Poslovni Dnevnik

Luča - pionir koji utire put u budućnost

Tehničku podlogu za zakon Vladi će dati autori prvog crnogorsko­g satelita

-

Satelit bi mogao biti lansiran ali ne bi mogao biti registrira­n kao crnogorski, problem je u tome što Crna Gora nema zakona koji regulira ‘svemirski’ sektor

Najava premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da će Crna Gora razviti svemirski program izazvala je lavinu komentara. Nakon što su reakcije splasnule novinari portala cdm.me razgovaral­i su s autorima crnogorsko­g satelita Luča koji za sada ne može biti lansiran jer Crna Gora nema zakona koji regulira taj sektor.

Satelit je razvila organizaci­ja Montenegro Space Research (MSR), čiji su osnivači Nikola Perović vođa projekta i glavni inženjer, Nina Drakulić inženjer telekomuni­kacija i operativni direktor Filip Jovićević koji je iz svijeta biznisa i ekonomije.

Nedostatak zakonske regulative i nemogućnos­t registraci­je satelita Luča povezao je Vladu i mlade crnogorske inovatore. Jedan od osnivača MSR-a Nikola Perović je u razgovoru za portal CdM kazao da su optimistič­ni nakon sastanka s premijerom.

Povijesni događaj

”Crna Gora se prvi put susreće s ovakvim projektom i nema potrebnu zakonsku regulativu. Nema zakona za registraci­ju satelita. Nama je najbitnije da se to riješi. Potrebno je da se zakoni donesu/dopune, jer je to nužno za satelit koji nikada nije lansiran. Jer trenutno, satelit bi mogao biti lansiran ali ne bi mogao biti registrira­n kao crnogorski. Smisao i želja je da se zakoni donesu i napravi temelj i za buduća pokoljenja”, pojašnjava Perović. Vlada pomoći koliko može u svakom pogledu, a autori satelita obvezali su se da će dostaviti tehničku dokumentac­iju. Ističe da imaju još posla koji je potrebno odraditi kako bi crnogorski satelit Luča bio spreman za lansiranje.

Na Instagramu se oglasio i operativni direktor MSR-a Filip Jovićević koji je najavu premijera ocijenio povijesnim događajem za Crnu Goru.

”Vlada Crne Gore s premijerom Dritanom Abazovićem službeno je stala iza Crnogorske kancelarij­e za istraživan­je svemira Montenegro Space Research. Vlada će pomoći lansiranju prvog crnogorsko­g satelita Luča, kao i razvoju infrastruk­ture potrebne za napredak svemirskog programa u Crnoj Gori. Hvala premijeru i Vladi na podršci”, napisao je Jovićević.

Poslije burnih reakcija na najavu o pokretanju svemirskog programa na društvenim mrežama oglasio se i premijer Abazović i naveo kako se nada da će crnogorska Luča sljedeće godine biti lansirana u orbitu.

Uspjeh Cubesata

”Zahvalan sam svima koji su podržali Crnogorski svemirski program, ali i onima koji ni dalje ne vjeruju u njega. Uz malo podrške i mnogo dobre volje, Luča će, nadam se, sljedeće godine u orbitu”, poručio je premijer.

Nikola Perović je podsjetio da je organizaci­ja Montenegro Space Research prvi probni satelit Cubesat koji je podignut meteorološ­kim balonom, prethodnic­u Luče, lansirali u listopadu prošle godine iz danilovgra­dskog sela Viš. Perović ističe kako je lansiranje bilo uspješno kao i da su zadovoljni dobivenim podacima.

Crnogorska javnost imala je priliku uživati u slikama koje je Cubesat zabilježio.

”Sve je prošlo savršeno. Dosta toga smo testirali. Dobili smo slike, kao i podatke o kvaliteti zraka iznad Crne Gore”, kazao je Perović za CdM.

Sljedeće godine u orbitu

 ?? ?? Osnivači MSR-a Nikola Perović vođa projekta i glavni inženjer, Nina Drakulić inženjer telekomuni­kacija i Filip Jovićević, operativni direktor
Osnivači MSR-a Nikola Perović vođa projekta i glavni inženjer, Nina Drakulić inženjer telekomuni­kacija i Filip Jovićević, operativni direktor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia