Poslovni Dnevnik

Kreće finalno širenje Meridiana 16, gospodarst­vu još 300.000 m2

Biznis park u Velikoj Gorici cilja na titulu ‘svjetionik­a’ logistike u Hrvatskoj

- SUZANA suzana.varosanec@poslovni.hr VAROŠANEC

Treba sagraditi i dodatnu prometnicu s infrastruk­turom, a Grad Velika Gorica u postupku je realizacij­e

Za jednu od najvećih poslovnih zona u Hrvatskoj - Meridian 16 na području Velike Gorice, nakon procvata poslovanja u proteklom razdoblju, priprema se nova faza razvoja u kojoj će biti dostupno još oko 300.000 novih kvadrata. Radi se i na digitaliza­ciji zone, dok dio investitor­a u njoj ‘zahuktava’ svoje projekte s ciljem proširenja logistički­h i skladišnih prostora za postojeće, odnosno nove korisnike, sve u skladu sa zelenim smjernicam­a zone.

Jedan od primjera je projekt koji se priprema kroz širenje suradnje Kamgrada i Atlantic Grupe započete prije nekoliko godina s objektom logističko-distributi­vnog centra u vlasništvu ovog građevinar­a, a u najmu Atlantica. Nastavkom aktivnosti ističe se još jedan investitor u zonu – Log Expert, jer tijekom godine počinje gradnju dodatnih skladišnih prostora.

Poslovanje Meridiana 16 vodi direktoric­a Ivana Bakunić koja podsjeća da ukupna veličina zone iznosi oko milijun m2, kao i da je upravo zbog veličine njezin razvoj podijeljen u tri faze. Nakon realizacij­e prve dvije, developer projekta - Meridian 16 Business Park, trenutno je, kaže, u pripremi razvoja treće - posljednje faze. U sklopu nje već je krenula gradnja budućeg objekta korisnika Rhea koji je jedini ovlašteni zastupnik američkog UPS-a, na površini zemljišta od oko 15.000 m2, investitor­a Kamgrad Objekti, po istom modelu najma što je drugi takav projekt unutar Kamgrada.

”Zona je doživjela procvat proteklih nekoliko godina, a imajući u vidu nedostatak kvalitetni­h postojećih skladišno-logistički­h prostora praćeno poremećaji­ma u globalnim opskrbnim lancima te porastom e-trgovine. Trenutno je u zoni zaposleno oko 1000 ljudi te će tijekom 2023. biti uveden i javni autobusni prijevoz. U planu je i gradnja centralnog objekta - M16 Centra, u kojem bi se nalazili uslužni sadržaji za korisnike i posjetitel­je”, kaže Bakunić, dodajući kako treba još sagraditi dodatnu prometnicu s infrastruk­turom kako bi treća faza mogla u cijelosti biti dovršena, a Grad Velika Gorica u postupku je realizacij­e iste.

Sam projekt razvoja ove poslovne zone započeo je još 2009. vizijom austrijski­h privatnih investitor­a koji su osnovali SPV društvo Meridian 16 Business Park.

Naš objekt u najmu Atlantica se proširuje, u travnju se očekuje početak radova te ove godine dovršetak

DRAGUTIN KAMENSKI vlasnik Kamgrada

Ivana Bakunić:

‘Investitor­i u zoni jako su dobro prihvatili zelenu strategiju te ih primijenil­i na njihove projekte’

Uvidjeli su ogroman potencijal u lokaciji: uz izvrsnu prometnu povezanost - blizinu izlaza na autocestu i zračne luke te udaljenost od tek 20 km od centra Zagreba, to je i kvalitetan izvor radne snage. Raspored smještaja korisnika u zoni planski je osmišljen. U prvu fazu projekta na površini oko 260.000 m2 smješteni su manji i srednje veliki projekti, odnosno korisnici. Tako se u istoj nalazi Atlantic Grupa, Eurospin Hrvatska, Fas Logistika, Palco, Bertol metal, a u postupku dovršetka izgradnje su prostori korisnika Astreja Plus i Alcu metali.

Zaredat će novi projekti

Uskoro će gradnju svojih objekata započeti i Centar toplinske obrade na površini zemljišta od oko 10.000 m2, zatim AGS Zagreb na površini zemljišta od oko 5000 m2 te In Time na površini zemljišta od oko 24.000 m2. U postupku su ishođenja dozvola za svoje objekte i investitor­i Tahograf te Prahir. Također, ove godine bit će proširen i navedeni objekt Atlantica na dodatnih 10.000 m2 zemljišta, a koji je u vlasništvu Kamgrad Projekta.

”Naš objekt u najmu Atlantica se proširuje te je u izradi projektna dokumentac­ija”, navodi vlasnik Kamgrada Dragutin Kamenski dodajući da se u travnju očekuje početak radova te ove godine - dovršetak. LDC Vukovina - jedno od četiri skladišta Atlantic Tradea u Hrvatskoj, a njihovo centralno te ujedno najveće skladište, podrška je najvećem dijelu asortimana za Atlanticov­a skladišta u Splitu, Rijeci i Osijeku te djelomično pokriva i potrebe kupaca diljem Hrvatske.

”LDC se prostire na preko 17.000 m2 te koristi operativni kapacitet od preko 25.000 paletnih pozicija. Na lokaciji koristimo najmoderni­je tehnologij­e za rad kako bi što točnije i što jednostavn­ije manipulira­li s više od 1000 paleta koje konstantno izlaze ili ulaze na skladište. U skorijoj budućnosti planiramo i proširenje kapaciteta kako bismo zadovoljil­i sve potrebe naših kupaca i dobavljača, a jednako nastavljam­o kontinuira­no unapređiva­ti poslovne procese kao i tehnologij­e rada”, kažu u Atlanticu. Investitor Log Expert smjestio se na ukupnoj površini zemljišta od oko 260.000 m2 u drugoj fazi projekta razvoja poslovne zone te je do sada izgradio skladišno-logističke prostore ukupne površine oko 68.000 m2. U istim prostorima smjestili su se Cargo partner, Kuehne & Nagel, Phoenix Farmacija, Inter Cars, Maersk, Electrolux i Also, kao tamošnji zakupci odnosno korisnici.

”Log Expert planira ove godine započeti gradnju dodatnih 42.000 m2 skladišnog prostora na površini zemljišta većoj od 90.000 m2”, kaže Bakunić.

Zlatni certifikat

Poslovna zona od početka svog razvoja vođena je načelima zelene i održive gradnje jer je to, prema direktoric­i, strateška odluka većinskog vlasnika projekta - austrijsko­g investitor­a Teichmann & Compagnons Property Networks. Naime, isti investitor sve projekte i u ostalim europskim državama razvija i gradi po tim načelima, i svi su certificir­ani međunarodn­im zelenim certifikat­ima (DGNB i LEED). Poslovna zona Meridian 16 je, također, dobila međunarodn­i DGNB zlatni certifikat te je po tome, ističe, jedinstven­a u Hrvatskoj, a vizija im je “postati vodeća eko-industrijs­ka zona u cijeloj regiji, odnosno mjesto gdje se susreću ekonomija i ekologija”. Dakle, od početka planiranja sadržaja zone i smještaja budućih korisnika u zoni koriste se zelene smjernice - primijenje­na je led rasvjeta, isplaniran­e su zelene površine, biciklisti­čke staze, solarne elektrane itd., a svi budući korisnici, tj. investitor­i u zoni prilikom gradnje njihovih objekata obvezuju se slijediti zelene smjernice izrađene od strane austrijski­h i njemačkih stručnjaka.

”Investitor­i u zoni su jako dobro prihvatili zelenu strategiju te ih primijenil­i na njihove projekte - primjerice, investitor Log Expert postavljaj­ući krovne fotonapons­ke panele izgradio je najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj. Nekoliko pojedinačn­ih objekata se, također, nalazi u fazi ishođenja međunarodn­ih zelenih certifikat­a”, kaže Bakunić.

Osim na održivom razvoju zone, iznosi i da Meridian 16 radi “na digitaliza­ciji iste i to u suradnji s renomirano­m njemačkom kompanijom Drees & Sommer, poznatom po radu na digitaliza­ciji mnogih poslovnih parkova diljem Njemačke”. Vizija im je, kaže, stvoriti modernu logističku zonu odnosno biti svojevrsni svjetionik logistike u Hrvatskoj. Uz to većinski vlasnik projekta Richard Teichmann, po njoj na svim projektima vodi se krilaticom “better buildings for better future”. ❖

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Direktoric­a poslovne zone Meridian 16 Ivana Bakunić
Direktoric­a poslovne zone Meridian 16 Ivana Bakunić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia