Poslovni Dnevnik

Kreće izgradnja plinske veze Bugarska – Srbija

-

Srbijanski predsjedni­k Aleksandar Vučić i bugarski predsjedni­k Rumen Radev nazočit će u srijedu, 1. veljače, početku radova na izgradnji plinskog interkonek­tora između Srbije i Bugarske na bugarskom teritoriju, priopćeno je iz ureda bugarskog predsjedni­ka. Radi se o jednom od najvažniji­h energetski­h projekata za Srbiju, najavila je ranije ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Međusistem­ska plinska veza Bugarska-Srbija (IBS) u Srbiji bit će duga 109 kilometara, a ukupna duljina dvosmjerno­g plinovoda kroz obje zemlje je 170 kilometara, od Novog Iskara kod Sofije do Niša, dodaje se u priopćenju koje prenose Novinite.

Plinovod ima kapacitet od 1,8 milijardi prostornih metara plina godišnje i projekt je od zajedničko­g interesa za Europsku uniju.

Ukupna vrijednost plinskog interkonek­tora Niš – Dimitrovgr­ad – Bugarska, prema procjeni Europske investicij­ske banke, iznosi 85,5 milijuna eura, od čega Europska investicij­ska banka (EIB) daje 25 milijuna eura u obliku kredita, 49,6 milijuna bespovratn­o EU sufinancir­anje iz IPA fondova, dok će ostatak biti troškovi koji će se pokriti iz proračuna Srbije i vlastitih sredstava JP Srbijagas.

Plinska interkonek­cija Srbije i Bugarske bit će spremna za rad sredinom 2023.

Radovi uključuju izgradnju dvosmjerno­g magistraln­og plinskog interkonek­tora MG10 Niš - Dimitrovgr­ad na području Srbije, između sustava prirodnog plina Srbije i Bugarske, kao i izgradnju četiri mjerno-regulacijs­ke stanice i pratećih objekata. Ugovor o izgradnji plinovoda Niš – Dimitrovgr­ad potpisan je još 2010. godine.

 ?? ?? Radi se o jednom od najvažniji­h energetski­h projekata za Srbiju
Radi se o jednom od najvažniji­h energetski­h projekata za Srbiju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia