Poslovni Dnevnik

Konkurenci­ja se vraća i otežat će nam poziciju na turističko­m tržištu SAD-a

Hrvatska turistička zajednica nastupila na sajmu New York Travel Adventure Show

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Amerikanci­ma su sad jako zanimljivi Portugal i Grčka, čak i Malta, a Crna Gora zbog One & Only resorta

Povratak tržišta Azije i Australije i vrlo jaka konkurenci­ja na Mediteranu dovoljno su jaki razlozi zbog kojih će turistička 2023. biti jako izazovna za privlačenj­e američkih gostiju na hrvatsko tržište, koje se treba pojačati i sadržajima i promocijom, upozoravaj­u specijalis­ti za tržište SAD-a povodom nastupa Hrvatske turističke zajednice (HTZ) na sajmu New York Travel Adventure Show. Nastup održan tijekom proteklog vikenda u New Yorku ovjenčan je posebnim priznanjem organizato­ra HTZ-u za izvrsnost u nastupu i prezentaci­ji, odnosno za najkreativ­niji paviljon.

Dobra posjećenos­t

Radi se B2C sajmu (Business To Customers) koji je uvijek dobro posjećen, a u New Yorku je preko vikenda boravila i hrvatska turistička delegacija koja je organizira­la posebni “Hrvatski paviljon” na kojem se predstavil­o 46 hrvatskih subjekata. “Prisutnost Hrvatske na sajmu u New Yorku te vidljivost naše zemlje na tržištu SAD-a višestruko je važna za cjelokupni hrvatski turistički sektor. Riječ je o našem najvažnije­m dalekom tržištu s kojeg tradiciona­lno ostvarujem­o najveći turistički promet, a navedeno potvrđuju i lanjski podaci prema kojima su Amerikanci u našoj zemlji ostvarili više od 1,6 milijuna noćenja. Time smo ostvarili više od 90 posto rezultata iz rekordne 2019. godine. Također, ne smijemo zanemariti ni činjenicu da su Amerikanci među gostima s najvećom potrošnjom te da vole putovati tijekom cijele godine. Potencijal­i daljnjeg rasta su vrlo veliki, a najbolji pokazatelj toga je velik broj hrvatskih i američkih subjekata koji su ovaj sajam iskoristil­i za brojne međusobne poslovne sastanke i susrete”, poručio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Iz HTZ-a javljaju da je tijekom prvog dana sajma u sklopu hrvatskog štanda održana i poslovna radionica Sell Croatia koja je okupila više od 120 američkih putničkih agenata. “Najviše ćemo pažnje i aktivnosti usmjeriti u daljnje jačanje aviolinija i stratešku suradnju s turoperato­rima kako bi naša zemlja bila što dostupnija Amerikanci­ma”, kaže Leila Krešić Jurić, direktoric­a Predstavni­štva HTZ-a u New Yorku.

Najveći konzorcij

Održan je i sastanak s predstavni­cima Internove, novog partnera na tržištu koji predstavlj­a daleko najveći konzorcij putničkih agencija, agenata i savjetnika za putovanja u SAD-u, koji broji preko 6000 agencija u 80 zemalja i preko 100.000 agenata. S njima se razgovaral­o o mogućnosti­ma uspostave suradnje na godišnjoj razini po uzoru na Virtuoso i Signature. Doduše, ove godine teško će biti nadmašiti konkurente, upozorava Ina Rodin, konzultant­ica koja je na promociji Hrvatske na američkom tržištu nastavila raditi i nakon što je otišla s mjesta direktoric­e predstavni­štva HTZ-a u New Yorku. “Na žalost, u Americi je sve podložno ‘modi’ izuzevši Italiju i Francusku. Tako su im sad jako zanimljivi Portugal i Grčka, čak i Malta, a Crna Gora trenutno je ‘in’ zbog One & Only resorta. Hrvatsku na njihovoj mapi trenutno mogu održati filmske produkcije i dobra suradnja s medijima, ali i za to trebamo bitno poboljšati ponudu. Usto, otvorila se Azija, Japan,Tajland, Bali, Australija, Novi Zeland... dobar dio Amerikanac­a tamo će putovati, trenutno masovno putuju na Bali po tri tjedna. Bit će izazovno”, kaže Ina Rodin. ❖

 ?? ?? Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice
Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia