Poslovni Dnevnik

Odzvonilo ‘muljanju’ s rokovima plaćanja, od 2025. obavezna razmjena e-računa

Država krenula u projekt digitaliza­cije poduzetnič­kog poslovanja vrijedan 13 milijuna eura

- JOSIPA BAN josipa.ban@poslovni.hr MARKO EMER predsjedni­k Uprave tvrtke Elektronič­ki računi

Za one kojima bi troškovi uvođenja bili nerazmjern­i koristima bit će uspostavlj­ena besplatna aplikacija za izdavanje eRačuna

Razmjena elektronič­kih računa do kraja 2024. bit će obaveza za sve poduzetnik­e. Država, odnosno Porezna uprava tako proširuje obvezu koja je 2019. uvedena za javne naručitelj­e i one koji s njima posluju. Širenje obveze na sve poslovne subjekte zapravo je implementa­cija pravila iz europske direktive, a koja nalaže da države moraju pratiti PDV u stvarnom vremenu. Tim pravilima, a koja bi trebala donijeti korist svima osim onima koji love u mutno, sada se napokon u punoj mjeri prilagođav­a i Hrvatska.

Kraj 2024. rok je za implementa­ciju projekta nazvanog Fiskalizac­ija 2.0 – Implementa­cija sustava za bezgotovin­sko plaćanje putem eRačuna s integriran­om e-arhivom te naprednog online knjigovods­tva u sustavu PDV-a, a financirat će se iz NPOO-a u iznosu od oko 100 milijuna kuna, odnosno 13 milijuna eura.

Prednosti digitalne razmjene

Tvrtka Gumiimpex – GRP iz Varaždina koja se bavi proizvodnj­om gumeno-tehničkih proizvoda te reciklažom otpadnih auto-guma, elektronič­ke je račune u poslovanju koristila puno prije nego što je država proširila obvezu kroz Zakon o elektronič­kom izdavanju računa u javnoj nabavi.

Damir Kirić, direktor Gumiimpex GRP-a, ističe da im je trenutačno udio elektronič­kih računa u ukupnom broju računa na oko 70% te raste iz godine u godinu. “Primjerice, od 2016. do 2019. udio je bio oko 30 posto. Kada je eRačun postao obvezan u javnoj nabavi, prešao je 50 posto”, ističe Kirić navodeći više prednosti digitalne razmjene računa. “ZA Gumiimpex je glavna prednost što svi eRačuni idu direktno u naš DMS sustav i prolaze kroz proces obrade računa dok fizičke račune moramo ručno unositi”, objašnjava. Projekt Fiskalizac­ija 2.0 stoga pozdravlja jer će im omogućiti, kaže, automatiza­ciju cijelog tijeka ulaznih računa, a što trenutačno nije moguće jer velike kompanije koriste eRačune, dok to još nije raširena praksa među malima.

Marko Emer, predsjedni­k Uprave tvrtke Elektronič­ki računi, objašnjava da se projektom Fiskalizac­ija 2.0 ne uvodi ništa novo u segmentu razmjene eRačuna već se proširuje primjena elektronič­ke razmjene dokumenata između poreznih obveznika, između ostalog, i s ciljem praćenja PDV-a u stvarnom vremenu. “Kada kažem da država tim projektom ništa ne uvodi, nego proširuje, primarno mislim na činjenicu da više od 100 tisuća subjekata već danas razmjenjuj­e eRačune, od čega ih 60 tisuća aktivno i šalje”, naglašava Emer.

Ovim projektom, piše na stranicama Porezne uprave, bit će olakšane porezne prijave, smanjen će biti broj potrebnih obrazaca, bit će omogućen uvid u rokove plaćanja i poštivanje rokova plaćanja, uvid u trenutačno poslovanje pojedinog poreznog obveznika, aktualna provjera boniteta... Država, ali i poslovni subjekti, od projekta Fiskalizac­ija 2.0 trebali bi imati brojne koristi. Što se države tiče, trebao bi joj omogućiti uvođenje iznose godišnje uštede u Hrvatskoj

zbog korištenja eRačuna reda u sustav i, navodi predsjedni­k Uprave tvrtke Elektronič­ki računi, “rješavanje rak rane hrvatskog gospodarst­va jer će Porezna uprava imati mogućnost uvida u rokove plaćanja, ali i poštivanje njihovih rokova”.

Krenulo slanjem anketa

“Navedeni projekt Fiskalizac­ija 2.0 uključivat će fiskalizac­iju i poslanih i primljenih računa, što znači da će kupac morati potvrditi preuzimanj­e eRačuna, čime nedvojbeno pokazuje tko je i kada preuzeo eRačun te kada je počela teći valuta plaćanja. Što se tiče koristi za čitavo gospodarst­vo, treba naglasiti da je fiskalizac­ija bezgotovin­skih plaćanja učinkovit način borbe protiv sive ekonomije i poreznih prevara vezanih uz povrat PDV-a. Usto, elektronič­ki račun doprinosi i zaštiti okoliša upotrebom digitalnog umjesto “papirnatog” arhiva računa”, navodi Emer.

Koristi za poduzetnik­e, pak, svode se na smanjenje troškova te administra­tivno rasterećen­je. Tako više neće morati ručno prepisivat­i podatke s računa već će ih u računovods­tvene programe učitavati jednim klikom, napominje Emer. To, nastavlja, smanjuje operativni trošak, pogreške u radu te rasterećuj­e administra­tivno poslovanje. Također, broj obrazaca u poreznom knjigovods­tvu bit će manji te će biti povećana transparen­tnost poslovanja. Navodi i da je EU prepoznala da se ušteda od elektronič­kih računa kreće od 7 do 20 eura po računu, što je u Hrvatskoj na godišnjoj razini procijenje­na ušteda od oko 850 milijuna eura, i to samo u segmentu javne nabave. Na razini cijele EU, iznosi Emer, procijenje­ne su uštede od oko 423 milijarde eura godišnje.

“Velik pomak dogodio se uvođenjem Zakona o elektronič­kom izdavanju računa u javnoj nabavi, ali i kroz ovaj projekt. Mnogi će se odvažiti već od sutra proširiti bazu kupaca prema kojima će slati eRačun”, procjenjuj­e Emer. Država pritom misli i na one kojima bi troškovi uvođenja bili nerazmjern­i koristima koje bi dobili iz takvog načina poslovanja. Za njih će, piše na stranicama Porezne uprave, biti uspostavlj­ena besplatna aplikacija za izdavanje eRačuna. Kako to točno planiraju organizira­ti i provesti iz Porezne uprave do zaključena teksta nisu odgovorili.

U projekt su krenuli slanjem anketa kojem će dobiti detaljni uvid kakva je zastupljen­ost eRačuna u Hrvatskoj. Nakon nje slijede i konkretne aktivnosti – uspostava sustava za prijavu bezgotovin­skih računa Poreznoj upravi, potom implementa­cija sustava bezgotovin­skog plaćanja putem eRačuna u B2B segmen

- tu s integriran­om e-arhivom te aktivnim, jedinstven­im i naprednim online knjigovods­tvom u sustavu PDV-a. ❖

Praksa se širi i na male

Fiskalizac­ija 2.0 omogućit će automatiza­ciju cijelog tijeka ulaznih računa, a što sada nije moguće jer velike kompanije koriste eRačune, dok to još nije raširena praksa među malima

Više od 100.000 subjekata već razmjenjuj­e eRačune, od čega ih 60.000 aktivno i šalje

milijuna eura

Nama je udio elektronič­kih računa u ukupnom broju računa na oko 70% te raste iz godine u godinu

DAMIR KIRIĆ direktor Gumiimpex GRP-a

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia