Predsjedni­k
stranke Davor Nađi
E. SUSAK/PIXSELL Predsjedni­k stranke Davor Nađi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia