Poslovni Dnevnik

Tehnika u 2023. očekuje 55 milijuna € ugovorenih poslova

Za rekonstruk­ciju crkvi u Žažini, Pisarovins­koj Jamnici i Dubrancu ukupno 8,1 milijun eura

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Pregovaram­o i s četiri strane tvrtke. Vjerujem da ćemo do proljeća imati strateškog investitor­a, kaže Horvačić

Zagrebačka Tehnika, odabrani izvođač u provedenom postupku Sisačke biskupije uskoro započinje radove na konstrukci­jskoj obnovi crkvi sv. Nikole i Vida u Žažini, sv. Martina u Pisarovins­koj Jamnici i Majke Božje Snježne u Dubrancu. Ovime kreće faza tzv. vidljive obnove, nakon “nevidljive”, ali opsežne pripreme u kojoj Sisačka biskupija prednjači po dobro obavljenom poslu na potrebnoj dokumentac­iji.

Rokovi za finalizaci­ju

Zakonski rok za uvođenje izvođača u posao je osam dana od potpisivan­ja ugovora, a kako je sklopljen 25. siječnja za očekivati je da će priprema početi ovog tjedna, potvrdio je direktor Tehnike Bojan Horvačić. To znači da radovi na objektima mogu početi uskoro, a rok za završetak je 17 mjeseci za crkvu u Žažini, odnosno 14 mjeseci za ostale dvije. Za konstrukci­ju obnovu sisačke katedrale i pet sakralnih objekata odabrane su izvođačke tvrtke GME iz Sunje, odnosno Spegra iz Splita.

Vrijednost posla koji je Tehnika ugovorila iznosi ukupno 8,1 milijuna eura - za crkvu u Žažini 3,3, a za ostale po 2,4 milijuna. Kapaciteti su za to osigurani iako će uskoro zagrebački građevinar popuniti svoju knjigu ovogodišnj­ih ugovora. Prilike na tržištu za građevinar­e su povoljne i posla je na pretek, no i dalje nedostaju radnici što kao i drugi Tehnika rješava uvozom radne snage, a sukcesivno se koriste kooperanti. Tvrtka danas zapošljava 314 radnika i još oko 60 ljudi preko agencijsko­g najma, a zbog rastućeg opsega poslova u tijeku su nova zapošljava­nja.

”Zapošljava­mo u redovni radni odnos, imamo stalno otvoreni natječaj na kojem tražimo inženjere, poslovođe, tesare, armirače i zidare. Smatram da ih možemo privući atraktivni­m primanjima, izazovnim poslovnim prilikama za dodatno unaprjeđen­je i edukaciju te napredovan­jem kroz sustav”, kaže Horvačić dodajući da je prosječna plaća blizu 1000 eura. Udio stranih radnika kreće se na oko 30% zapošljava­ju Ukrajince, Turke i Gruzijce, a trenutna razina ugovorenih poslova za 2023., kao i onih pred potpisivan­jem, iznosi nešto više od 30 milijuna eura, što je 100%-tni rast u odnosu na isto razdoblje 2022 U planu za ovu godinu je oko 55 milijuna eura ugovorenih poslova. Omjer poslova koje su potpisali s investitor­ima u javnim i privatnom sektoru iznosi 70:30, ali slijede korekcije jer se u nekoliko mjeseci očekuje val ugovora s privatnim investitor­ima. U Upravi procjenjuj­u da će već u lipnju dosegnuti ‘plafon’ u smislu popunjene knjige poslova za ovu godinu.

'Plafon' u lipnju

I što se potencijal­nog strateškog partnera tiče najave su pozitivne. Po logici da su pregovori koji su ranije započeti te svedeni na jednog zainteresi­ranog investitor­a, a u novom krugu otvoreni s nekoliko zainteresi­ranih subjekata, među kojima su kako se doznaje i izvjesne građevinsk­e kompanije, uvjerenje u brzi pozitivni ishod ovog procesa ne manjka.

”Mogu potvrditi da pregovaram­o i s četiri strane tvrtke. Vjerujem da ćemo do proljeća imati strateškog investitor­a”, poručuje Horvačić.

 ?? MATIJA HABLJAK/PIXSELL ?? Ugovori za obnovu
tri crkve potpisani su proteklog tjedna sa Sisačkom biskupijom
MATIJA HABLJAK/PIXSELL Ugovori za obnovu tri crkve potpisani su proteklog tjedna sa Sisačkom biskupijom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia