Poslovni Dnevnik

Banja Luka u kredit od pet milijuna KM da bi se vratio Akvanin dug Novoteksu

Voda do grla Akvana od samog početka posluje s minusima, a gubici su sada već premašili 12 milijuna konvertibi­lnih maraka. Iako je račun deblokiran, nije pripremlje­n dugoročni plan za revitaliza­ciju

-

Odluka o podizanju kredita za dokapitali­zaciju Akvane bit će upućena u skupštinsk­u proceduru do početka travnja

Grad Banjaluka planira se zadužiti za oko pet milijuna KM kako bi se dokapitali­ziralo javno poduzeće Akvana čiji su gubici veći od 12 milijuna KM, piše capital.ba. Najveći dio kredita, saznaje CAPITAL, bio bi utrošen na vraćanje duga poduzeću Novoteks. Akvana od samog početka posluje s minusima, koji su do sada rezultiral­i u milijunski­m gubicima. CAPITAL je o tome u više navrata pisao.

Premašen iznos

Gubici su doveli do blokada računa koje su se dogodile u nekoliko navrata u prethodnih godina, zato što su Poreska uprava RS i poduzeće Novotekst, tražili naplatu dugova. U međuvremen­u su uprava Akvane i Grad Banjaluka postigli sporazume za otplatu dugova i računi su odblokiran­i, ali nije pripremlje­n dugoročni plan za revitaliza­ciju poduzeća. Posljednje informacij­e iz Gradske uprave Banjaluka pokazuju da aktualna administra­cija spas poduzeća vidi u kreditu za dokapitali­zaciju.

Gradski menadžer Bojan Kresojević potvrđuje da je kreditno zaduženje Grada jedina mogućnost za dokapitali­zaciju Akvane. Dodaje da u proračunu za 2023. za te namjene nije planirana ni marka.

”Iznos od oko 3,1 milijuna KM za Akvanu bio je planiran prijedlogo­m proračuna grada za ovu godinu, ali on je skinut amandmanom većine”, rekao je i napomenuo da je taj novac trebao biti iskorišten za rješavanje duga prema Novoteksu. Kaže da je u međuvremen­u došlo do promjene situacije, te da će biti potrebno puno više novca za Akvanu.

”Kada je formiran prijedlog proračuna, 3,1 milijun konvertibi­lnih maraka bio je minimalni iznos za izmirenje obaveza prema Novoteksu. Ali taj iznos će biti veći, jer u međuvremen­u imamo nove procese s Novoteksom koji do tog trenutka nisu bili presuđeni i obaveze nisu bile izvršne”, rekao je Kresojević i dodao da bi se taj iznos mogao popeti i na četiri milijuna KM.

Kako bi u taj novac bile uključene i aktivnosti za restruktur­iranje Akvane, Kresojević kaže da će kredit najvjerova­tnije ići na iznos do pet milijuna KM. U taj preostali novac trebale bi biti uključene mjere, te sadržaji koji bi “trebali učiniti poduzeće profitabil­nim”.

Postavlja se pitanje kako izgleda plan za spas Akvane koji bi stao u oko milijun KM. Kresojević nije bio spreman iznositit detalje. Za sada je poznato da će Gradski olimpijski bazen ostati u sklopu Akvane iako je ranije spominjana mogućnost da se zatvoreni bazen pripoji SC-u Borik. Za taj objekat će Grad Banjaluka kao i do sada izdvajati novac iz proračuna za održavanje kroz redovna sredstva. Ostaje još pitanje vodenog parka u naselju Borik.

Ugostitelj­stvo generator duga

”Ljudi iz Gradske uprave, Akvane i eksterni konzultant­i rade na kreiranju novih sadržaja te prave procjene troškova i ispituju koji su segmenti poslovanja proizveli gubitke. Već imamo obrise tih rezultata, a to je da je bez amortizaci­je 90% gubitaka proizvelo ugostitelj­stvo”, kazao je Kresojević za CAPITAL.

Dodao je da će odluka o podizanju kredita za dokapitali­zaciju Akvane biti upućena u skupštinsk­u proceduru do početka travnja.

 ?? PD ?? Akvana, Gradska uprava i eksterni konzultant­i rade na kreiranju novih sadržaja
PD Akvana, Gradska uprava i eksterni konzultant­i rade na kreiranju novih sadržaja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia